Kefir, inek, koyun veya keçi sütüne kefir mayası eklenerek yapılan sağlık için çok faydalı fermente bir içecektir. Probiyotik özellikte birçok bakteri ve ihtiyaç duyulan besin kaynaklarının birçoğunu içerir. Özellikle sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla mücadele etme gücünü artırır. Antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Kalp, yüksek tansiyon, diyabet, obezite, gut, alerjik astım ve kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olabilir. Kemik gelişimi ve sağlığına katkılarından dolayı özellikle çocukların ve menopoz sonrası kadınların sıkça tüketmeleri önerilir. Ayrıca laktoz intoleransı olan kişiler kefiri rahatlıkla günlük diyetlerine ekleyebilirler.
İçindekiler
Kefir, inek, keçi veya koyun sütünün özel bir mantar ile fermente edilmesiyle elde edilen ekşimsi, ayran benzeri bir içecektir. Fermantasyon süresinin uzunluğu lezzetini belirler. Probiyotik gıda grubunun besin değeri en yüksek üyesidir. Kefir kelimesi, vücut sağlığı, esenlik anlamına gelen keyf sözcüğünden türemiştir.
Kuzey Kafkas kökenli bu içeceğin 2 çeşidi vardır: Geleneksel olarak sütten üretilen süt kefiri ve kuru ya da taze meyvelerle fermente edilen su (şekerli) kefiri. Hindistancevizi, pirinç, soya gibi bitkisel süt kaynaklı alternatifleri de yapılabilmektedir.
Kefir, protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve D vitamini, B12 vitamini ve B2 vitamini deposudur. Ayrıca A, E, C, K, B1, B3 vitaminleri, demir ve potasyum mineralleri, sağlığa katkıda bulunan organik asitler, peptitler gibi birçok biyoaktif bileşik de içerir.(1)
Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Kefirde 30’dan fazla faydalı bakteri ve maya türü bulunduğu için yoğurt da dahil birçok fermente süt ürününden çok daha güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler bedensel ve zihinsel sağlığı destekleyen organizmalardır.(2)
Antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip probiyotik Lactobacillus kefiri ve karbonhidrat kefiran içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalığa karşı vücut direncini artırabilir. Salmonella, Helicobacter pylori ve E.coli gibi çeşitli zararlı bakterilerin gelişimini engelleyebilir.
Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir. Yapılan bir deneyde parazit bulaşmış farelere kefir verildiğinde semptomların azaldığı gözlenmiştir. Yaraları çabuk iyileştirebilme özelliğine de sahiptir.(3)
Tam yağlı süt ile yapılan kefir hem harika bir kalsiyum kaynağıdır hem de kemik sağlığında önemli rolü olan K2 vitamini içerir. Kemik yoğunluğunu arttırarak özellikle kadınlarda menopoz sonrası görülen osteoporoz (kemik erimesi) ve kemik kırığı riskine karşı koruyabilir. (4)
K2 vitamini menopoz sonrası kemikleri güçlendirir ve osteoporozu önler
Bazı hayvan çalışmaları kefirin kanser hücresi (tümör) büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir. Ayrıca bir araştırma, kefir ekstresinin insan meme kanseri hücrelerinin sayısını %56 oranında düşürdüğünü saptamıştır ancak çalışmalar kesin bir sonuca varmak için yeterli değildir.(5)
Sindirim sistemimizde hem yararlı hem de zararlı bakteriler vardır ve aralarındaki dengeyi korumak sindirim sağlığının önemli bir parçasıdır. Hastalıklar, enfeksiyonlar ve antibiyotikler bu dengeyi bozabilir.
Güçlü bir probiyotik olan kefirin içerdiği dost bakteriler dengeyi tekrar sağlayabilir. Gaz, hazımsızlık, ishal, kabızlık vb. sindirim rahatsızlıklarını önleyebilir. Ayrıca İrritabl bağırsak sendromu (IBS), mide ülseri ve ince bağırsaktaki peptik ülser semptomlarını azaltabilir. (6)
Kefir diyeti ile zayıflama! Kefir nasıl yapılır, nasıl saklanır?
Sütlü gıdalarda laktoz adı verilen doğal bir şeker bulunur. Laktoz intoleransı olan kişiler bu şekeri düzgün şekilde sindiremezler. Kefir gibi fermente süt ürünlerindeki laktik asit bakterileri, laktozu laktik aside dönüştürdüğünden içerdikleri laktoz miktarı sütten çok daha düşüktür. Ayrıca laktozu daha da parçalamaya yardımcı olabilen enzimler içerirler. Bu nedenle laktoz intoleransınız varsa öncesinde doktorunuza danışmak kaydı ile kefir içebilirsiniz.(7)
Laktoz nedir, intoleransı neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Badem sütü, hindistancevizi sütü gibi hayvansal olmayan süt ürünleri veya meyve suları kullanarak %100 laktoz içermeyen su kefiri de tüketebilirsiniz.
Kefir kandaki ürik asit miktarını azalttığından vücutta yüksek seviyelerde biriken ürik asit sonucu gelişen gut hastalığının tedavisinde etkili olmaktadır.
Bağırsakların doğal dengesi bozulduğunda sivilce, sedef, kızarıklıklar vb. cilt sorunları gelişebilir. Kefir bağırsakları güçlendirerek ve ciltte hidratasyon (nem) sağlayarak cilt sağlığını koruyabilir. Cilt kalitesini artırarak ciltteki yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. (8)
Kefirden yapılan cilt maskeleri ciltteki kırışıklıkları giderip hücrelerin canlı kalmasını sağlayabilir. Kuru ciltlere uygulandığında cildin nem dengesini artırarak kurumadan kaynaklanan sorunları giderebilir. Saç maskeleri ise saçın canlanmasına katkı yapar.
Bazı araştırmalar, kefirdeki laktobasil türlerinin ve laktik asit bakterilerinin zayıflamaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak kesin sonuca varmak için daha fazla kanıta ihtiyaç var. Çünkü probiyotiklerin vücut ağırlığını azaltmadığını veya kilo kaybını / BMI’yi (vücut kütle indeksini) etkilemediğini öne süren aksi yönde çalışmalar da bulunuyor.
Öte yandan kefirin kalorisi yüksek olmadığı için, düzenli içilmesinin kilo aldırmadığı, aksine vücudu toksinlerden arındırıp detoks ektisi yarattığı da söylenmektedir.(9)
Kefir diyeti uygulayarak sonuçları kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Kısa vadede zayıflayamasanız da sağlığınıza katkılarını hemen hissetmeye başlayabilirsiniz.
Bu, yavaş ama sağlıklı kilo vermeyi amaçlayan ve en az 21 gün boyunca aralıksız uygulanması gereken bir diyettir. Kefir diyetini egzersiz ile desteklerseniz ve porsiyonlarınızı küçük tutarsanız daha iyi sonuçlar alırsınız.
Diyetin ilk günlerinde ishal olabilirsiniz. Ancak bu durum kısa süreli ve rahatsız edici olmazsa sadece bağırsakların toksinlerden arındığının işaretidir.
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Kefir evde ve temiz bir ortamda kolayca yapılabilir. Kullanılacak tüm kaplar ve eller öncesinde sabunla iyice yıkanmalıdır.
Malzemeler
Yapılışı:
Kefirin taneleri karnabahara benzeyen maya ve laktik asit bakterilerinin tahıl benzeri kolonileridir. Yaklaşık 24 saatte, tanelerdeki mikroorganizmalar çoğalır ve sütteki şekerleri mayalayarak fermante olur. Süzülen taneler korunma koşullarına uygun saklanırsa tekrar tekrar kullanılabilir.
Su ve süt kefiri mayaları birbirlerinden farklıdırlar ancak benzer şekilde yapılırlar. Süt kefiri yapılırken sütte oluşan fermantasyon, su kefirinde şekerli suyla elde edilir.
Malzemeler
Yapılışı
Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?
Kefir taneleri buğday, pirinç, nohut gibi tahıllara benzediğinden kefir bitkisi olarak anılabilir ama aslında bu taneler dost mikroorganizmalardır. Gluten içermezler. Başlıca faydaları şunlardır:
İlk kefir taneleri, anavatanları Kafkasya’da keçi tulumunda, inek sütünün dana ve koyun şirdenleri ile pıhtılaştırılması sonucu üretilmiştir. Pıhtılaşma işleminin gerçekleştiği tulumun iç yüzeyinde birkaç hafta sonra süngerimsi bir kabuk tabakası oluşur. Ve bu kabuk tabakası alınarak bölünüp kurutulur. Kurutma işleminin sonunda oluşan küçük jelatimsi topaklar kefir taneleridir.
Kefir bağırsak florasını etkileyen önemli miktarda bakteri ve maya içerir. Olası yan etkileri önlemek için günde yarım su bardağıyla başlayıp miktarı yavaş yavaş arttırın. Yine de olumsuz etkiler hissediyorsanız içmeyi bırakın ve doktorunuza danışın.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Probiotics: What You Need To Know - NIH2- Probiotics - NIH Ods3- Lactobacillus - Medline Plus4- Probiotics - NHSYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?