Kayısının faydaları nelerdir? Kuru kayısı neye iyi gelir?

20 Nisan 2021   |    23 Mayıs 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Kayısı, bolca vitamin, lif ve antioksidan içeren lezzetli bir meyvedir. Kayısıya sarı-turuncu rengini veren beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşerek gece körlüğünü engeller ve göz sağlığını korur. Kayısının içerdiği lifler sindirim sistemi sağlığı için çok faydalıdır. Ayrıca zengin bir potasyum kaynağıdır, bu sayede kalp sağlığını korur. Kolajen oluşumuna yardımcı olur. Cildi dış etkenlerden korur ve yaşlanmayı geciktirir. Kayısı besleyici ve düşük kalorili olduğu için sağlıklı kilo vermeye de yardımcı olur. Taze ya da kuru olarak tüketilebilen kayısı ayrıca kemik sağlığı destekleyen bor mineralince zengindir. Taze ya da kuru kayısı tamamen doğal besinlerdir. Ancak çok fazla tüketildiklerinde ishal, karın ağrısına yol açabilir.

Kayısının besin değeri

2 adet taze kayısı (yaklaşık 70 g) aşağıdaki besinleri içerir:

  • Karbonhidrat: 8 g (gram)
  • Şeker: 6.5 g
  • Protein: 1 g
  • Yağ: 0,27 gram
  • Lif: 1,5 gram
  • A Vitamini: 67,2 mcg (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • C Vitamini: 7 mg (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • Potasyum: 182 mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • Kalsiyum: 9 mg
  • Magnezyum: 7 mg
  • Fosfor: 16,10 mg

Kayısı ayrıca demir, sodyum, çinko, bakır, selenyum, tiamin, riboflavin, niasin, Beta-karoten, B6 ve K vitamini ve E vitamini gibi çeşitli vitamin ve mineraller de içerir.

1 taze ve kuru kayısı kaç kalori?

1 adet taze kayısı (yaklaşık 35 g) 17 kaloridir. 1 adet kuru kayısı (yaklaşık 8g) 24 kaloridir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kayısının faydaları

Zengin bir antioksidan kaynağıdır

Kayısı, başta flavonoidler olmak üzere pek çok antioksidan içerir. Flavonoidler, iltihap belirtilerini azaltır, kan damarlarını korur ve güçlendirirler. Vücudu diyabet ve kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalıkla bağlantılı olan oksidatif stresten korumaya yardımcı olurlar. Ayrıca fazla alkol alımına bağlı karaciğer hasarına karşı da koruyabilir. Kayısıdaki ana flavonoidler; klorojenik asitler, kateşinler ve kersetin’dir.

Kayısı kabızlığa iyi gelir mi?

Lifli besinler sindirim sistemi sağlığı için son derece önemlidir. Kayısı bol miktarda hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Çözünür lif, sindirim sisteminin yeterince su tutmasına yardımcı olur ve yararlı bakterileri besleyip çoğalmalarını sağlar. Çözünmeyen lif ise bağırsak hareketlerini teşvik ederek kabızlığı önleyebilir. Bir fincan (165 g) çekirdeksiz kayısı, 3.3 g lif içerir. Bu miktarda lif, erkeklerin günlük ihtiyacının %8.6’sını ve kadınların günlük ihtiyacının %13.2’sini karşılayabilir.

Kabızlık için günde kaç kayısı yemeli?

Kabızlık tedavisi için günde 4-5 adet kuru ya da taze kayısı tüketebilirsiniz. Ya da daha etkili tedavi için geceden bir bardak suya ısladığınız 3 adet kayısıyı sabah aç karna yiyin ve suyunu için.

Kalp sağlığını destekler

Daha önce de bahsettiğimiz gibi kayısı lif içeriği yüksek bir meyvedir. Lifli besinler kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürerek ve iyi kolesterolü yükselterek kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca kayısıdaki potasyum, sinir sinyalleri, kas kasılmaları ve sıvı dengesine yardımcı olur. Bu sayede yüksek tansiyon ve felç riskini azaltabilir.

Kayısının cilde faydaları

Kayısıdaki beta-karoten, E vitamini ve C vitamini gibi antioksidanlar, cildinizi hava kirliliği, sigara dumanı gibi çevresel faktörlerin verdiği hasardan, ayrıca güneş yanıklarından ve cilt kanserinden koruyabilir. Özellikle C vitamini, cilde güç ve esneklik kazandıran kolajen oluşumuna yardımcı olur. Böylece yaşlanmaya bağlı kırışıklıkları önleyebilir.

Kayısı göz sağlığını destekler

Kayısı, göz sağlığı için son derece önemli olan A ve E vitamini açısından zengindir. Ayrıca kayısıya sarı-turuncu rengini veren beta karoten vücutta A vitaminine dönüşebilen bir antioksidandır. A vitamini, vücudun retinanın düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu pigmentleri yapmasına yardımcı olur. Böylece gece körlüğünü önlemede hayati bir rol oynar. A vitamini ayrıca gözlerin ihtiyaç duydukları nemi üretmesine yardımcı olur.

Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen doğal tedaviler

E vitamini ise gözleri serbest radikal hasarından korur. Ayrıca beta-karoten dışında kayısının içerdiği diğer karotenoidler arasında lutein ve zeaksantin bulunur. Bu antioksidanlar gözleri oksidatif strese karşı koruyarak yıllar içinde görme kaybına neden olan yaşa bağlı bir makula dejenerasyonunu ve kataraktı önlemeye yardımcı olabilirler.

Kayısı zayıflamaya yardımcı olur mu?

Kayısının yüksek lif içeriği metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Ayrıca özellikle diyet yapıyorsanız açlık krizlerini yatıştırmak için harika bir atıştırmalıktır. Hem düşük kalorili hem de doyurucudur. Aynı zamanda da besleyici olduğu için sağlıklı bir diyet için vazgeçilmezdir.

Kuru kayısının faydaları

  • İçerdiği lif, vitamin ve mineraller sayesinde çok besleyicidir
  • Tıpkı taze kayısı gibi göz sağlığı için son derece faydalıdır
  • Kuru kayısı Bor minerali açısından zengin birkaç gıdadan biridir. Bor, kemik sağlığı destekler ve kemikleri güçlendirir. Ayrıca osteoporoz gibi kemik sorunlarını önler
  • Cilt hasarını ve yaşlanma etkilerini azaltır
  • Kuru kayısıdaki demir ve bakır, hemoglobin üretimine katkıda bulunarak anemiyi önleyebilir. Bir bardak kuru kayısıdan yaklaşık 3,5 mg demir alınabilir. Bu miktar günlük ihtiyaç için yeterli olmasa da kayısıdaki ek C vitamini bu demirin emilimini arttıracaktır. Özellikle anemi riski altında olan hamile ve adet gören kadınların düzenli kuru kayısı tüketmeleri önerilmektedir.
  • Kuru kayısıdaki potasyum, muzdaki miktarın üç katıdır. İçerdiği bu potasyum, hipertansiyonun önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Yüksek liflidir. Bu lif, sindirim sisteminden geçerken yiyeceklerin hareketini geciktirir, bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyerek sindirim sağlığını destekler. Ayrıca bu sayede kabızlığı da önler.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde kalp hastalığı, diyabet gibi pek çok kronik hastalıktan koruyabilir.

Kayısı nasıl kurutulur?

Kayısı kurutmanın birkaç yolu vardır. Güneşte kurutma en çok tercih edilen ve en doğal yöntemdir. Ayrıca kayısının lezzetini kaybetmeden besin değerlerinin korunmasını sağlar.

K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Kayısıyı güneşte kurutma

Güneşte kurutma yöntemiyle “gün kurusu” dediğimiz hafif koyu renkli kayısılar elde ederiz.

  • Öncelikle kurutmak için seçtiğiniz kayısıların çok sert ya da çok olgun olmamasına özen gösterin.
  • Kayısıları iyice yıkayın ve kurulayın.
  • Ardından açık havada güneş ve rüzgâr alan bir yere, geniş bir örtünün üzerine aralıklı olarak serin.
  • Kayısılar biraz yumuşayıp sulandığında arkalarından hafifçe bastırarak çekirdeklerini çıkartın.
  • Bu şekilde arada kontrol ederek 7-10 gün kadar kurumaya bırakın.

Kuru kayısı nasıl saklanır?

Kayısılar kuruduktan sonra oda sıcaklığında soğutulmalıdır. Soğuduktan sonra neme dayanıklı polietilen poşetlere veya kapaklı cam kavanozlara koyabilirsiniz. Yüksek sıcaklık kayısıların sertleşmesine, renginin koyulaşmasına ve besin değerinin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle buzdolabında saklanması daha iyidir. Kuru kayısı buzdolabında, uygun koşullarda saklandığında 6 aya kadar dayanabilir.

Kayısının zararları

Kayısı %100 doğal bir besindir ve herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak, zengin lif içeriği nedeniyle çok fazla tüketildiğinde ishal, karın ağrısı gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla