Kefir diyeti ile zayıflama! Kefir nasıl yapılır, nasıl saklanır?

22 Haziran 2019   |    16 Mart 2021    |   Kategori: Beslenme ve Diyet Print

Kefir, son dönemlerde özellikle sağlıklı beslenmek ve zayıflamak isteyenler için gittikçe popüler hale gelen bir içecek. Sütün içine kefir taneleri katılarak evde kolaylıkla yapabileceğiniz bu mucizevi içeceğin, içerdiği probiyotik, vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sistemi başta olmak üzere vücuda sayısız faydaları var. Sütten daha az kaloriye sahip olan kefir, besinlerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde sindirilmesini sağlayarak zayıflamayı da kolaylaştırıyor. Bu yazımızda bulabileceğiniz 7 günlük kefir diyeti ile kısa sürede fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulmanız mümkün. Ancak verdiğiniz kiloları tekrar geri almamak için diyet sonrasında da beslenme düzeninize dikkat etmeniz son derece önemli.

Kefir nedir?

Türkçe ‘keyif’ kelimesinden türetilen ve içtikten sonra kişinin hissettiği iyi duyguyu tarif eden kefir, Kafkasya kökenli fermente bir içecektir. İnek, koyun, keçi veya kısrak sütüne, karnabahar benzeri taneleri ilave edilerek elde edilir. Günümüzde, Doğu Avrupa, Rusya ve Güneybatı Asya’da geleneksel olarak üretilip tüketilmektedir.

Süt içindeki tüm besin maddelerini içermesi, vücut tarafından daha iyi emilebilmesi ve içeriğinde bulunan mikroorganizmaların besleyici etkisi nedeniyle kefir, 21. Yüzyılın yoğurdu olarak adlandırılmaktadır.(1)

Kefir nedir, faydaları nelerdir? Su kefiri nasıl yapılır?

Kefir mayası nedir?

Kefir tanecikleri, bakteri ve maya fermantasyonlarının bir kombinasyonudur. Bu tanecikler, buğday veya pirinç gibi tipik tahıllar değildir, gluten içermeyen, küçük jelatinli boncuklardır. Beyaz, sarımtırak renkte ve 3-3,5 mm çapında yapılardır. Kefir taneleri, Kafkasya’da keçi tulumu içinde, inek sütünün pıhtılaştırılması sonucu elde edilir.

Pıhtılaştırmanın yapıldığı tulumun iç yüzeyinde birkaç hafta sonra süngerimsi bir kabuk tabakası oluşur. Bu kabuk tabaka bölünerek kurutulur. Kurutma sonucunda oluşan küçük topaklar kefir taneleridir.

Kefirin faydaları

Kefir içindeki besinler, yapılırken kullanılan sütün türüne bağlıdır. Genellikle iyi bir protein, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır.(2)

  • Çok fazla sayıda ve farklı türlerde bakteri ve maya barındırması sebebiyle kompleks bir probiyotiktir ve sindirimi kolaydır.
  • Kemik sağlığı için çok önemli olan kefir osteoporoz (kemik erimesi) riskini düşürebilir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Folik asit içerir.
  • B vitamini bakımından zengindir.

Tüm bu özellikleri nedeniyle bebekler, çocuklar, hamile kadınlar, iyileşme dönemindeki hastalar, yaşlılar, kabızlık ve diğer sindirim problemleri yaşayanlar için ideal bir içecektir.

Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?

Kefirin iyi geldiği hastalıklar

Gençlik içkisi olarak tanınan kefirin Kafkasya’da su yerine içildiği ve bu bölgede tüberküloz, kanser ve hazımsızlık gibi hastalıklara rastlanmaması, ortalama insan ömrünün 110-130 seneye ulaşması dikkat çekmiştir. Yapılan araştırmalarda kefirin bu konuda önemli rol oynadığı saptanmış ve bazı hastalıkların tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür.(3)

Mide iltihapları, enfeksiyon, sarılık, iç ve dış urlar, kronik bağırsak iltihapları,egzama, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, ishal, kabızlık bu hastalıklar arasında sayılabilir.

Kefir, besin öğelerinin emilimini arttırır, bağışıklığı güçlendirir, vücudun hormonal değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olur ve enfeksiyonları önler. Ayrıca, kefirin hamile kadınlar tarafından tüketilmesi, beta streptokok adlı sepsis, pnömoni ve menenjit gibi enfeksiyonlara neden olabilen zararlı bir bakterinin aşırı çoğalmasını önleyebilir.

Kefir nasıl tüketilir?

Kefir ne zaman içilmeli?

