Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazan Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu
6 Ekim 2022   |    29 Mart 2024    |   Kategori: Cerrahi, Göz Sağlığı Print

İnsan gözü, yaşlanma sürecinden en çok etkilenen duyu organlarından biridir. Yaşlanma süreciyle birlikte fizyolojik birçok nedenle bazı göz problemleri ortaya çıkabilmektedir. Yaşlandıkça yapısı değişen göz içi lens, sertleşerek esneme ve uyumluluk yeteneğini kaybeder. Bunun sonucunda ise yakını net görememe problemi ortaya çıkar. İleri yaşlarda gözyaşı üretimi çeşitli sebeplerle azalacağından göz kuruluğu sorunu görülebilmektedir. Göz kapağı dokusu ve çevresinde yaşanan cilt problemleri nedeniyle de pitozis gibi sorunlara ileri yaşlarda sıklıkla rastlanabilmektedir.

Katarakt, yaşa bağlı olarak ortaya çıkan göz problemlerinden en fazla rastlanılanlardandır. Dünya’da, özellikle belirli bölgelerde kalıcı görme kaybına en çok neden olan hastalıktır. 40 yaş ve üzerindeki kişilerde yaşa bağlı olarak daha çok görülmektedir.

Katarakt, göz içindeki doğal lensin yüzeyinde çeşitli sebeplere bağlı ortaya çıkan lekelenmeler sonucunda oluşan bir göz hastalığıdır. Bu lekelenmeler sonucunda doğal göz içi lens saydamlığını yitirir ve görmede azalma meydana gelir. Bahsi geçen lekelenmelerin nedeni lens çekirdeğinde yaşanan çeşitli kimyasal değişimlerdir. Bu değişimler yaşlanmaya bağlı olarak veya çeşitli dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Katarakt ameliyatı 40 yaş üzeri yaşlanmaya bağlı olarak en çok yapılan operasyonlardan biridir. Bu durumun temelinde kataraktın yaşa bağlı olarak genetik faktörlerle ortaya çıkması gösterilmektedir. Ancak katarakt sadece yaşa bağlı göz içi mercekteki fizyolojik değişimle değil bazı dışsal nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Katarakt kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir göz hastalığıdır. Çift görme, bulanık görüş ve düşük ışıklı ortamlarda görmenin azalması en sık rastlanan belirtileri arasındadır. Bu belirtiler, ilerleyen seviyelerde kişinin günlük yaşamına ciddi etkiler etmeye başladığında katarakt ameliyatı seçeneği düşünülebilmektedir. Katarakt tedavisi için ameliyat kalıcı çözümdür.

Katarakta başlangıç aşamasında farklı göz problemleri eşlik ediyorsa ve hastalık diğer göz problemleriyle birlikte kişinin görüş kalitesini ciddi oranda etkiliyorsa erken katarakt ameliyatı düşünülebilir. Ayrıca katarakt sebebiyle farklı göz problemleri tetiklenmişse, katarakt ameliyatı seçeneği ortaya çıkmaktadır. Son olarak doğumsal katarakt için de ameliyat gereklidir. Geç kalınan ve sertleşen kataraktın operasyonu daha erken seviyelere göre daha güç olabilmektedir

Katarakt Ameliyatı Uygulaması Nasıl Yapılır?

Farklı cerrahi prosedürleri bulunsa da katarakt ameliyatı için yapılabilecek ortak tanım, şeffaflığını kaybeden doğal göz içi lensin çeşitli cerrahi yöntemlerle alınarak yerine şeffaf göz içi merceğin implante edilmesi işlemidir. Böylelikle şeffaflığını kaybeden doğal göz içi lens yerine yapay mercek sayesinde hastalar sağlıklı bir şekilde görebilmektedir. Operasyon ayakta tedavi niteliğinde olup lokal anestezi ile işlem gerçekleştirilmektedir. Bir gün arayla her iki göze de uygulanabilmektedir.

Katarakt ameliyatı mikro cerrahi bir işlem niteliğindedir. Bunun nedeni operasyonun mikroskop yardımıyla yapılmasıdır. Operasyon ortalama olarak 10-15 dakika sürmektedir.
Cerrahi işlem öncesi çeşitli damlalar yardımıyla öncelikli olarak göz bebeği büyütülmektedir. Hasta ameliyathaneye alındığında hastanın gözüne lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu sayede hastanın operasyon süresince hiçbir şey hissetmemesi amaçlanmaktadır. Hasta ameliyat yatağına uzandıktan sonra hastadan sadece yukarıda sabit olarak yanan bir ışığa bakması beklenmektedir.

Gözün yan dış kenarından açılan küçük bir kesiden göz içine müdahale edilerek öncelikle kataraktlı göz içi lensi çıkartılır. Doğal lens çıkartıldıktan sonra aynı kesiden yapay lens göz içine yerleştirilir. Operasyondan sonra hastanın gözü bir bantla kapatılır ve hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Burada bahsettiğimi genel ve en yaygın olarak uygulanan fako cerrahisi prosedürü olup fako cerrahisi dışında ekstra kapsüler katarakt cerrahisi ve lazer katarakt cerrahisi uygulamaları mevcuttur.

Katarakt Ameliyatlarında Hangi Tip Mercekler Kullanılmaktadır

Katarakt ameliyatında temelde üç tip mercek kullanılmaktadır.

  • Monofokal lensler tek ve sabit odaklı lenslerdir. Uzak ve yakın görüş için hastalara net görüş sağlamaktadır. Kişi diğer mesafeleri gözlüksüz olarak net bir şekilde görebilmektedir.
  • Bifokal lensler hem yakın hem uzak görüş mesafesi için net görüş imkanı vermektedirler. Göz içine bu tip lens implante edilen hastalar orta mesafe için gözlüğe ihtiyaç duymaktadırlar.
  • Trifokal lensler katarakt ameliyatı uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Hem yakın hem uzak hem de orta mesafe için hastalara net görüş imkanı tanımaktadırlar.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla