Kaşıntı, bir böcek ısırması, hassas bünyelerin bir alerjenle temas etmesi, hassas kişilerin belirli besinleri yemesi ya da soluması gibi kolay fark edilebilen bir belirti olabildiği gibi, hayatı riske edebilecek kanser, diyabet ve tiroit gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Kaşının şekli ve bulunduğu yerde onun niteliği için çok önemlidir. Kaşıntı özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Uzmanı Dr. Asım Ahmet Hocaoğlu, kaşıntının altında yatan önemli hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Kaşıntı neden olur? Ne iyi gelir? Türleri ve tedavi yöntemleri
Alerjik reaksiyonlara bağlı kaşıntılar genellikle hızlı gelişir. Alerjiye yol açacak maddenin deri içi ya da kas içi alınması genellikle daha ciddi kaşıntılara yol açar. Hatta bu durumlar bazen anaflaktik şok dediğimiz hayatı riske eden durumlara bile yol açabilir. Ağız yolu ile alınan maddeler karşı olan alerjilerde kaşıntı ön plandadır. Bunlar da ciddi reaksiyonlar damar yolu kas içi alınmaya göre daha hafiftir. Alerjik reaksiyonlara bağlı kaşıntılar ilaçlarla kolay kontrol edilir. Kaşıntının ortaya çıkışı da tedavi ile kaybolması da hızlıdır.
Altta yatan bir hastalığa bağlı kaşıntılar, hem yavaş yavaş ortaya çıkar hem de çok uzun sürer ve genellikle tedaviye direnç gösterir. Bu özellikleri ile alerjik kaşıntılardan kolaylıkla ayrılırlar:
gibi birçok kronik ve uzun süreli hastalıkta, diğer bulguların yanında kaşıntı da görülür.
Egzama (atopik dermatit) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Gebelerde safra asitlerinin yükselmesine bağlı kaşıntılar olabilir. Bu kaşıntılar annenin konforunu bozup hayat kalitesini düşürebildiği gibi bebeğin de oksijensiz kalmasına yol açarak anne karnında ölümüne sebep olabilir. İlaçlar da hassas kişilerde kaşıntıya yol açabilir. Başta penisilin grubu antibiyotikler olmak üzere vitaminler ağrı kesiciler kaşıntıya neden olabilir. Esasen hassas kişilerde tüm ilaçlar aynı etkiyi gösterebilir. Özellikle alerjiye eğilimli bünyeleri olan kişiler ilaç kullanırken dikkatli olmalıdır.
Yiyecekler özellikle doğal olmayan işlenmiş gıdalar içerdikleri katkı maddeleri sebebiyle sık sık kaşındırır. Günümüzde bu tip gıdaların çok yoğun tüketilmesi hatta yediğimiz pek çok gıdada bu tip maddelerin bulunması sebebi ile kaşıntı reaksiyonu görülmektedir.
Alerji nedir, kimlerde görülür? Belirtileri, testi ve tedavisi
Ancak duyarlı olan kişilerde doğal gıdaların da kaşıntıya yol açabileceği de unutulmamalıdır. Bazen kişiler sürekli aynı tip gıdaları tüketmesine rağmen daha önce kaşıntıya yol açmayan bir gıdayı aldığında kaşıntı olabilir. Bu durumunun sebebi tam olarak izah edilememektedir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?