Karabaş otunun faydaları neledir? Çayı nasıl hazırlanır?

22 Şubat 2016   |    26 Mart 2023    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Karabaş otu, geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Lavanta bitki ailesine aittir. Latince adı lavandula stoechas’tir. Karabaş otu, Osmanlı döneminde kolera ile mücadelede kullanılmış, hatta bu amaçla dönemin padişahı bir ferman çıkarmıştır. 1. Dünya savaşında ise yaraları iyileştirmek ve dezenfekte etmek için kullanılmıştır. Karabaş otunun fiziksel ve zihinsel sağlığa pek çok katkısı vardır. Sinirleri yatıştırır ve depresyon tedavisine olumlu etki eder. Hafıza ve damar sağlığına faydalı olduğu söylense de bu konuda yeterli bilimsel araştırma yoktur. Bu nedenle doktora danışmadan kullanmak doğru değildir.

Karabaş otu nedir?

Karabaş otu, Akdeniz ülkelerinde doğal olarak yetişen çiçekli bir bitki türüdür. Çok yıllık bir süs bitkisi olmanın yanı sıra oldukça şifalıdır. İlkbaharda genellikle mor ya da pembe çiçekler açar. Karabaş otunun boyu 30-100 cm arasında değişir. Fransız lavantası, Fransa ve pek çok ülkede ilaç olarak kullanılır.

Fars-Arap geleneksel tıbbında lavandula, ‘ustukhuddus’ olarak isimlendirilir ve çoğu hastalığın tedavisinde kullanılır. Karabaş otunun özü, antifungal, anti bakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Lavanta neye iyi gelir? Yağı nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Karabaş otunun içerdiği besinler ve vitaminler

Vitamin ve mineraller açısından son derece zengin olan bu şifalı bitki, ideal bir kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Aynı zamanda kalorisi düşük olan bir bitkidir. Karabaş otunun yağında yukarıdaki maddelere ek olarak, kafur, triterpenik asit, myrthenol, pinokarvil asetat vb. uçucu yağlar; glikozit, steorid, terpin, reçine ve terpinler bulunur.

Karabaş otunun faydaları

  • Zekayı ve hafızayı güçlendirir ve zihinsel yorgunluğu ve akıl karışıklığını giderir
  • Arap-Fars geleneğinde çoğu beyin bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
  • Sinüzit, öksürük, kronik nezle ve ateşli soğuk algınlığı tedavisinde yararlanılır.
  • Depresyon ve anksiyete semptomlarını önler, rahatlatır.
  • Baş ağrısı ve migren tedavisinde diğer bitkilerle birlikte kullanılır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Damar tıkanıklığını önler.
  • İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonların tedavisine yardımcı olur.
  • Kan kanseri ve başta pek çok kanser türünün gelişmesini engeller.
  • Cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.
  • Mide bulantısını giderir.
  • Romatizmal ağrılara iyi gelir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Hazımsızlığa, kabızlığa ve mide gazına iyi gelir.
  • Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar.
  • Kas ağrılarını ve kas yorgunluğunu giderir.
  • Beyindeki tümörlerin ilerlemesini durdurur.

UYARI: Karabaşotu, hiçbir şekilde hastalık önleyici olarak kullanılmamalıdır. Sadece bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olarak bu bitkiden yararlanılabilir. Vücudumuzda bulunan birtakım enzimler üzerinde inhibitör etki gösterdiği için önleyici olarak kullanılması, yan etkilere neden olabilir. Ayrıca mutlaka doktor izni ve kontrolünde kullanılması gerekir.

Karabaş otunun çok faydalıdır ama doktor izni ile kullanılmalıdır

Karabaş otunun cilt sağlığına faydaları

En çok kullanılan lavanta türlerinden biridir ve anksiyolitik bir aroma terapi yağı olarak kullanılır. Cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığında da karabaş otundan yararlanabilmek mümkündür. Karabaş otunun cilt ve saç sağlığına faydalarını ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Cilt kırışıklıklarını ve cildin erken yaşlanmasını önler Günlük 2-3 damla karabaş otu yağı ile cildinize hafif bir masaj yaparak, daha pürüzsüz bir cilde kavuşabilirsiniz.
  • Yaraları dezenfekte ederek, güneş yanıkları gibi yanıkların görünümünü iyileştirir.
  • Saç dökülmesini durdurur, saçların daha canlı ve parlak görünmesine katkıda bulunur. Saçları besler ve saçlara doğal bir ışıltı kazandırır.
  • Güçlü bir anti bakteriyel olarak ciltte bakteri ve mikropların daha geniş alanlara yayılmasını önler.

Karabaş otu yağı nasıl yapılır? Nasıl kullanılır? Faydaları ve yan etkileri

Karabaş otu zayıflatır mı?

Bağırsak ve sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunarak, dolaylı da olsa kişinin zayıflamasına ve formda kalmasına da yardımcı olur. Ancak karabaş otunu zayıflama amacıyla kullanacaksanız, doz aşımına kaçmamalı ve bu çayı her gün tüketmemelisiniz. Mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Karabaş otu sigara

Karabaş otunun sigara tüketme isteğini azatlığını belirten pek çok hekim vardır. Bu yüzden bu kötü alışkanlığınızı bırakmak adına karabaş otuna bir şans verebilirsiniz.

Karabaş otu nasıl kullanılır?

Bitkisi, genelde çay olarak tüketilir. Karabaş otunun çayı, bitkinin sahip olduğu tüm şifalı özelliklere sahiptir. Bitkinin bir diğer kullanım alanı ise ağrı ve yara tedavisidir. Bu bitkiden elde edilen yağ, ciltteki yara ve ağrıların üzerine topikal olarak sürülür. Bu sayede ağrı ve acı hissinin hafiflemesini sağlar.

Karabaş otundan ticari olarak hava spreyi ve böcek ilacı üretiminde de yararlanılır. Bu ot, etkili bir böcek kovucudur. Özellikle sivrisineklere karşı etkilidir. Karabaş otundan sabun ve parfüm de üretilir. Ot çubukları tütsü olarak yakılır. Hoş bir kokuya sahip olan yağı, sinirleri yatıştırır. Bitkinin aromatik yaprakları bulunduğundan, kiliselerde süs bitkisi olarak yoğun bir şekilde kullanılır.

Çörek otu, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

 

Karabaş otu kürü

Karabaş otunun kürünün hazırlanışı ve uygulanışı son derece pratiktir. Ancak kürün kullanımı esnasında doz aşımına kaçılması böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Hazırlanışı: Kürü hazırlamak için iki çay kaşığı karabaş otu tohumunu ya da bir tatlı kaşığı ufalanmış bitkisini kaynamakta olan bir su bardağı klorsuz suyun içine atın. Ardından çayı 2-3 dakika daha kaynatın. Çay soğumadan çayı süzün.

Kullanılışı: 2 günde 1 kez olacak şekilde akşam yemeklerinden 2 saat sonra çayı tüketin. İlk 10 günlük kullanımdan sonra 7 gün ara verin. Yani toplamda 5 gün çay tüketin. 7 günlük aradan sonra 10 gün daha iki günde bir çayı için. 27 günde toplamda 10 gün bu kürü tüketebilirsiniz. Hastalığın seyrine göre kürü tekrar uygulayabilirsiniz. Yukarıdaki tarifi aynen uygulamanız, herhangi bir yan etki ile karşılaşmamanız için oldukça önemlidir.

Karabaş otu kurusu

Karabaş otu kurusu pek çok alanda kullanılabiliyor

Karabaş otu çayının faydaları

Kök kısmı dışında bitkinin kalan kısmı veya tohumları çay yapımında kullanılabilir. Karabaş otunun çayı, prostat, bağırsak, meme ve pankreas kanserlerini önleyicidir. Bileşenlerinde bulunan geraniol maddesi sayesinde tümörleri yok eder. İçeriğinde bulunan rosmanirik asit sayesinde kan dolaşımını düzenler. Rosmanirik asit, kanı sulandırıcı bir etkiye de sahiptir.