Kefir, her yaştan insan tarafından tüketilebilir. Düzenli olarak günde en az 500 ml 6 ay süreyle tüketildiği zaman kefirin organizma üzerine stabilize edici, gençleştirici bir etkiye sahip olduğu, özellikle yaşlı sağlığı için son derece faydalı olduğu gözlemlenmiştir.

Kimler kefir içmeli?

Yapılan çalışmalarda karaciğer, safra, böbrek, kan dolaşımı, kalp, metabolizma problemlerinde olumlu etkisi olduğu, ayrıca kireçlenmeyi önlediği gözlemlenmiştir. Bazı bilim adamları kefiri 80 yaşın üzerinde yaşamın anahtarı olarak görmektedirler.

Günde ne kadar kefir içilmeli?

Önce, günde 100 ml kadar kefir içerek başlanması ve vücudun adapte olmasını sağlamak için yavaş yavaş miktarın arttırılması tavsiye edilmektedir. Kefirin olumlu etkileri her gün içilmesi durumunda, 2 haftada hissedilmeye başlanır.

Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

Canlı yiyecekleri tüketme konusunda deneyimi olmayanlarda, mide krampları, kabızlık, şişkinlik gibi etkiler yaratabilir. Bu etkilerin çok zorlayıcı olmadığı durumlarda kefir içmeyi bırakmamak önerilir. Ama eğer belirtiler çok şiddetliye kefire devam etmekte ısrarcı olmamak ve tıbbi yardım almak gerekebilir.

Kimler kefir içmemeli?

Kefir güvenli bir içecektir ancak düzenli olarak tüketmeden önce bazı faktörlerin dikkate alınması gereklidir:

  • Laktoz intoleransı olan kişiler kefiri rahatlıkla içebilseler de önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
  • İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)’nda, probiyotik kullanımı çoğu zaman olumlu sonuç verse de bazı hastalarda semptomları daha kötü hale getirebilir. Doktor kontrolünde tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Süt alerjisi olan kişiler, alerjik reaksiyona neden olabileceği için kefir tüketmemelidir.
  • Kefir sütten yapıldığı için şeker içerir. Marketlerde satılan aromalı kefirlerde yüksek miktarda şeker bulunur. Şeker hastalığı olan kişiler, etiketi okuyarak, şeker içermeyen sade çeşitleri tercih etmelidir.
  • Geleneksel olarak yapıldığında, kefir az miktarda alkol içerebilir. Pek çok ticari kefir markası alkolsüzdür.
  • Ayrıca, bağışıklık sistemi zayıf olan herkes, probiyotik kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.

Hamile ve emziren kadınların kefir tüketmelerinde bir sakınca yoktur.

Laktoz nedir, intoleransı neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Kefir zayıflatır mı?

Kefirin içerisindeki probiyotikler sindirim sistemini destekler ve yiyeceklerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur. Bu yüzden diyet sırasında kefir tüketmek hem kilo vermeyi hızlandırır hem de besleyici içeriği sayesinde diyetin sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlar. (4,5)

Kahvaltıda süt yerine kefir içebilir ya da meyvelerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Kefirin süte oranla kalorisi daha düşüktür ve sütten daha zengin bir içecektir.

Kefir kalori

Kefirin kalorisi kullanılan süt tipine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin tam yağlı ve yarım yağlı sütle yapılan kefirlerin kalori miktarları farklıdır.

1 Su Bardağı (200 ml) kefirde 104 kalori bulunurken aynı miktarda yağsız süt ile hazırlanmış kefirde 76 kalori bulunmaktadır. 1 bardak kefir,  günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacının yaklaşık olarak %22’sini, B12 vitamininin %15’ini, B2 vitamininin %20’sini ve magnezyumun %7’sini karşılayabilir Ayrıca 6,4 gram karbonhidrat, 5,4 gram protein ve 6,4 gram yağ içermektedir.

Kefir diyeti

Kalsiyum, A vitamini ve karbonhidrat açısından zengin ve kalorisi düşük bir içecek olan kefir hem besleyici hem de tok tutarak ve sindirimi destekleyerek kilo vermeye yardımcı olur.

Kefir diyeti nasıl yapılır?

Tüm kurallara uyduğunuzda bu sağlıklı diyetle hem haftada 2 ile 4 kilo verebilir, hem de kendinizi sağlıklı ve zinde hissedebilirsiniz. Herhangi bir yan etkisi olmayan bu 7 günlük diyette yediğiniz yiyecekler, aldığınız kaloriden fazlasını yakmanızı sağlıyor. Ancak bu diyeti uygularken mutlaka uyulması gereken kurallar var; Kefir diyeti süresince kesinlikle alkol tüketmek yok ve bol su içilecek (Her gün 2 lt.)

