Kefir, son dönemlerde özellikle sağlıklı beslenmek ve zayıflamak isteyenler için gittikçe popüler hale gelen bir içecek. Sütün içine kefir taneleri katılarak evde kolaylıkla yapabileceğiniz bu mucizevi içeceğin, içerdiği probiyotik, vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sistemi başta olmak üzere vücuda sayısız faydaları var. Sütten daha az kaloriye sahip olan kefir, besinlerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde sindirilmesini sağlayarak zayıflamayı da kolaylaştırıyor. Bu yazımızda bulabileceğiniz 7 günlük kefir diyeti ile kısa sürede fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulmanız mümkün. Ancak verdiğiniz kiloları tekrar geri almamak için diyet sonrasında da beslenme düzeninize dikkat etmeniz son derece önemli.
İçindekiler
Türkçe ‘keyif’ kelimesinden türetilen ve içtikten sonra kişinin hissettiği iyi duyguyu tarif eden kefir, Kafkasya kökenli fermente bir içecektir. İnek, koyun, keçi veya kısrak sütüne, karnabahar benzeri taneleri ilave edilerek elde edilir. Günümüzde, Doğu Avrupa, Rusya ve Güneybatı Asya’da geleneksel olarak üretilip tüketilmektedir.
Süt içindeki tüm besin maddelerini içermesi, vücut tarafından daha iyi emilebilmesi ve içeriğinde bulunan mikroorganizmaların besleyici etkisi nedeniyle kefir, 21. Yüzyılın yoğurdu olarak adlandırılmaktadır.(1)
Kefir tanecikleri, bakteri ve maya fermantasyonlarının bir kombinasyonudur. Bu tanecikler, buğday veya pirinç gibi tipik tahıllar değildir, gluten içermeyen, küçük jelatinli boncuklardır. Beyaz, sarımtırak renkte ve 3-3,5 mm çapında yapılardır. Kefir taneleri, Kafkasya’da keçi tulumu içinde, inek sütünün pıhtılaştırılması sonucu elde edilir.
Pıhtılaştırmanın yapıldığı tulumun iç yüzeyinde birkaç hafta sonra süngerimsi bir kabuk tabakası oluşur. Bu kabuk tabaka bölünerek kurutulur. Kurutma sonucunda oluşan küçük topaklar kefir taneleridir.
Kefir içindeki besinler, yapılırken kullanılan sütün türüne bağlıdır. Genellikle iyi bir protein, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır.(2)
Tüm bu özellikleri nedeniyle bebekler, çocuklar, hamile kadınlar, iyileşme dönemindeki hastalar, yaşlılar, kabızlık ve diğer sindirim problemleri yaşayanlar için ideal bir içecektir.
Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?
Gençlik içkisi olarak tanınan kefirin Kafkasya’da su yerine içildiği ve bu bölgede tüberküloz, kanser ve hazımsızlık gibi hastalıklara rastlanmaması, ortalama insan ömrünün 110-130 seneye ulaşması dikkat çekmiştir. Yapılan araştırmalarda kefirin bu konuda önemli rol oynadığı saptanmış ve bazı hastalıkların tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür.(3)
Mide iltihapları, enfeksiyon, sarılık, iç ve dış urlar, kronik bağırsak iltihapları,egzama, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, ishal, kabızlık bu hastalıklar arasında sayılabilir.
Kefir, besin öğelerinin emilimini arttırır, bağışıklığı güçlendirir, vücudun hormonal değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olur ve enfeksiyonları önler. Ayrıca, kefirin hamile kadınlar tarafından tüketilmesi, beta streptokok adlı sepsis, pnömoni ve menenjit gibi enfeksiyonlara neden olabilen zararlı bir bakterinin aşırı çoğalmasını önleyebilir.
Kefir, her yaştan insan tarafından tüketilebilir. Düzenli olarak günde en az 500 ml 6 ay süreyle tüketildiği zaman kefirin organizma üzerine stabilize edici, gençleştirici bir etkiye sahip olduğu, özellikle yaşlı sağlığı için son derece faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
Yapılan çalışmalarda karaciğer, safra, böbrek, kan dolaşımı, kalp, metabolizma problemlerinde olumlu etkisi olduğu, ayrıca kireçlenmeyi önlediği gözlemlenmiştir. Bazı bilim adamları kefiri 80 yaşın üzerinde yaşamın anahtarı olarak görmektedirler.
