Keçiboynuzu birçok hastalığa iyi gelen önemli bir besin kaynağıdır. Antioksidan, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanserden ve kalp-damar hastalıklarından korur. Kalsiyum bakımından zengin olduğu için kemik erimesini önler. Verdiği tokluk hissi nedeniyle zayıflamaya yardımcı olur, kan şekerini ve tansiyonu dengeler. Afrodizyak etkisiyle cinsel performansı artırdığı ve iktidarsızlığı engellediği bilinmektedir. Keçiboynuzu meyve olarak yenilebildiği gibi, çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvı konsantre şeklinde de tüketilebilir. Çekirdekleri öğütülerek elde edilen keçiboynuzu tozu kakao ve kahve yerine kullanılabilir. Ayrıca pekmezi de çok faydalıdır.
İçindekiler
Keçiboynuzu (harnup) baklagiller ailesinden olup Akdeniz ikliminde doğal yetişen maki türü bir ağacın meyveleridir. Bu meyvenin ham hali parlak yeşildir ve kuruyup olgunlaştıkça sertleşerek kahverengileşir. İçi tatlı, yenilebilir meyve etiyle çevrilidir ve içerisinde 5-15 adet sert kahverengi tohum bulunur. Hasat zamanı sonbahar olan keçiboynuzu pek çok gıda ürününde ve öksürük vb. ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. (1)
Keçiboynuzunun içeriğindeki yüksek lif oranı LDL -kötü kolesterol– seviyesini düşürerek tansiyon, damar tıkanıklığı, kalp krizi, felç-inme gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Ayrıca kandaki trigliserid miktarının düşmesine de yardımcı olur. (2)
Keçiboynuzu (özellikle çekirdeğinden üretilen özü) içerdiği polifenoller aracılığıyla serbest radikallerle savaşarak rahim ağzı kanseri, akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerini engelleyebilir. (3)
Zengin bir antioksidan kaynağı olan keçiboynuzu virüs ve zararlı bakterilerin üremesini önler. Özellikle mide ve bağırsaklarda enfeksiyon gelişme riskini azaltır, mevcut enfeksiyonların iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca alerjik astım, bronşit, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. (4)
Trigliserid nedir? Neden yükselir? Vücut yağ oranı nasıl düşürülür?
Lifli bir meyvedir ve sindirim sistemini korur. Mide sıvılarının salgılanmasını ve bağırsak hareketlerini destekleyerek şiddetli gastrointestinal rahatsızlıkları önleyebilir. İshale karşı da etkili olan keçiboynuzu özellikle ani gelişen ishal tedavisinde kullanılabilir. (5)
Keçiboynuzunun şeker ve kalori miktarı düşüktür. Kan şekerini düzenleyerek yükselmesini önleyebilir. Özellikle diyabet hastalarının halsizliklerine karşı güvenli bir besindir. Ancak yine de doktora danışmak gerekir. (6)
Sütten 3 kat daha fazla kalsiyum içeren keçiboynuzu sağlıklı kemik gelişimine büyük katkı sağlar ve kemik erimesini önler. Bu meyvedeki kalsiyum oksalat içermediğinden böbrek taşı geliştirme riski taşımaz.
Lif bakımından zengin olduğu için açlık hormonu ghrelinin salgılanmasını önleyerek tokluk hissi sağlar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. (7)
Afrodizyak özelliğine sahip olan bu meyve kişiyi zinde ve enerjik tutarak cinsel performansı artırır. Ayrıca sperm sayısını arttırdığı için kısırlık sorununun çözümüne de yardımcı olabilir. Ancak gereğinden fazla tüketilirse doymuş yağ asidi yüzünden faydadan çok zarara yol açabilir.
Afrodizyak nedir? Arzu ve cinsel gücü arttıran besinler ve kokular
Bir hafta boyunca sabah aç karnına ve gece yatmadan önce 1 su bardağı için. İkinci haftadan itibaren 3 ay boyunca sadece geceleri için. Daha sonraki aylarda ara ara uygulayın.
Keçiboynuzu tozu (unu) kurutulmuş keçiboynuzu çekirdeğinden yapılır ve çoğunlukla unlu mamullerde kakaonun alternatifi ve doğal tatlandırıcı olarak kullanılır. (8) Sağlığa başlıca faydaları şunlardır:
Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu meyvesinin çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvı konsantre hale getirilmiş şeklidir. Pekmez gibi kaynatılmadığından insan vücuduna gerekli olan minerallerde ve aminoasitlerde kayıp görülmez. Genelde sabahları aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Kahvaltıda bal veya reçele alternatif olarak tüketilebilir. Yoğurt, krem peynir ve dondurma gibi çeşitli gıdalara eklenebilir, tatlılarda çikolata aroması elde etmek için kullanılabilir.
Balgama ne iyi gelir? Balgam söktürücü şifalı bitkiler ve çaylar
Kurutulmuş keçiboynuzlarının yumuşatılıp şekerle tatlandırılmasıyla elde edilen keçiboynuzu pekmezinin sağlığa en önemli faydaları şunlardır: (9)
Keçiboynuzu alırken taze, az kırılmış ve aşırı büyük veya küçük olmayanları seçin. Kabuğu sert olduğundan ılık suda bekletip yumuşatın ve çekirdeklerini yemeyin. Keçiboynuzunu 5-10 dakika kaynamış suda bekletip çay olarak içebilirsiniz. Ya da çekirdeğini öğütüp kavurarak kafeinsiz kahve olarak tüketebilirsiniz.
Keçiboynuzu düşük risk içeren yiyecekler kategorisinde yer almaktadır. Pek bir yan etkisi olmamasına rağmen yine de keçiboynuzunu aşırı tüketmenin bazı zararları bulunmaktadır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Nutritional characterization of carobs and traditional carob products,2- Functional polysaccharides of carob fruit: a review,3- Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space,4- Carob: A Sustainable Opportunity for Metabolic Health5- D-Pinitol—Active Natural Product from Carob with Notable Insulin RegulationYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?