Karalahana hem güçlü bir antioksidan kaynağı hem de içerdiği vitamin ve minerallerle nedeniyle çok besleyici bir sebzesidir. Lifli bir sebze olduğu için sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Ayrıca kan şekeri seviyesini dengeleyerek diyabete karşı koruyucudur. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, kalp sağlığını destekler. Karalahana hem çiğ hem de kavurma, haşlama, buharda pişirme gibi yöntemlerle tüketilebilir. Haşlanan yapraklarından sarma yapılabilir. Ayrıca farklı sebzelerle karıştırarak hazırlanabilen karalahana suyu da bağışıklığı destekleyici etkisiyle çok faydalıdır.
İçindekiler
Karalahana; turpgiller familyasından koyu yeşil yapraklı bir bitkidir. Bilimsel adı “Brassica Oleracea” olan bu bitki, daha çok sonbahar ve kış aylarında yetişir. Birden fazla çeşidi bulunur ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılır. Hem çiğ hem de haşlanmış veya pişirilerek yenebilir. Besleyici özelliğinin yüksek olmasının yanı sıra, insan vücudu için şifa deposudur. Brokoli ve karnabaharla aynı familyadandır.
Lahananın faydaları nelerdir? Lahana neye iyi gelir, zararları var mıdır?
Karalahana son derece besleyici ve faydalıdır. İçeriğinde A, B, C ve K vitaminlerine ek olarak, yüksek oranda lif, antioksidan, Omega-3 yağ asidi, demir, kalsiyum, potasyum ve pek çok mineral bulunur. 100 gram karalahananın kalori değeri yaklaşık 32’dir.
Lifli bir sebze olan karalahana, sindirim için oldukça faydalıdır. Lifler, emilimi kolaylaştırarak sindirim sistemini destekler. Ayrıca, bağırsakları harekete geçirerek kabızlık sorununu çözmede etkilidir. (1)
Vitamin, mineral, lif ve antioksidan açısından zengin gıdaları tüketmek diyabetten korunmamıza yardımcı olur. Kara lahana, C vitamini ve linolenik asit gibi antioksidanlara sahiptir. Ayrıca düşük kalorili ve yüksek lifli bir besin olduğu için kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. (2)
C vitamini, beta karoten, selenyum ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan karalahana, kanseri önlemede etkilidir. Yüksek lif içeriğiyle, özellikle kolon kanseri riskini azaltabilir. Karalahana tüketmek, kanserojen toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Yanı sıra, antioksidanlar sayesinde kanserli hücrelerle savaşır ve yeni kanserli hücre oluşumunu engelleyebilir. (3)
Kolesterolü düşürme etkisi bulunan karalahana, kalp için oldukça faydalıdır. Damar duvarının sertleşmesini önler, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Yüksek potasyum özelliğiyle kan basıncını düşürür, yüksek tansiyonu dengeler. (4)
Karalahana, büyük miktarlarda flavonoid, kuersetin ve kaempferol içerir. Bu maddelerin iltihap önleyici etkisi vardır. İltihabın neden olduğu eklem ağrısı gibi semptomların giderilmesine de yardımcı olabilir. Ayrıca sahip olduğu antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı olur.
Vücutta toksinler çok fazla birikirse, hücre hasarına yol açabilirler. Karalahananın içeriğindeki antioksidanlar, vücutta bulunan doğal veya çevre kaynaklı, istenmeyen toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Lif içeriği sayesinde hem metabolizmayı hızlandırır hem de besinlerin daha iyi sindirilmesine de yardımcı olur. Kalori ve karbonhidrat oranı düşük olduğu için kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca tokluk hissi yaratır ve çabuk acıkmayı engeller. (5)
Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?
Malzemeler: 2 adet salatalık, 10-15 gram (küçük bir parça) taze zencefil, 100 gram kara lahana, 1 çorba kaşığı limon suyu ve 100 gram yeşil kereviz
Yapılışı: Tüm malzemeleri yıkayın. Salatalıkların ve taze zencefilin kabuğunu soyun. Malzemelerin hepsini meyve sıkacağına atın. Limon suyunu en son ekleyin. Afiyet olsun.
Karalahana, birçok yemeğe yakışabilen bir besindir. Kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra, haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
Malzemeler: 1 kg karalahana, 1 kase barbunya (eğer kuru kullanacaksanız bir gece önceden ıslatın), 2 adet büyük boy kuru soğan (küp küp doğranmış), 2 yemek kaşığı biber veya domates salçası, 1 kase fırınlanmış mısır veya bir çay bardağı pirinç, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz ve acı kırmızı pul biber gerekmektedir.
Soğanın faydaları nelerdir? Soğan hangi hastalıklara iyi gelir?
Yapılışı: Lahanayı ayıklayıp iyice yıkayın. Küçük küçük doğrayın. Acılığının gitmesi için tencerede kaynattığınız suya barbunyayla birlikte atıp haşlayın. Haşlandıktan sonra suyunu süzün. Başka bir tencerede sıvı yağı kızdırın ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ekleyip biraz daha kavurun. Süzdüğünüz lahana-barbunyayı ve mısırı ekleyin. 1-2 bardak su ekleyip biraz pişirin. Ardından yemeğin ana suyunu, tuz ve biberini koyun. Suyu fazla gelirse biraz tencerenin ağzı açık kaynatabilirsiniz. Mısır ve barbunya iyice pişince yemeğin altını kapatın.
Lahanaları yıkayıp doğrayın. Tencereye bir miktar su koyun ve lahanayı ıspanak haşlar gibi haşlayın. Ancak çok fazla haşlayıp renginin kararmamasına dikkat edin. Haşlanan lahanaları bir kaba alıp üzerine dövülmüş sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağını döküp karıştırın. Dilerseniz üzerine pul biber de serpebilirsiniz.
Taze yaprakları çiğ olarak salatalara ekleyebilirsiniz. Haşlayıp sarma yapabilir, smoothie’lerinizde kullanabilirsiniz.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Healthy food trends - kale2- FoodData Central Search Results - Kale3- The Nutrition Source - KaleYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?