Damar yoluyla enjekte edilen kök hücreler kalbi bularak onardılar!
King’s College London araştırmacıları tarafından yapılan ve sonuçları Cell dergisinde yayımlan yeni bir çalışmanın verilerine göre, kalpte bulunan bir grup kök hücrenin ilk kez doğal rejeneratif kapasitesi olduğu saptandı. Çalışmada bu hücrelerin kalp yetersizliği tedavisinde kullanılabileceği ve kalp krizi nedeniyle hasar gören kas dokusunun tamiri ve rejenerasyonundan sorumlu olduğu gösterildi. Elde edilen veriler, bu kök hücrelerin elimine edilmesi durumunda, kalbin hasardan sonra kendini onaramadığı da kanıtlandı. Araştırmacılar bu kardiyak kök hücrelerin yeniden yerleştirilmesi durumunda, kalbin kendini onarmaya başladığını ve işlevsel kalp iyileşmesine öncülük ettiğini gösterdiler.
Çalışmadan elde edilen oldukça ilginç başka bir bulguda ise bu kardiyak kök hücrelerin çıkarıldıktan ve çoğaltıldıktan sonra yeniden enjekte edildiğinde doğal olarak ‘eve’ döndükleri ve hasarlı kalbi tamir ettikleri saptandı. Bu keşifin daha az invazif tedavilere ve hatta kalp yetersizliğinin erken önlenmesine öncülük edeceği belirtiliyor.
Kalp hücreleri gen enjeksiyonuyla ‘Biyolojik Pacemaker’a dönüştürüldü!
Avrupa Komisyonu Yedinci Çerçeve Programı (FP7) tarafından desteklenen çalışma, ilk kez kal yetersizliği olan kemirgenlerin kalbinden hücreleri çıkartma yoluyla kardiyak kök hücrelerin (eCSCler) rolünü belirlemek için oluşturuldu. Kalbin bu rejenerasyonu ve iyileşmeyi durdurması, kalp yetersizliği karşısında kalbi tamir etmek için bu hücrelerin yapısal rejeneratif kapasitesini göstermektedir.
Kalp yetersizliğindeki mevcut tedaviler koroner kalp hastalığı, kalp krizi ve kan basıncı gibi altta yatan nedenleri yaşam tarzı değişikliği, ilaçlar ve şiddetli vakalarda cerrahi yoluyla tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Bu tedaviler bazen kalp yetersizliğini önlemede veya geciktirmede başarılı olmaktadır. Ancak buna rağmen, bir kez kalp yetersizliği geliştiğinde tek küratif tedavi kalp naklidir.
Kardiyak kök hücrelerin yerleştirilmesine ve kalbin hasarlı kasını iyileştirmesine neden olan bu sağlam hedef bulma mekanizmasının ortaya çıkmasıyla, bulgular daha az invazif tedavilere veya hatta kalbin kendi kardiyak kök hücrelerinin aktivitesini artırmayı veya muhafaza etmeyi amaçlayan koruyucu önlemelere öncülük edebilir.
Sağlıklı bir kalpte kardiyak kök hücrelerin miktarının kalpteki kas dokusunu onarmak için yeterli olduğunu söyleyen çalışmanın başyazarlarından Prof. Dr. Bernardo Nadal-Ginard “Ancak, hasarlı kalplerde bu hücrelerin pek çoğu çoğalamaz veya yeni kas dokusu üretemez. Bu vakalarda laboratuar ortamında kardiyak kök hücreleri çoğaltma ve intravenöz yolla uygulama yoluyla hasarlı olanları değiştirmek veya yenilerini eklemek mümkün olabilir.
Başlangıç aşamasında bir çalışma olmasına rağmen, bulgularımız oldukça umut verici. Sonraki adımlar 2014 başı itibariyle başlayacak olan, insanlarda kalp yetersizliğini önlemek ve tedavi etmek için kardiyak kök hücrelerin etkililiğini değerlendirmeyi amaçlayan klinik çalışmaları kapsamaktadır” dedi.
King’s College London Kök Hücreler ve Rejeneratif Tıp Merkezi uzmanı ve çalışmanın diğer başyazarı Prof. Dr. Georgina Ellison ise çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: Kardiyak kök hücrelerin rolünü ve potansiyelini anlamak, kalp yetersizliğini önleme ve tedavi etmede bir dizi yeni yolun zeminini hazırlayabilir. Bu yeni yaklaşımlar kardiyak kök hücrelerin aktivitesini muhafaza etmeyi veya artırmayı kapsamaktadır, böylece kalpteki kas dokusu eski hücrelerle veya yıpranma nedeniyle hasar görenlerle yer değiştirerek yeni kalp hücreleriyle yenilenebilir.
Kök hücre nedir? Kök hücre tedavisi ne işe yarar? Nakli nasıl yapılır?
Kardiyak kök hücreler doğal olarak kalpte yer alırlar çünkü orası kalp onların evidir – oraya gitmeyi bilirler. Mevcut uygulamalar kalbin kas duvarı (intramiyokardiyal) veya koroner damarlar (intrakoroner) aracılığıyla enjeksiyon gibi majör operasyonları kapsamaktadır. Araştırmamız tarafından gösterilen hedef bulma mekanizması, kardiyak kök hücrelerin ciltteki bir damar yoluyla (intravenöz olarak) enjekte edilmesi sayesinde, daha az invazif bir tedaviye öncülük edebilir.”
Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir
http://www.cell.com/abstract/S0092-8674(13)00948-3
Highlights:
– The adult myocardium contains stem cells with intrinsic regenerative capacity
– These c-kitpos eCSCs are necessary and sufficient for myocardial regeneration
– Ablation of eCSCs and their progeny abolishes regeneration and functional recovery
– In-vitro-grown CSCs home to the damaged myocardium and can replace the ablated cohort
Summary:
The epidemic of heart failure has stimulated interest in understanding cardiac regeneration. Evidence has been reported supporting regeneration via transplantation of multiple cell types, as well as replication of postmitotic cardiomyocytes. In addition, the adult myocardium harbors endogenous c-kitpos cardiac stem cells (eCSCs), whose relevance for regeneration is controversial. Here, using different rodent models of diffuse myocardial damage causing acute heart failure, we show that eCSCs restore cardiac function by regenerating lost cardiomyocytes. Ablation of the eCSC abolishes regeneration and functional recovery. The regenerative process is completely restored by replacing the ablated eCSCs with the progeny of one eCSC. eCSCs recovered from the host and recloned retain their regenerative potential in vivo and in vitro. After regeneration, selective suicide of these exogenous CSCs and their progeny abolishes regeneration, severely impairing ventricular performance. These data show that c-kitpos eCSCs are necessary and sufficient for the regeneration and repair of myocardial damage.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?