İstanbul’da düzenlenen ve Dünyanın en büyük bilimsel buluşmalarından olan Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği (APASL)’nin yıllık kongresi İstanbul Harbiye Kongre Merkezi’nde yapıldı. Dünyadan yaklaşık 4000’in üzerinde doktor ve bilim insanın katıldığı kongrede konuşan ve karaciğeri temizleyen faydalı bitkiler ile ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan, karaciğeri temizleyen ve bu alanda güvenle kullanılabilecek tek bilimsel bitkisel detoksunda formülünü verdi.
Karaciğer vücudumuzu toksinlerden arındırıcı en önemli organımız olarak bedenin sağlığını ve dengesini korur. Karaciğerin kimyasal yeteneği kalbinizin güçle atışına, kan damarlarınızın açık olmasına, sindirimimizin kusursuzluğuna, beyninizin keskin zekasına ve kaslarınızın gücüne temel oluşturur. Virüsler ve bakterilerle savaşıp onları vücudumuzdan atar. İlaçların tehlikeli artıklarından temizler.
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Bir süper kimya fabrikası olan karaciğer, besinlerden enerji üretir. Yani karaciğeriniz sağlığımızın ve hayatımızın sigortasıdır. Karaciğerin yıkanması bu organ için bir bakıma detoks uygulamasıdır. Bu amaçla karaciğer uzmanlarınca denenmiş, hastalarda sonuçları kanıtlanmış ve takip edilmiş, etkinliği belirlenmiş ve tarafımızdan da araştırılıp uygulanmış bir yöntemdir.
Beşinci gün
1 büyük bardak suya 3 yemek kaşığı saf süzme bal, çeyrek çay kaşığı karabiber ve bir limonu sıkıp suyunu ekleyip karıştırın. Taze hazırlayıp bekletmeden için.
Sağlıklı tüm bireylere uygulanabilir.
Karaciğer kanseri neden olur? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Bilimsel Adı: Silybum marianum
Diğer yaygın bilinen isimleri: Mary thistle (Meryemana dikeni), St.Mary thistle, Devedikeni, Karaciğer dikeni, Safra dikeni, Ak kız, Kadın dikeni, Kengel (Anadolu’da)
Meryem ana dikeni
Kullanımı: Kronik hepatit C ve B, mantar zehirlenmesinde, ilaçlara bağlı karaciğer toksisitesinde, kronik mantar hastalığında, kimyasal ajanlara maruziyetle oluşan karaciğer hastalığında kullanılır. KISACA;
Bilimsel Adı: Cynara scolymus asteraceae
Diğer Yaygın Bilinen İsimleri: Alcachofra, Globe Artichoke
Orijin: Orta Avrupa, Akdeniz ülkeleri
Kullanımı: Kolesterol düşürmek, iştah artırmak, sindirime yardımcı olmak, üst gastrointestinal sistemde hazımsızlığı önlemek için. Enginarın antioksidan ve karaciğer koruyucu özellikleri vardır.
Etkileri: Çok az sayıda kullanımı ve etkisi hakkında çalışma vardır. Bununla birlikte antilipidemik, karaciğer koruyucu ve hazmı düzenleyici olarak yaygın kullanılmaktadır.
Diğer etkileri: İki önemli diğer etkileri ile ilgili başlangıç çalışmaları vardır. Bunlar karaciğer koruyucu hepatoprotektif etkisi ve dispepsiyi içeren gastrointestinal semptomların ve şikayetlerin azaltılmasını içermektedir. Enginar yaprağının karaciğeri zararlı etkenlerden koruduğu gösterilmiştir (kraft, 1997).
Bitkinin kullanılan kısımları:Yaprakları
Bilimsel ismi: Foeniculum vulgare
Diğer bilinen isimleri: Aneth fenouil, carosella, fenchel, funcho
Orijin: Asya ve Avrupa’da bulunur.
Kullanılışı: Güçlü bir karminatif olması dolayısı ile karaciğer ve safranın normal fonksiyonuna yardımcı olur. Hazıma yardımcı olur. Gaz oluşumunu azaltır. Antimikrobiyal ve östrojenik etkileri vardır.
Bitkinin kullanıılan kısımları: Tohumları
Bilimsel ismi: Echinecae angustifolia, Echinecae pallida, Echinecae purpurea
Orijin: Bütün dünyada yetiştirilir. Amerikan yerlilerinin tedavilerde kullandığı bir ilacdır.
Kullanılışı: Ekinezya başlıca immun stimulan ve immun support için ağızdan kullanılır. Soğuk algınlığı, grip ve diğer viral, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için kullanılır. Hastalıkların tam yerleşmesinden önce kullanılması faydalıdır.
Bağışıklık uyarıcı etkisi: Ekinezya immun cevapta başlıca rol oynayan fagositozu yolu ile nonspesifik immun cevabı stimule eder.
Ayrıca T lenfositleri de uyarır (Wagner et al.1981). Ağır eksersiz sonraları oluşan interlökin 6 üretimini baskılar. Bu şekilde profilaktik kullanımı ağır eksersizin immunsupresif etkilerini önler.
Bitkinin kullanıılan kısımları: Kökü, çiçekleri, yaprakları
Etkileri: Akut soğuk algınlığı ve üst solunum yolları enfeksiyonlarının hem önlenmesinde hemde tedavisinde kullanıldığına dair pek çok çalışma vardır. Amerikan yerlileri bu bitkiyi pek çok hastalığın tedavisinde kullanmışlardır.
Anti-infektif etkisi: Ekinezya immun cevapta başlıca rol oynayan fagositozu yolu ile nonspesifik immun cevabı stimule eder.
Ayrıca T lenfositleri de uyarır (Wagner et al.1981). Ağır eksersiz sonraları oluşan interlökin 6 üretimini baskılar. Bu şekilde profilaktik kullanımı ağır eksersizin immunsupresif etkilerini önler (Berg et al 1998).
Bitkinin kullanıılan kısımları: Kökü, çiçekleri, yaprakları
Ekinezyanın faydaları nelerdir? Ekinezya çayı neye iyi gelir?
Kekik daha çok baharat olarak kullanılmaktadır. Kekik hazmı kolaylaştırır. Eterli uçucu yağ; Thymol (%50 civarında), Carvacrol, Borneol, Cymol, Pimen, Tanen ve flavonlar içerir. Şifalı bir bitki olan kekik; kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak da kullanılır. Kekik akciğer ve bronşlar, karaciğer, mide ve bağırsaklar için çok faydalar sağlamaktadır. Kekiğin içeriğindeki önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözebilir. Kekik iştahı açar ve sindirim sistemini uyarır.
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Sindirim sisteminde görülen ekşimeler ve kramplı ağrılar bir bardak kekik çayı ile giderilebilir, kötü kokulu ve yumuşak dışkı normal hale gelir. Kekik çayı içimi ve kekik ile karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir
Bilimsel adı: Allium sativum
Kullanılışı: Antilipidemik, antimikrobiyal, antiasmatik ve antiinflamatuvar. Antihipertansif olarak ve ağır metal zehirlenmesinin tedavisinde de kullanılır.
Etkileri: Antitrigliserid, antiplatelet, antioksidan ve kanser önleyicidir.
Antimikrobiyal etki: Gram pozitif ve negatif organizmleri inhibe eder.
Kardiyovasküler etki: Yapılan çalışmalarda 12 haftalık bir tedavinin ardında kolesterol seviyeleri %11 oranında düşmektedir. Antikolestereol etki Bileşeni Allicin’e bağlıdır.
Allicin, gastrik lipaz yağ sindirimini önleyerek ve fekal sterol ve safra asitlerinin fekal ekskresyonu ile kolestereol üretimini azaltır.
Antiplatelet etki: İçeriğ ajoene platelet agregasyonunu ve siklooksijenazı azaltarak yapar. Dolaşımı güçlendirir, aterosklerozu azaltır ve intermittan klaudikasyonu iyileştirir.
Sarımsak neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli? Faydaları ve zararları
Kanser önleme: Mide kanseri gelişimini önler ve progresyonu yavaşlatır. Bunda antioksidan etkisinin rolü büyüktür
Diğer etkileri: Serbest radikalleri inhibe ettiği gösterilmiştir ki bunlar kanser proliferasyonundan sorumludur. Lipid peroksidasyonunu azaltır.
Kurşun, kadmiyum ve radyasyon zehirlenmesine karşı korur.
Sarımsak, güçlü bir detoksifikasyon yapma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı da ilaçların (asetaminofen gibi) ve viral/bakteriyel infeksiyonların sebep olduğu karaciğer harabiyetine karşı güçlü bir koruma sağlar.
Sarımsak aynı zamanda güçlü bir immün sistem regülatörü olduğu için karaciğer kanserlerinin tedavisine de destek olabilmektedir.
Bitkinin kullanılan parçası: Kökleri
İçinde bulunan kimyasal bileşenleri: Eterli uçucu yağlar: Alliin, Allicin, Ajoene, Citral, Geraniol, Linalool: antiplatelet, antikoagulan
A,B,C,E vitaminleri, Selenium, Germanium, Çinko, Mağnezyum: Antioksidan
SARIMSAĞIN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR
Damar tıkanıklığı, Yüksek trigliserid, Antikanserojen, Ayak mantarları, Bronşit, Taşikardi, Yüksek tansiyon, Yüksek kolesterol, Kas tutuklukları, Kanser gelişimini engelleyici (meme, mesane, karaciğer)
HBsAG taşıyıcılarına (Kronik hepatit B taşıyıcısı) tavsiye edilen bitkisel karışım formülü:
• Uzun süre aç kalmamalı
• Uykusuz kalmamalı
• Çok yorulmamalı
• Alkolden uzak durulmalı
• Sigara ve benzeri toksinler alınmamalı
• Hayvansal yağlardan sakınılmalı
• Vucut ağırlığının kilogram başına 1 gram proteinden fazla almamalı
• Vitamin, mineral ve fiberden zengin olan meyve ve sebzelere öncelik verilmeli
• Stresin azaltılması ya da uzak durulmasının yolları bulunulmalı
• Fazla kilolar verilmeli
• Egzersiz yapılmalı
• Mümkün olduğunca kaliteli ve doğal beslenilmeli,
• Doktoru tarafından sakıncalı görülmesi halinde bitkisel takviye almalı
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
EGE Üniversitesi,Yrd.Doç.Dr. Banu YÜCEL; Arı sütü bir çok ülkede onarıcı, tedavi edici özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda arı sütünün; hipotoni (kasların tonüsünde artma veya azalma), endarterit (atar damarların iltihabı), stenokardi (göğüste şiddetli ağrı ve nefes darlığının neden olduğu ani nöbetler) ve karaciğer yağlanması rahatsızlıklarını tedavi ettiği bilimsel olarak ıspatlanmıştır. Organik… Devamını oku »
Merhaba Sadece gün boyu bu karışım mi içilecek sabah öğle akşam yemek yenilebiliyomu
merhaba, söz konusu 4 gün bu detoks besinler dışında birşeyler yiyebiliyor muyuz, yani sadece bunlar ile besleneceğiz şeklinde algıladık. doğrumudur, selamlar.