Karabiber, lezzeti ve faydaları nedeniyle dünya mutfağında en yaygın kullanılan baharatlardan biridir. Piper nigrum asmasında yetişir. Kurutulmuş karabiber tanelerinin öğütülmesiyle elde edilir. Karabiber, “Baharatların kralı” olarak kabul edilir. Faydaları nedeniyle antik Ayurveda tıbbında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Pek çok vitamin ve mineral içerir. Ayrıca antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle hastalıklara karşı koruyucudur.
İçindekiler
Karabiber, hem lezzetli bir baharattır hem de besin değeri çok yüksek olan şifalı bir bitkidir. Antioksidan ile birlikte bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Öğütülmüş bir çay kaşığı karabiberin kalori miktarı yaklaşık 5.77’dir. Sağlığa pek çok faydası bulunan karabiber, vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. A vitamini, B vitamini, E vitamini ve K vitamini, ek olarak kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, manganez ve selenyum içerir.
Karabiberin sağlık üzerinde olumlu pek çok etkisi bulunur. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:
Antibakteriyel özellikleri olan karabiber enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürükten kurtulmayı kolaylaştırır. Bir miktar balı, öğütülmüş karabiber ile karıştırıp tüketmek öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir. Ilık suya biraz okaliptüs yağı ile birlikte karabiber ekleyip buharını teneffüs etmek de göğüs tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir.
Hayvanlarda yapılan bazı çalışmalar, karabiberin sindirim sistemindeki kas spazmlarını engellediğini ve gıdaların sindirimini yavaşlatarak ishali önleyebileceğini göstermiştir. Güçlü antioksidan aktiviteye sahip olan karabiber, besinlerin ve faydalı bileşiklerin emilimini arttırarak sindirim sistemini destekler.
Karabiberin ana aktif bileşiği olan piperin, güçlü bir iltihap önleyicidir. Artritli fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, piperinin eklem şişmesi ve kan iltihabı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, astım ve mevsimsel alerjilerin neden olduğu solunum yollarındaki iltihabı da gerilettiği saptanmıştır. Bununla birlikte, karabiber ve piperinin anti-inflamatuar etkileri insanlarda henüz tam kanıtlanamamıştır.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Karabiber, içerisindeki piperin maddesi, doğal bir alkaloiddir ve kalp sağlığı için faydalıdır. Ateroskleroz (damar sertliği), kardiyovasküler hastalık ve nörolojik durumlar gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Serbest radikallerin yol açacağı hasarları önleyerek kalp sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir.
Araştırmacılar, karabiberdeki piperin maddesinin, kanserin gelişmesine karşı koruyucu özellikleri olabileceğini gösteriyor. Bazı laboratuvar çalışmaları, piperinin meme, prostat ve kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığını göstermiştir. Başka bir çalışmada, piperinin, meme kanseri gelişmesine karşı koruyucu olabileceği ileri sürülmüştür. Ancak kanser tedavisi sürecine etkisi tam bilinmemektedir.
Karabiber, neredeyse tüm yemek tariflerinde bulunabilir. Kırmızı ve beyaz etlerde, sebze yemeklerinde, pilav ve makarna çeşitleri gibi pek çok alanda karabiber kullanılabilir. Yemeklerde tercih edilmesinin yanı sıra, karabiber çayı da çok faydalıdır; ayrıca karabiber yağının da geniş bir kullanım alanı vardır.
Öksürük neden olur, nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen tedaviler
Karabiberi her gün tüketebilirsiniz. Fakat aşırı kullanımda midenizi rahatsız edebilir. Önerilen kullanım dozu, bir çay kaşığının sekizde biri kadardır.
Karabiberde bulunan Piperin maddesi çok güçlüdür; bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve ilaçların aşırı yüksek emilimine neden olabilir. Bu nedenle düzenli ilaç kullanan kişiler, karabiber alımını artırmadan veya piperin takviyesi almadan önce bir doktora danışmalıdır.
Karabiber çayı hazırlamak çok kolaydır. Bunun için 5-6 adet tane karabiber, 1-2 adet karanfil, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı zencefil kullanmak gerekir. Ayrıca bal ve limon suyu da eklenebilir. Bu malzemeleri bir demliğe üzerine kaynar su ekleyip 10-15 dakika kadar bekletin. Çayınızı süzdükten sonra bal ve limon suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.
Limonlu karabiber çayı yapmak için 1 adet limon, 3 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı bal gerekir. Limonu dilimleyip bir demliğe kuru nane ile birlikte koyun. Üzerine kaynayan suyu ekleyin. 15 dakika demlendirin, bal ekleyebilirsiniz.
Ballı karabiber çayı için; 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile karıştırılır. Karışımın üzerine kaynar su dökülerek 10 dakika kadar demlendirilir. Demlenen çay süzülerek içilebilir.
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Karabiber çayının sağlık için pek çok faydası vardır. İştahsızlık, gaz sorunları, ishal gibi problemlere iyi gelir. Ayrıca midedeki hidroklorik asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırır. İçerisindeki piperin maddesi ile güçlü bir antioksidandır ve serbest radikalleri azaltır. Buna ek olarak vitamin ve mineral deposu olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle, soğuk algınlığı, öksürük ve solunum yolu sorunlarını hafifletme özelliği vardır. Ayrıca adet ağrılarına iyi gelir.
Karabiber yağının pek çok faydası bulunur. Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir. Ağrı kesici özelliği vardır. Karabiber yağı, iltihap ve spazm önleyicidir. Anksiyete ve kaygıyı azalttığı bilinmektedir. Detoks etkisi vardır ve zayıflamaya yardımcı olur. Antibakteriyel özelliği ile mikroplara karşı korur. Sindirime yardımcı olur ve cilt için faydalıdır.
Çok sayıda faydası bulunan karabiber yağının çeşitli kullanım biçimleri vardır:
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Karabiberin bilinen bir zararı yoktur. Ancak çok fazla karabiber tüketmek midenizi rahatsız edebilir. Mideyi tahriş edebilir, ekşime veya hazımsızlık hissine neden olabilir. Bazı ilaçların emilimini azaltmak ya da arttırmak gibi etkileri olabileceği için düzenli ilaç kullananların az tüketmesi gerekir. Hastalığı olanlar doktora danışarak tüketmelidir.
Karabiber, öksürüğün çabuk geçmesine yardımcı olur. Özellikle çay olarak bal ile birlikte tüketilmesi öksürüğü hafifletebilir. Soğuk algınlığına iyi gelir.
Bal ve karabiber karışımının en büyük faydası öksürük üzerinedir. Çeşitli hastalıklardan dolayı meydana gelen öksürüklerin giderilmesinde etkilidir. Ayrıca alerjik öksürükler için çok faydalıdır.
Solunum ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini faydalı olabilir. Pekmezli karabiber karışımı, boğazları bakterilerden arındırır. Ayrıca, sinüs yollarının açılmasını kolaylaştırır.
Karabiber ve limon karışımı solunum yolu hastalıklarına iyi gelebilir. Öksürük giderici olmasının yanında boğaz ağrılarında da tedavi edici özelliği vardır. Bu karışıma bal ekleyebilirsiniz.
Karabiber çayı, vücutta bulunan yağların yakılmasını hızlandırabilir. Yağ birikimini engelleyerek zayıflamaya yardımcı olur ve ödemi azaltır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- What Are the Health Benefits of Black Pepper?2- A systematic review on black pepper 3- Overview of the Anticancer Potential of the "King of Spices",4- Piper nigrum and piperine: an update5- Black pepper and health claims: a comprehensive treatise,YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?