Kansızlık kadınlarda libidoyu düşürebilir ve cinsel isteksizlik yaratabilir!

Kategori: Cinsel Sağlık, Kadın Hastalıkları Print

erkek-sorun-kısırlık-nedenleriCinsel isteksizlik kansızlığın sonucu olabilir. Her 100 kadından 70’inin baş etmeye çalıştığı bir sorun olan kansızlık (anemi), halsizlikten, depresyona saç dökülmesinden görme kaybına kadar ciddi sorunları da beraberinde getirirken kadınlarda libidoyu da düşürebiliyor. Vücutta düşen hemoglobinin hücrelere ve beyne yeteri kadar oksijen taşıyamamasının kişinin arzu ve isteklerini körelterek cinsel isteksizliğe neden olduğunu söyleyen Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Cafer Adıgüzel kadınların baş belası kansızlıkla ilgili merak edilenleri anlattı:

Oksijen kanda hemoglobin adı verilen bir proteine bağlanarak taşınır. Alyuvarlarda bulunan hemoglobin aynı zamanda kana kırmızı rengi veren maddedir. Hemoglobinin normalden düşük olması ise kansızlık olarak isimlendirilir. Hemoglobinin düşmesi dokulara ve beyine yeteri kadar oksijen gitmesini engeller.

Kadınlarda tedavi edilmeyen kansızlık ciddi rahatsızlıklara yol açıyor

Yetersiz oksijen ise fiziksel pek çok soruna yol açacağı gibi psikolojik olarak da kişiyi etkiler.  Kişi kendini bitkin, depresif hisseder, arzu ve istekleri körelir. Bu durum cinsel hayatını da olumsuz etkiler.  Kadınlarda cinsel isteksizliğin nedeni kansızlık olabilir.

İşitme ve görme kaybına neden olabilir

Kansızlık en sık kadınlarda görülür.  Regl dönemlerinin uzaması, hemoroid, kanamalı ülser, mide ve bağırsak hastalıkları, folik asit eksikliği, demir ve B12 vitamini eksikliği kansızlığın başlıca nedenlerindendir. Kansızlık tedavi edilmediğinde hayat kalitesini ciddi şekilde düşürür. Halsizlik, yorgunluk, soluk bir cilt, asabiyet, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, saç dökülmesi, tırnaklarda incelme ve kırılma görülebilir.

Kansızlık ileri derecelerde elde ve ayakta karıncalanma, depresyon, çarpıntı, kulak çınlaması, görme ve işitme kaybı gibi sorunları da beraberinde getirir.

Anne karnında bebeğin gelişimini engeller

Kadınlarda özellikle hamilelik döneminde en sık karşılaşılan anemi türü demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği anemisinin en sık karşılaşılan nedeni ise yetersiz demir alımıdır. Demir hayvansal gıdalarda, iyi pişmiş kuru baklagillerde, kurutulmuş meyvelerde pekmezde, fındık, fıstık, tahin gibi gıdalarda, yeşil yapraklı sebzelerde bol bulunur.

Gebelikte yaşanan kansızlık çocuklarda astım nedeni olabilir

Folik asit ve B 12 vitamini eksikliği de gıdalarla ilgili olan anemiye neden olur.  Basur, mide, barsak sisteminde olan kanamalar ya da benzeri patolojiler nedeni ile kronik kan kaybı, gelişmekte olan bebeğin annesinin depolarını tüketmesi de diğer bir nedendir. Hamilelik döneminde kansızlık sorunu ciddiye alınmadığında ve derinleştiğinde bebeğin gelişimini engelleyebilir.

Kansızlığın nedeni doğru tespit edilmeli

Anemi tedavisinde birinci koşul, anemiyi yapan nedenin çok net ortaya konulmasıdır. Eğer kansızlığın nedeni demir eksikliğiyse hastada demir tedavisine başlanırken diğer taraftan demir eksikliğinin nasıl ortaya çıktığının bulunması büyük önem taşır.

Mide bağırsakta kayıp söz konusuysa bu durumun nereden kaynaklandığı tespit edilip ortadan kaldırılması gerekir. Jinekolojik kayıpsa, bir jinekoloji uzmanıyla birlikte problem çözülebilir. Kansızlık bir sonuçtur. Bu sonucu oluşturan sebep mutlaka aydınlatılmalı ve tedavi edilmelidir.

Kan yapıcı besinler

Demir yetersizliğine bağlı anemi tedavisinde doğru bir beslenme düzeni oluşturmak büyük önem taşır.  İşte kansızlığa iyi gelen besinler;

Kadınlarda cinsel isteksizliğe neden olan 12 problem

  • Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti,
  • Yumurta, üzüm ve pekmez,
  • Kuru baklagiller,
  • Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler,
  • Yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, pazı ), fındık, fıstık ve susam
  • Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
  • Yemeklerle çay ve kahve tüketilmemelidir.
  • C Vitamini demir emilimini arttırır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla