Çocuk ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi kanserin erken teşhisi için hayati öneme sahip! Kansere yönelik farkındalığı artırmak amacıyla Genç Birikim Derneği tarafından Muş’ta, “9’uncu Uluslararası ‘Yeşeren Bir Bitki’ Onkoloji Günleri” düzenlendi. Etkinliğe kanser ile mücadele dernekleri, uluslararası sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, uzmanlar, kanser hastaları, 10 farklı ülkeden gençler ve öğrenciler katıldı. Ana teması “kadın kanserleri” olarak belirlenen etkinlikte, kadın kanserleri ile mücadelede, tanıdan tedaviye yeni gelişmeler tüm boyutlarıyla ele alındı. Alparslan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninde konuşan Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, dernek olarak hedeflerinin çocukları ve gençleri kansere karşı korumak olduğunu söyledi.
Erken teşhisle tedavi şansının arttığını hatırlatan Yüce, “Bu nedenle kansere karşı ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi hastalığın önlenmesi ve erken teşhis açısından oldukça önemli” dedi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre gelecekte ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alacak olan kanserin psiko-sosyal ve ekonomik tarafları olan çok yönlü bir sağlık sorunu olduğuna işaret eden Salih Yüce şunları kaydetti: “Bu nedenle ailelerin, gençlerin ve sivil toplum kuruluşlarının kanserle mücadele sürecinde etkin olarak yer alması, kanser ile mücadele alanını genişletmekte, güçlendirmekte ve toplumsal bir bilinç yaratılması konusunda yapılan çalışmalara katkı sağlamaktadır.
Sınır tanımayan bir hastalık olan kanser alanında, uluslararası ve ulusal düzeyde deneyimlerin ve iyi örneklerin paylaşımı da büyük önem taşımaktadır. Bir ülkenin kanser alanında yaşadığı tecrübe, bir diğer ülke için rehber niteliğinde olabilmektedir.”
Kadın kanserlerini tema olarak seçerek bu konuda kamu ve özel bütün tarafların bilgilerini artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Salih Yüce, “Bu gündem, çocukları ve gençleri koruyan bir durum oluşturduğu kadar, sağlık hizmeti verenlerle, kanser hastalarının arasındaki ilişkiyi geliştiren sonuçlar elde edilmesini de sağlayacaktır” dedi.
Çocuklarda sık görülen kanserler ve en önemli 8 kanser belirtisi
Başta gençler olmak üzere tüm toplumun hasta haklarını öğrenmesinin herhangi bir kanser teşhisi durumunda daha kaliteli bir tedavi sürecinin önünü açacağını dile getiren Yüce, “Evrensel insan haklarının en önemli parçalarından birisi olan “sağlık ve hasta hakları” kanser alanında sürekli gündemde kalması gereken konuların başında gelmektedir. Hasta olan kişiye teşhis konduğu andan itibaren tedavisiyle ilgili olarak çeşitli haklara sahip olmaktadır. Genç bireylere sağlık kontrollerini düzenli olarak yapmaları için onları yönlendirmek, olası kanser teşhisini çabuklaştıracağı gibi gençlerin sağlık haklarını kullanmalarının da önünü açacaktır” diye konuştu.
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ise konuşmasında önemli bir programa ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Bizler sağır olduğumuz, kör kaldığımız bazı meselelere bu etkinlikler vesilesiyle uyanıyoruz. Üniversite olarak elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Programa 3. kez ev sahipliği yapıyoruz. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. Dünyanın her tarafından buraya çok değerli insanlar geldi. Bizim için bir onurdur” diye konuştu.
AB komisyonu, DSÖ, Muş Belediyesi, Alparslan Üniversitesi yanında çok sayıda hasta dayanışma derneğinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, “Kanserle mücadele için farkındalık yürüyüşü” de gerçekleştirildi. Muş belediyesi önünde bir araya gelen gönüllüler ve vatandaşlar, giydikleri pembe tişörtle müzik eşliğinde İstasyon Caddesi’nden Millet Bahçesi’ne kadar yürüdü.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?