Karanfil, mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biri olmanın yanında, pek çok hastalığın tedavisinde de binlerce yıldır kullanılmakta olan şifalı bir bitkidir. Tıbbi ilaçlar, karanfilin kurutulmuş tomurcuklarından, sap ve yapraklarından hazırlanır. Kurutulmuş tomurcuklardan yapılan karanfil yağı da tıbbi özellikleriyle bilinir. Bitki, genel olarak kötü nefes kokusunu giderdiği gibi diş ağrıları için de kullanılır. Ayrıca hazımsızlık, mide bulantısı, akne gibi cilt sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Antioksidan gücü yüksektir ve çok iyi bir ağrı kesici, bakteri ve iltihap önleyicidir. Afrodizyak özelliğine de sahiptir.
İçindekiler
Karanfil, mersingiller ailesinden karanfil ağacının çiçeğinin gonca kısmıdır. Yağmurlu ve sıcak iklim ağacı olduğundan her zaman yeşildir. Doğu Afrika ve Hindistan gibi Asya ülkelerine özgü bir bitkidir, ülkemizde de bolca bulunur. Karanfil çiçeklerini açmadan önce, tomurcukken toplanır ve güneşli, havadar bir yerde kurutulur. Kurutulmuş tohumlarından yağı da çıkarılır. İçeriğinin yaklaşık yüzde 20’si esansiyel yağdan oluşur.
Yağın ana kimyasal bileşeni güçlü kokusundan sorumlu olan öjenol’dür. Antioksidan, ağrı kesici, mikrop ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Başta ağız sağlığı olmak üzere tıbbi kullanımlarına ek olarak tarımdan kozmetik sektörüne kadar pek çok alanda kullanılır.
Karanfil düşük kalorilidir. Bir çay kaşığı (yaklaşık 2 gr) öğütülmüş karanfil 6 kaloridir. Ayrıca aynı miktarda karanfil 0.13 gr protein, 0.27 gr, yağ, 1 gr karbonhidrat ve 0,7 gr lif içerir.
Karanfil zengin bir manganez kaynağıdır. Manganez, kemik sağlığı ve beyin fonsiyonları için önemli bir mineraldir. Ayrıca vücudu serbest radikallerden koruyarak bir antioksidan görevi görebilir. Ayrıca K vitamini ve potasyum içerir.
Bu vitamin ve minerallere ek olarak zengin bir antioksidan kaynağıdır. İçerdiği öjenol adı verilen bileşik, doğal bir antioksidandır. Araştırmalar öjenolün oksidatif hasarı engellemek konusunda E vitamininden beş kat daha etkili olduğunu gösteriyor.
Karanfilin içerdiği öjenol anti-inflamatuar özelliktedir. Vücuttaki inflamatuar yanıtı azaltarak romatizmal hastalıklara karşı koruyabilir ve bu hastalıkların semptomlarını azaltabilir.
Karanfil, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi iyileştirir. Şişkinliği, gastriti, hazımsızlığı ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ülser ve gastrit oluşumunu önleyebilir.
Karanfilde, başta öjenol olmak üzere karaciğer sağlığına iyi gelen bileşikler vardır. Araştırmalar öjenolün karaciğer yağlanmasında, iltihabı ve oksidatif stresi azalttığını, karaciğer fonksiyonunu iyileştirdiğini gösteriyor. Başka bir çalışmada ise siroz ve karaciğer yaralarında belirtileri iyileştirdiği gözlenmiş. Ancak konuyla ilgili daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç var.
Karanfilin kanser hücreleri üzerindeki etkisini araştırmak için çok sayıda çalışma yapıldı. Bunlardan birinde, karanfil özünün kanser hücrelerini yok edebildiği ve tümörlerin büyümesini yavaşlattığı gözlendi. Bir başka çalışmada ise konsantre karanfil yağının özofagus kanseri hücrelerinin %80’ini öldürdüğü bulundu.
