Sisteme kayıtlı olan veriler, birbirlerinden bağımsız serverlar ve dosyalarda kilitli halde saklanıyor. Hastaların bilgilerinin ifşa edilmesi, en büyük endişe unsuru olurken ASCO topluluğunun koordinatörlüğünü yürüten Sandra Swain, bu konuda güvence verdi. En son teknolojiler ile hastaların bilgilerinin muhafaza edildiğini belirten Swain, analizlerin de yasal biçimde yapılacağını belirtti.
CancerLinQ ile kanser teşhis ve tedavisinde yeni bir dönem başlıyor
CancerLinQ sistemi, şu anda yüz bin hastanın verilerini karşılaştırarak meme kanseri üzerine çalışmalar yürüten doktorlara veri sağlıyor. Toplanan bilgiler, şu aşamada hastaların kişisel bilgilerini içermiyor. Laboratuar sonuçları ve doktorların notlarını anlık olarak sisteme aktararak bir havuzda toplayan sistem, karmaşık halde bulunan verileri BigData teknolojisi sayesinde depoluyor.
Karmaşık algoritmalar ve bilgisayar teknolojilerinin kullanıldığı sistem, bilgisayar mühendisleri, fizikçiler ve doktorların bir araya gelmesi ile geliştirildi. Vücutta bulunan kanserin karakteristiğini, buna uygun tedavi yöntemini ve diğer tüm sonuçları anında analiz eden sistem, kişiye uygun tedavi önerileri de geliştiriyor.
Bilginin günden güne hızla artması, ‘bilgi çöplüğü’ şeklinde bir kavramın ortaya çıkmasına neden oldu. Bunun üzerine yürütülen çalışmalar sonucunda bu bilgilerin daha sistematik bir biçimde depolamayı hedefleyen bir teknoloji üretildi. Big Data adı verilen bu teknoloji sayesinde toplumsal medya paylaşımları, ağ günlükleri, bloglar, fotoğraf, video, log dosyaları gibi değişik kaynaklardan toparlanan veriler, anlamlı ve işlenebilir bir hale getirilebiliyor. Karmaşık bilgileri düzenli bir biçimde saklamaya yarayan bu teknoloji, yığın halde olan bilgilerin kullanılabilmesini sağlıyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?