Antirhinits olarak, burun nasal mebranını enfeksiyonlara karşı korur. Antilaryngitic özelliği sayesinde ses tellerinde enfeksiyon oluşumunu önler. Karabaş otunda yirminin üzerinde enfeksiyon karşıtı etkin madde bulunur. Özellikle bileşenlerindeki caryophyllene isimli madde streptokok ve stafilokok bakterilerine karşı oldukça etkilidir.

Karabaş otu çayı nasıl hazırlanır?

Karabaş otu çayını hazırlamak için 2 farklı yöntemden yararlanabilirsiniz:

  • 1.yöntem: Bir tatlı kaşığı kurutulmuş karabaş otunu kaynamakta olan bir su bardağı suyun içine atın. Ağzı kapalı olacak şekilde, 2-3 dakika boyunca kaynatın. Çayın soğumasını beklemeden, suyunu süzün.
  • 2. yöntem: Kurutulmuş bitki yerine tohumunu da kullanabilirsiniz.

Kurutulmuş kiraz sapının faydaları nelerdir? Çayı nasıl hazırlanır?

Karabaş otu çayı ne zaman ve nasıl içilir?

Akşam yemeklerinden 2 saat sonra bu çayı tüketebilirsiniz. Çayı mutlaka daha önce belirttiğimiz şekilde yani kür şeklinde tüketmelisiniz.

Karabaş otu suyu faydaları

Karabaş otunun suyu da tıpkı bitkinin yağı ve çayı kadar faydalıdır. Böbrek ve mesanedeki kumları düşürmenin yanı sıra balgam sökücüdür. Yüksek tansiyonu düşürür, sedatif yani sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

Karabaş otu yağının faydaları

Tıpkı diğer lavanta çeşitleri gibi karabaş otu da aroma terapi yağı olarak kullanılabilir. Yağının en önemli faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Yağ banyodaki suyla dolu küvete damlatıldığında vücuttaki gerginliği alır
  • Karabaş otu yağıyla yapılan masaj, kasları gevşetir.
  • Mide bulantısını kesmek için oral yolla tüketilebilir.
  • Özellikle kuru bir saç yapısı bulunan kişiler tarafından kullanıldığında saçların nemlenmesini sağlar. Yıpranmış saçlara karabaş otu yağı, birebirdir.
  • Cilde uygulanan karabaş otu yağı çatlakların kötü görünümünü hafifletir.
  • Egzama gibi cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletmek için harici olarak kullanılabilir.
  • Karabaş otu yağı, bebekler üzerinde de rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etki gösterir, ancak doktor izni olmadan asla bebeklere yönelik olarak kullanılmamalıdır.

Karabaş otunun zararları ve yan etkileri

Karabaş otu kullanımı esnasında son derece dikkatli davranmanız, sağlığınız açısından önemlidir. Bazı kaynaklara göre karabaş otu, günde maksimum 1 bardak tüketilmelidir. Bazı kaynaklara göre de en fazla 15 gün tüketildikten sonra 15 gün tüketime ara verilmelidir. Günlük alınması gereken miktar, 3-6 gramdır. Bu miktar, hiçbir şekilde 6 gramı aşmamalıdır.

Şerbetçi otu nedir, nasıl kullanılır? Sağlığa faydaları nelerdir?

Karabaş otunun yan etkileri

Yan etkilerine dair yeterli bilgi olmamakla birlikte en yaygın yan etkileri şunlardır

  • Tıpkı diğer lavanta yağları gibi karabaş otu yağı da narkotik bir zehirdir.
  • Aşırı tüketim karın ağrısına yol açar.
  • Diüretik ve tansiyonu düşüren ilaçlarla birlikte alındığında bu ilaçlarla etkileşime girer.
  • Aşırı kullanımı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma ile sonuçlanabilir.
  • Uzun süreli kullanımı, böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olabilir.

Karabaş otunu kimler kullanamaz?

  • Hamileler
  • Rahim kanaması ya da kanamalı bir rahatsızlığı bulunan hastalar
  • Hassas cildi olanlar
  • Karabaş otu yağında bulunan etken maddelere karşı aşırı duyarlılığı bulunan kişiler
  • Cerrahi operasyon öncesi (kan sulandırıcı etkisinden dolayı) Ayrıca Bknz: >>>

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Protective Effect of Lavandula stoechas

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla