Bazı raporlarda da yeşil çay ve kahve alımının kardivasküler hastalığa bağlı ölüm riskini düşürdüğünü göstermiştir. Karbonatlı içecekler ya da sodalar artan metabolik sendromlar ve CVD gösteriliyor. Klinik öncesi kardiyak modelleme ve inme gibi,” diyor Japonya Fukuoka Üniversitesi’nden Dekan Kardioloji Prof. Keijiro Saku. Her şeye rağmen, bugüne kadar karbonatlı içeceklerin aşırı miktarlarda tüketilmesi ile kardivasküler hastalıklar arasındaki bağlantı gösterilmemişti.
Araştırmada 2005 – 2011 yılları arasında, hastane dışı kardiyak arrest (kalp durmaları veya OHCA) vakalarında farklı içeceklerin tüketimi ve yaş incelendi. 797 422 hastanın yer aldığı incelemede kardiyak ve non-kardiyak kökenli vakalar incelendi. Vakalar All-Japan Utstein Registry ve Yangın ve Afet Yönetimi Ajansı verileri esas alınarak değerlendirildi. Farklı içeceklerdeki kişi başı tüketim miktarları ise, Sağlık ve Çalışma Bakanlığı verileri kullanarak incelendi. Resüsitasyona gelen 785 591 OHCA vakasında % 55,4’ü(435 064 )kardiyak kökenli iken, % 44,6’sı (350 527) non-kardiyak olarak gerçekleşti. Non-kardiyak kökenli olanlar, cerebravasküler hastalık, solunum bozukluğu, malignant tümör ve dış kaynaklı olarak gerçekleşti. (4.8%, 6.1%, 3.5%, ve 18.9%)
Araştırmacılar hastane dışı kalp durmalarının karbonatlı içeceklerdeki harcamalara ilişkin değer (r=0.30, p=0.04) gerçekleşirken, non-kardiyak kökende harcama düştü.(r=-0.03, p=0.8). Yeşil çay, siyah çay, kahve, kakao, meyve veya sebze suyu, sütlü içecekler ve kayna suyuna ilişkin harcamalar, kardiyak kökenle ilişkilendirilmedi. Japonya’da karbonatlı içecek tüketiminin önemli ve pozitif açıdan hastane dışı kalp durmalarıyla(OHCA) ilişkilendirilmesi, içecek alışkanlıklarının kardivasküler ölüm oranında etkisi olabileceğini gösterildi. Karbonatlı içeceklerdeki asit belki de bu ilişkide ene önemli rolü oynuyor.
Elde ettiğimiz veriler hastane dışı kardiyak arrestle ilişkilendirilse de buna karbonatlı içecekler neden olmayabilir. Buna rağmen, karbonatlı içeceklerin tüketiminin azaltılması sağlık açısından fayda teşkil edebilir, ”diyor Prof. Keijiro Saku.
Kaynak:Oğuz Sezgin’in LiderlerVadisi.com ‘da yayınlanan yazısından alınmıştır. Referans: European Society of Cardiology. “Carbonated drinks linked with out-of-hospital cardiac arrest of cardiac origin.” ScienceDaily. ScienceDaily, 1 September 2015. Gerçek Bilim
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?