Önce, günde 100 ml kadar kefir içerek başlanması ve vücudun adapte olmasını sağlamak için yavaş yavaş miktarın arttırılması tavsiye edilmektedir. Kefirin olumlu etkileri her gün içilmesi durumunda, 2 haftada hissedilmeye başlanır.
Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Canlı yiyecekleri tüketme konusunda deneyimi olmayanlarda, mide krampları, kabızlık, şişkinlik gibi etkiler yaratabilir. Bu etkilerin çok zorlayıcı olmadığı durumlarda kefir içmeyi bırakmamak önerilir. Ama eğer belirtiler çok şiddetliye kefire devam etmekte ısrarcı olmamak ve tıbbi yardım almak gerekebilir.
Kefir güvenli bir içecektir ancak düzenli olarak tüketmeden önce bazı faktörlerin dikkate alınması gereklidir:
Hamile ve emziren kadınların kefir tüketmelerinde bir sakınca yoktur.
Laktoz nedir, intoleransı neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kefirin içerisindeki probiyotikler sindirim sistemini destekler ve yiyeceklerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur. Bu yüzden diyet sırasında kefir tüketmek hem kilo vermeyi hızlandırır hem de besleyici içeriği sayesinde diyetin sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlar. (4,5)
Kahvaltıda süt yerine kefir içebilir ya da meyvelerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Kefirin süte oranla kalorisi daha düşüktür ve sütten daha zengin bir içecektir.
Kefirin kalorisi kullanılan süt tipine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin tam yağlı ve yarım yağlı sütle yapılan kefirlerin kalori miktarları farklıdır.
1 Su Bardağı (200 ml) kefirde 104 kalori bulunurken aynı miktarda yağsız süt ile hazırlanmış kefirde 76 kalori bulunmaktadır. 1 bardak kefir, günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacının yaklaşık olarak %22’sini, B12 vitamininin %15’ini, B2 vitamininin %20’sini ve magnezyumun %7’sini karşılayabilir Ayrıca 6,4 gram karbonhidrat, 5,4 gram protein ve 6,4 gram yağ içermektedir.
Kalsiyum, A vitamini ve karbonhidrat açısından zengin ve kalorisi düşük bir içecek olan kefir hem besleyici hem de tok tutarak ve sindirimi destekleyerek kilo vermeye yardımcı olur.
Tüm kurallara uyduğunuzda bu sağlıklı diyetle hem haftada 2 ile 4 kilo verebilir, hem de kendinizi sağlıklı ve zinde hissedebilirsiniz. Herhangi bir yan etkisi olmayan bu 7 günlük diyette yediğiniz yiyecekler, aldığınız kaloriden fazlasını yakmanızı sağlıyor. Ancak bu diyeti uygularken mutlaka uyulması gereken kurallar var; Kefir diyeti süresince kesinlikle alkol tüketmek yok ve bol su içilecek (Her gün 2 lt.)
Ayrıca marketlerden hazır alacağınız kefir yerine ev yapımı kefir tüketmenizi öneririz.
Diyetin ilk günü sadece meyve tüketeceksiniz. Tüm gün boyunca muz haricinde tüm meyveler yenebilir. Eğer yaz ise mutlaka kavun yiyin. Sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce birer bardak ev yapımı kefir için.
Kefir diyeti ikinci gününde istediğiniz kadar sebze tüketebilirsiniz. Sebzeler pişmiş ya da çiğ olabilir. Sabah iki adet fırınlanmış patates karbonhidrat almak açısından iyi olabilir. Patateslere tereyağı ile lezzet katabilirsiniz. Yine sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce birer bardak kefir içilecek.
Üçüncü günde ise sadece meyve ve sebze tüketilecek. Muz hariç istediğiniz kadar meyve ve sebze yiyebilirsiniz. Öğlen yağsız olması koşuluyla çorba içebilirsiniz. Yine sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak kefir için.
Diyetin dördüncü gününde istediğiniz kadar muz yiyebilirsiniz. Eğer muz yiyemiyorsanız elma da tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir bu sefer sabah, öğlen ve gece yatmadan önce olmak üzere üç bardak içilecek. Öğle öğününde yine tercihen yağsız çorba içebilirsiniz.
Elmanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Elma ve kabuğundaki vitaminler
5.gün iki porsiyon yağsız kırmızı et yeniyor. İstenirse hamburger köftesi de olabilir. Etle birlikte altı adet domatesi çiğ ya da pişmiş yiyebilirsiniz. İçtiğiniz su miktarını bir bardak arttırın. Bu şekilde vücudun üreteceği ürik asit temizlenecektir. Bugün yine sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak kefir için.
İstediğiniz kadar et ve sebze yiyebilirsiniz. Sebzeler çiğ ya da haşlanmış olabilir. Yine aynı şekilde sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak kefir içilecek.
Diyetin son günündeyiz. Bugün kahverengi pirinçle yapılan pilav, taze sıkılmış meyve suyu ve istediğiniz kadar sebze yiyebilirsiniz. Ve tabii ki yine sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak kefir içmeyi unutmayın.
Kefir diyeti süresince şekersiz olmak koşuluyla kahve ve çay içilebilir. Günlük 8 bin ile 10 bin adım atmak etkiyi artıracaktır.
Kefir diyeti ile kilo verdikten sonra verdiğiniz kiloları geri almamak için beslenme düzeninize dikkat etmeniz gereklidir.
Kefir mayasını kefir yapan bir tanıdığınızdan, üniversitelerin ziraat fakültelerinden, organik ürün satan firmalardan ya da internet üzerinden satış yapan kefir mayası satıcılarından temin edebilirsiniz.
Kısa süreli olarak kefir mayası bir cam kaba koyulmuş sütün ya da içme suyunun içinde yaklaşık 10 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Musluk suyu içerdiği klor nedeniyle tavsiye edilmemektedir.
Uzun süreli saklamak için ise mayayı temiz içme suyuyla yıkayın ve temiz bir havlu ya da kağıt havluyla kurulayın. Ardından ağzı kapalı plastik bir kap ya da kilitli buzdolabı poşeti içine alarak derin dondurucuya koyun. Süt içine de koyulabilir. Kefir mayanızı burada 2 ay kadar saklayabilirsiniz. Ardından tekrar kullanmak istediğinizde, taneciklerin tekrar uyanması için:
Diğer bir saklama metodu ise kefir mayasını kurutmaktır. İçme suyu ile yıkadığınız kefir mayasını temiz bir havlu ya da kağıt havlu üzerine alın. Havalandırmanın iyi olduğu bir alanda rengi sararıncaya kadar kurutun. 2 – 5 gün içinde tamamen kuruyan kefir mayasını hava almayacak bir şekilde cam bir kavanoz içine alın.
E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Bu şekilde buzdolabında 1 yıl süreyle saklayabilirsiniz. Kurutulan kefir mayası kullanılmak istendiğinde ılık süt içerisine alınır ve oda sıcaklığında bekletilerek canlandırılır.
Kefirde bozulma olduğu tadından anlayabilirsiniz. Kefir mayası bakımı iyi yapılmadığında mayalanan kefirde kötü bir koku ve tat oluşur. Ayrıca maya tanelerinde yapışkanlık, anormal görünüm, koyu sarı renk, kötü bir koku ve tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi mayanın bozulduğunu gösterir.
Sütün içine kefir taneler konur ve oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat bekletilir. Bu sürede kefir tanelerindeki mikroorganizmalar çoğalır ve sütteki şekerleri mayalayarak fermata dönüştürür. Kefir taneleri, kefir içeceğini üretmek için kullanılan başlangıç kültürüdür. Kefir ekşi ve keskin bir tada sahiptir, ancak kıvamı yoğurttan daha incedir. Fermantasyon süresinin uzunluğu tadı etkiler.
Geleneksel süt kefiri için, kefir taneleri ve tam inek sütü kullanılır. Bununla beraber, keçi sütünden, koyun sütünden ve hindistancevizi sütünden, ayrıca pirinç ve soya sütünden yapılan alternatifleri de bulunmaktadır.
Evde kefir kolaylıkla yapabilir. Kaplar ve yapacak kişinin elleri başlamadan önce sabun ve suyla iyice yıkamalıdır.
D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Kefiri en az 35-40 dakika buzdolabında soğuduktan sonra tüketmek tavsiye edilir. Kapalı hava geçirmez bir kap içerisinde oda sıcaklığında bir gün kadar dayanır, buzdolabında saklanmak şartıyla en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmesi önerilir.
Referanslar: 1- Health Benefits of Kefir, 2- Benefits of kefir, 3- Probiotics
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?