Ancak gündelik tükettiğimiz karanfil, tüm bu çalışmalarda kullanılan konsantre karanfil özü ve yağını karşılamaz. Yine de tüm bu çalışmalar karanfilin kanser tedavisinin geleceğinde faydalı bir rolü olabileceğini gösteriyor.
Diyabet hastası olan kişilerde, vücut tarafından üretilen insülin miktarı ya yetersizdir ya da hiç üretilmez. Çalışmalar karanfilin insülin üreten hücrelerin işlevini iyileştirdiğini ve insülin direncini azalttığını, ayrıca kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu gösteriyor
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Karanfil, kemik yoğunluğunu ve gücünü arttırarak osteoporozu (kemik erimesi) önleyebilir. Ayrıca içerdiği manganez de kemik sağlığı için çok önemli bir mineraldir. 1 çay kaşığı karanfil, günlük manganez ihtiyacının %30’unu karşılar.
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Karanfil ve karanfil yağı antibakteriyel özellikleri nedeniyle çeşitli ağız hastalıklarına neden olan bakterilerin çoğalmasını engelleyebilir. Bu sayede diş eti iltihabı ya da plak oluşumuna karşı koruyabilir. Ayrıca ağrı kesici özelliği ile diş ağrılarında da etkilidir.
Sarı kantaron yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?
Bir yemek kaşığı karanfil, 1 yemek kaşığı zencefil tozu ve 1 adet çubuk tarçını demliğe koyup üzerine 2 bardak su ilave edin ve demlemeye bırakın. Bu karışımı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa öğünlerden yarım saat önce için. Bu kürü uygularken çok yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalardan uzak durursanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Karanfilli su aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir. İçeriğindeki besin değerlerinden yararlanabilir, vücudunuzdaki mikropları temizleyip zararlı toksinleri atabilirsiniz.
Çörek otu, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Yüzde 100 saf, organik ve tedavi edici karanfil yağı kullandığınızdan emin olun. Karanfil yağı oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğundan kullanılmadan önce seyreltmek için hindistancevizi ya da jojoba yağı ile karıştırabilirsiniz.
Karanfil yağı, sinirlerin anestezi altına alınması ile rahatlama sağladığı için geçici bir tedavi olarak değerlendirilmelidir. Uzamış diş veya dişeti ağrısının uzun süre kontrolsüz kalmasına izin vermeyin.
Chia tohumu nedir, nasıl kullanılır? Chianın faydaları nelerdir?
Karanfilin baharat olarak ve makul miktarda kullanımının tespit edilen bir zararı yoktur. Öte yandan karanfil yağı çok miktarda kullanıldığında güçlü bir yanma hissi yaşanabilir. Daha önce hiç kullanmadıysanız, az miktarda kullanmanız ve çocuklarda kullanırken dikkatli olmanız tavsiye edilir.
Karanfil yağını kesinlikle hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile seyreltin ve sağlık amaçlı iki haftadan daha uzun süre kullanmayın. Karanfil yağı güçlü bir doğal ilaçtır, sağlıklı bakteri dengesini muhafaza etmek için sağlık kürü olarak kullanıldığında probiyotikle desteklediğinizden emin olun. Sağlık amaçlı kullanımlarda doktorunuza muhakkak danışın. Bknz: >>> Clove
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Clove Oil2- Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice3- Microbicide activity of clove essential oil4- Clove Extract Inhibits Tumor Growth and Promotes Cell Cycle Arrest and ApoptosisYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Quis asperiores qui
Hadi canım, merak ediyorum… bunları kim araştırmış. Doğru olması için, uzun ve yoğun araştırma gerek.
PubMed.gov a bakarsanız bu ve benzeri bitkilerin binlerce Akademik klinik araştırmaya tabi tutulduğunu görürsünüz.
Merhaba ; çok faydalı bilgi paylaşmışsınız. teşekkür ederiz.