Ayrıca marketlerden hazır alacağınız kefir yerine ev yapımı kefir tüketmenizi öneririz.

7 günlük kefir diyeti

  • 1. gün: Meyve

Diyetin ilk günü sadece meyve tüketeceksiniz. Tüm gün boyunca muz haricinde tüm meyveler yenebilir. Eğer yaz ise mutlaka kavun yiyin. Sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce birer bardak ev yapımı kefir için.

Demir içeren besinler ve demirin sağlık için faydaları

  • 2. gün: Sebze

Kefir diyeti ikinci gününde istediğiniz kadar sebze tüketebilirsiniz. Sebzeler pişmiş ya da çiğ olabilir. Sabah iki adet fırınlanmış patates karbonhidrat almak açısından iyi olabilir. Patateslere tereyağı ile lezzet katabilirsiniz. Yine sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce birer bardak kefir içilecek.

  • 3. gün: Meyve ve sebze

Üçüncü günde ise sadece meyve ve sebze tüketilecek. Muz hariç istediğiniz kadar meyve ve sebze yiyebilirsiniz. Öğlen yağsız olması koşuluyla çorba içebilirsiniz. Yine sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak kefir için.

  • 4. gün: Sınırsız muz

Diyetin dördüncü gününde istediğiniz kadar muz yiyebilirsiniz. Eğer muz yiyemiyorsanız elma da tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir bu sefer sabah, öğlen ve gece yatmadan önce olmak üzere üç bardak içilecek. Öğle öğününde yine tercihen yağsız çorba içebilirsiniz.

Elmanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Elma ve kabuğundaki vitaminler

  • 5. gün: Kırmızı et

5.gün iki porsiyon yağsız kırmızı et yeniyor. İstenirse hamburger köftesi de olabilir. Etle birlikte altı adet domatesi çiğ ya da pişmiş yiyebilirsiniz. İçtiğiniz su miktarını bir bardak arttırın. Bu şekilde vücudun üreteceği ürik asit temizlenecektir. Bugün yine sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak kefir için.

  • 6. gün: Sebze ve kırmızı et

İstediğiniz kadar et ve sebze yiyebilirsiniz. Sebzeler çiğ ya da haşlanmış olabilir. Yine aynı şekilde sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak kefir içilecek.

  • 7. gün: Pilav

Diyetin son günündeyiz. Bugün kahverengi pirinçle yapılan pilav, taze sıkılmış meyve suyu ve istediğiniz kadar sebze yiyebilirsiniz. Ve tabii ki yine sabah aç karnına ve gece yatmadan önce birer bardak kefir içmeyi unutmayın.

Kefir diyeti süresince şekersiz olmak koşuluyla kahve ve çay içilebilir. Günlük 8 bin ile 10 bin adım atmak etkiyi artıracaktır.

Kefir diyeti ile kilo verdikten sonra verdiğiniz kiloları geri almamak için beslenme düzeninize dikkat etmeniz gereklidir.

Kefir mayası nasıl saklanır?

Kefir mayasını kefir yapan bir tanıdığınızdan, üniversitelerin ziraat fakültelerinden, organik ürün satan firmalardan ya da internet üzerinden satış yapan kefir mayası satıcılarından temin edebilirsiniz.

Kısa süre için:

Kısa süreli olarak kefir mayası bir cam kaba koyulmuş sütün ya da içme suyunun içinde yaklaşık 10 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Musluk suyu içerdiği klor nedeniyle tavsiye edilmemektedir.

Derin dondurucuda saklama

Uzun süreli saklamak için ise mayayı temiz içme suyuyla yıkayın ve temiz bir havlu ya da kağıt havluyla kurulayın. Ardından ağzı kapalı plastik bir kap ya da kilitli buzdolabı poşeti içine alarak derin dondurucuya koyun. Süt içine de koyulabilir. Kefir mayanızı burada 2 ay kadar saklayabilirsiniz. Ardından tekrar kullanmak istediğinizde, taneciklerin tekrar uyanması için:

  • Donmuş taneleri bir bardak soğuk içme suyunda birkaç dakika bekletin.
  • Tanelerin buzu çözüldükten sonra süzgece alın soğuk suyla yıkayın.
  • Ardından taneleri az miktar sütün içine koyun.
  • Her 24 saatte bir kefiri süzerek tekrar mayalayın.
  • Mayalanma normale döndüğünde, sütte pıhtılaşma oluşmaya başladığında tanecikler uyanmış demektir. Artık istediğiniz miktar sütle mayalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kurutarak saklama

Diğer bir saklama metodu ise kefir mayasını kurutmaktır. İçme suyu ile yıkadığınız kefir mayasını temiz bir havlu ya da kağıt havlu üzerine alın. Havalandırmanın iyi olduğu bir alanda rengi sararıncaya kadar kurutun. 2 – 5 gün içinde tamamen kuruyan kefir mayasını hava almayacak bir şekilde cam bir kavanoz içine alın.

E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Bu şekilde buzdolabında 1 yıl süreyle saklayabilirsiniz. Kurutulan kefir mayası kullanılmak istendiğinde ılık süt içerisine alınır ve oda sıcaklığında bekletilerek canlandırılır.

Kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Kefirde bozulma olduğu tadından anlayabilirsiniz. Kefir mayası bakımı iyi yapılmadığında mayalanan kefirde kötü bir koku ve tat oluşur. Ayrıca maya tanelerinde yapışkanlık, anormal görünüm, koyu sarı renk, kötü bir koku ve tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi mayanın bozulduğunu gösterir.

Kefir nasıl yapılır?

Sütün içine kefir taneler konur ve oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat bekletilir. Bu sürede kefir tanelerindeki mikroorganizmalar çoğalır ve sütteki şekerleri mayalayarak fermata dönüştürür. Kefir taneleri, kefir içeceğini üretmek için kullanılan başlangıç kültürüdür. Kefir ekşi ve keskin bir tada sahiptir, ancak kıvamı yoğurttan daha incedir. Fermantasyon süresinin uzunluğu tadı etkiler.

Geleneksel süt kefiri için, kefir taneleri ve tam inek sütü kullanılır. Bununla beraber, keçi sütünden, koyun sütünden ve hindistancevizi sütünden, ayrıca pirinç ve soya sütünden yapılan alternatifleri de bulunmaktadır.

Evde kefir kolaylıkla yapabilir. Kaplar ve yapacak kişinin elleri başlamadan önce sabun ve suyla iyice yıkamalıdır.

Kefir yapımı için malzemeler:

  • Aktif kefir taneleri
  • Tercih edilen süt
  • Cam kavanoz
  • Metal olmayan bir süzgeç

D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Kefir mayalarken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Metale maruz kalma, kefir tanelerine zarar verebilir. Metal kap, süzgeç ya da kaşık kullanmayın.
  • Kefiri hazırlamak için sütün ideal ısısı oda sıcaklığıdır. Aynı şekilde kefir taneleri de oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Mayalama yaptığınız kavanozu doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
  • Kefir mayası eğer temiz ekipmanla kullanılmazsa bozulur.
  • Çiğ süt kullanacaksanız mutlaka kaynatın. Çiğ süt içeriğindeki zararlı mikroorganizmalar mayayı bozabilir.
  • Kefir tanelerini elinizle tutmayın, tahta ya da plastik bir kaşık kullanın.

Kefir nasıl mayalanır?

  • Yıkanan 1 kg’lık kavanozun içine bir fındık büyülüğündeki kefir tanesi koyulur ve oda sıcaklığındaki taze günlük süt kavanoza ilave edilir.
  • Kavanozun üzerinde 2,5 cm kadar boşluk bırakılır.
  • Ne kadar çok kefir tanesi kullanılırsa, o kadar hızlı kültürlenir.
  • Kavanozun ağzı kapatılarak güneş görmeyen (mutfak dolabı olabilir) bir ortamda 20-25 derece sıcaklıkta bekletilir.
  • 24 saat içinde mayalanma işlemi gerçekleşir. Ancak daha ekşi olmasını istiyorsanız 48 saate kadar bekletebilirsiniz.
  • Mayalanma işlemi sonrası plastik bir süzgeç yardımı ile kefir taneleri ezilmeden, yavaş yavaş süzülür.
  • Kavanoz her yapımdan sonra yıkanır.Kefir mayasının taneleri de soğuk içme suyu ile dikkatli bir şekilde yıkanır.
  • Süzme işlemi sonrası süzgeçte kalan orijinal kefir taneleri tekrar maya olarak kullanılır. İşlem tekrar baştan başlar.
  • Tanelerin zarar görmemesi için kavanoz sıcak suyla yıkandıktan sonra kefir taneleri kavanozun soğuması beklenerek içine koyulur.
  • Meyve aromalı bir kefir yapmak için meyveler doğranarak süzülmüş kefire eklenebilir. 24 saat daha tadın oturmasına izin verilir ve istenirse yeniden süzülür.

Kefiri en az 35-40 dakika buzdolabında soğuduktan sonra tüketmek tavsiye edilir. Kapalı hava geçirmez bir kap içerisinde oda sıcaklığında bir gün kadar dayanır, buzdolabında saklanmak şartıyla en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmesi önerilir.


Referanslar: 1- Health Benefits of Kefir, 2- Benefits of kefir, 3- Probiotics

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla