Kavun neye iyi gelir? Diyette yenir mi? Faydaları ve zararları

Yazan Gizem Yerik
26 Temmuz 2022   |    26 Mart 2023    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Kavun, çok lezzetli ve faydalı bir yaz meyvesidir. Bol miktarda C vitamini, potasyum ve lif içerir; ayrıca güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Zengin içeriği sayesinde kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıkların oluşumunu engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekerini dengeler ve kabızlığı engeller. Su kaybını önlemeye yardımcı olur ve cilt sağlığını korur. Smoothie’lere salatalara, soslara, tatlılara lezzet katar. Tip 2 diyabetli hastalar, böbrek hastaları ve kalp hastalığı için beta bloker kullanan kişiler aşırı kavun tüketiminden kaçınmalıdır.

Kavunun besin değeri

Kavun; kabakgiller familyasına ait bir meyvedir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarda, salatalarda, atıştırmalıklarda, çorbalarda ve smoothie’lerde de kullanılabilir. Lif ve şeker bakımından zengin bir meyve olan kavunun %90’ı sudan oluşur. Kalorisi oldukça az, yağ ve kolesterol oranı sıfırdır. Ayrıca düşük miktarlarda protein ve karbonhidrat içerir. (1)

Kavunda hangi vitaminler var?

Kavunda, sağlığı destekleyen çok sayıda vitamin ve mineral bulunur. Başta A vitamini, C vitaminleri olmak üzere, B6 ve K vitaminleri içerir. Potasyum bakımından çok iyi bir kaynaktır. Yanı sıra folat, selenyum, magnezyum, bakır ve çinko gibi önemli minerallere sahiptir. Beta karoten, kersetin, kolin ve kafeik asit gibi antioksidanlar bakımından da zengin bir meyvedir. (2)

K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

1 dilim kavun kaç kalori?

Kavunun kalorisi oldukça düşüktür. İnce bir dilim kavun yaklaşık olarak 46 kaloridir.

Kavun karbonhidrat değeri

Kavunun karbonhidrat oranı nispeten düşüktür. 1 bardak (177 gram) doğranmış kavun, ortalama olarak 16 gram karbonhidrat içerir. Bu karbonhidrat oranın tamamına yakınını şeker oluşturur.

Kavunun faydaları

  • Kemik sağlığı için önemli besinler içerir
  • Kabızlığı önler
  • Romatoid artritin ilerlemesini yavaşlatır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kansere karşı koruyucudur
  • Yüksek tansiyonu dengeler
  • Vücut sıvılarını ve elektrolitleri dengeler
  • Göz sağlığını destekler
  • Astım hastalığı riskini azaltır
  • Bebeğin anne karnındaki gelişimine yardımcı olur

Kavun neye iyi gelir?

Kavunun bağışıklığa faydaları

Bağışıklık sistemini destekleyen en iyi meyvelerden biri kavundur. C vitamini bakımından çok iyi bir kaynak olan kavun, ayrıca içerdiği antioksidanlar ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara ve bazı hastalıklara karşı koruyabilir. Beslenme planınıza kavun ekleyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılayabilirsiniz.

Kavunun kalbe faydaları

Kavunda bulunan C vitamini, lif ve kolin kalp sağlığını fazlasıyla destekler. Zengin potasyum içeriğiyle kan damarlarını gevşetmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği bol su ile kalbin kan pompalamak için fazladan çalışıp yorulmasını engeller.

Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları

Kavunun cilde faydaları

Kavunun içerisinde bol miktarda C vitamini bulunur. Bu sayede cilt dokusunu onarmak ve korumak için gerekli bir protein olan kolajen üretimini destekler. Cildi besler, aydınlatır, sıkılaştırır ve zararlı toksinlerden korur. Yara iyileşmesini hızlandırır. Özellikle, sert ve kuru cilde sahip olanlar için düzenli kavun tüketimi oldukça faydalıdır.

Kavun kabızlık yapar mı?

Zengin bir lif ve su içeriğine sahip olan kavun, kabızlığı önlemede çok etkilidir. Sindirim sağlığını koruyarak bağırsak hareketlerini dengeler. Düzenli tüketildiğinde dışkı kıvamını iyileştirir. Ancak, fazlası ishale neden olabileceği için kontrollü tüketmek gerekir.

Kavun mideye iyi gelir mi?

Kavun, sindirim sağlığı için çok faydalı olan lif ve su bakımından zengin bir besindir. Lif ve su sindirim sağlığını destekler, kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini destekler. Ayrıca, sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesinde önemli bir rol oynar.

Kavun şekeri yükseltir mi?

Şekerli bir meyve olmasına rağmen, kavunun glisemik indeksi çok düşüktür. Ek olarak, yoğun miktarda su ve lif içerir. Bu özellikleri sayesinde yavaş sindirilir ve bilinenin aksine, kan şekerini yükseltmez. Yapılan bilimsel bir çalışmada, her gün taze meyve tüketenlerin, nadiren meyve yiyenlere kıyasla diyabet geliştirme olasılığının %12 daha az olduğu görülmüştür.

Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?

Kavun tansiyonu yükseltir mi?

Kavunun yapısında kan basıncını düzenlemeye yarayan pek çok besin bulunur. Kavundaki düşük sodyum ve yüksek potasyum tansiyonun dengede kalmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan karotenoidler sayesinde ise damarları güçlendirerek hipertansiyonu önler.

Kavun nasıl tüketilmeli?

Kavunu kesmeden önce kabuğunun ovalanarak iyice yıkanması ve bakterilerden arındırılması gerekir. Kavun, tek başına tüketilebileceği gibi smoothie’lere, salatalara, soslara, yoğurda, çorba veya tatlılara dahil edilebilir. Lezzetli bir kavun yiyebilmek için mevsiminde ve olgunlaşmış bir kavun seçin.

Bir günde ne kadara kavun tüketilmeli?

Kavun için belirli bir sınır konmamış olsa da günlük 100-150 gram arasında tüketebilirsiniz. Fazla tüketildiğinde karın ağrısına ve ishal gibi bağırsak sorunlarına yol açabilir.

Aç karnına kavun yemenin faydaları

Kavunu yemeklerden önce tüketmek sindirimi kolaylaştırıp hazımsızlığı önleyebilir. Lifli bir besin olduğu için açlığı bastırır ve daha az yemek yemenizi sağlar.

Kavun zayıflatır mı?

Kavunun kalorisi düşüktür ve su içeriği çok yüksektir. Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Lifli yapısıyla uzun süre tok tutar ve kan şekerini dengeler. Bu özellikleriyle kilo vermeyi kolaylaştırır. Ancak günde bir dilimden fazla tüketildiği takdirde yağlanmaya ve kilo alımına neden olabilir.

Karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz diyeti nasıl yapılır?

Diyette kavun yenir mi?

Kavunun şeker oranı yüksek olsa da glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle kan şekerini dengeleyerek tatlı isteğini bastırır. Lif ve su içeriği çok zengin olduğu için hem açlığı yatıştırır hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Kalorisi de çok düşük olan bu meyveyi günde 1 dilim ile sınırlayarak diyet listenize ekleyebilirsiniz.

Kimler kavun yememeli?

  • Tip 2 diyabetli hastalar veya düşük şekerli diyet yapan kişiler, kavun porsiyonunu belirlerken dikkatli olmalıdır.
  • Potasyum içeriği oldukça yüksek bir meyve olduğundan, böbrek hastaları aşırı kavun tüketiminden kaçınmalıdır.
  • Kalp hastalığı için beta bloker kullanan kişilerin de çok az miktarda kavun tüketmesi önerilir.

Hamilelikte kavun yemek sakıncalı mı?

Çok iyi bir folat kaynağı olan kavun, hamilelik sırasında en gerekli besinlerden biridir. Yeterli folat alımı, bebeklerde nöral tüp kusurlarını önler. Ayrıca, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olarak hem annenin hem de bebeğin genel sağlığını korur.

Çok kavun yersek ne olur?

Yeterli su alımı vücut için çok gerekli olsa da, kavunun aşırı tüketilmesi su zehirlenmesine yol açabilir. Kan şekeri seviyelerinin hızlı yükselmesine neden olabilir. Yanı sıra, kavunun içerisindeki lif bağırsak dengesini bozarak ishal ve şişkinlik yapabilir.

Akdeniz diyeti nasıl yapılır? Faydaları ve örnek diyet menüsü

Kavunun zararları nelerdir?

Yerde yetişen kavun gibi meyveler, kabuklarında üreyip ete yayılabilen Listeria bakterisi nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle kavunu kesmeden önce dış kabuğun ovularak yıkanması ve iyice arındırılması gerekir. Yanı sıra kavun lifli bir besin olduğu için, fazla tüketildiğinde karın ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla