Bilim adamları, kanser hücrelerinin anormal şekilde hızlı büyümesi için çok sayıda glukoz formunda enerjiye ihtiyacı olduğu gerçeğini göz önünde tutmaktadır. Bu çalışmada ise, kanser hücrelerinin büyümek için kendi kendini yiyebildiği (otofaji) ve lizozom denilen hücre kompartımanlarında geri dönüşüm işleminin olduğu saptandı.
Bu süreçte Pac-Man benzeri lizozomlar eski proteinleri ve diğer hasarlı hücreleri sindiriyor. Ancak lizozomlar yalnızca bir çöp kutusu değil; daha ziyade hücresel atıkları enerjiye dönüştüren küçük bir geri dönüşüm bitkisi gibi. Çalışmanın araştırmacılarından ve Gelişimsel ve Moleküler Biyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Ana Maria Cuervo, kanser hücrelerinin gerekli enerjiyi karşılamak için bu sistemi nasıl çalıştırdıklarını araştırmak gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Cuervo ve meslektaşları, tümörü saran sağlıklı dokularda değil de, 40’tan fazla insan tümöründe olağan dışı düzeyde yüksek şaperon aracılı otofaji sürecine rastladı. Bilim adamları bu geri dönüşüm aktivitesini bloke etmek için genetik manipülasyon yaptıklarında kanser hücrelerinin bölünmesinin durduğunu ve birçoğunun öldüğünü saptadı. Bu işlemi farelerde tekrarlayan araştırmacılar, tümörün önemli ölçüde küçüldüğünü ve kimisinde metastazın tamamen yok olduğunu gözlemledi.
Araştırmacılar, kanser hücrelerindeki bu tür bir otofajinin bloke edilmesinin tümörlerin küçültülmesi ve metastazın durdurulmasında yararlı bir strateji olduğunu belirtti. İleri dönemde yapılacak araştırmalarda genetik manipülasyonu taklit edebilen ilaçların geliştirilmesi için çalışılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Cuervo, hali hazırda akciğer kanserinin farklı türlerinin tedavisinde de bu yöntemi test edeceklerini ifade etti.
KAYNAK: Chaperone-Mediated Autophagy Is Required for Tumor Growth. Maria Kon, Roberta Kiffin, Hiroshi Koga, Javier Chapochnick, Fernando Macian, Lyuba Varticovski, Ana Maria Cuervo. Science Translational Medicine, 2011; 3 (109): 109ra117 DOI: 10.1126/scitranslmed.3003182
Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
Abstract
The cellular process of autophagy (literally “self-eating”) is important for maintaining the homeostasis and bioenergetics of mammalian cells. Two of the best-studied mechanisms of autophagy are macroautophagy and chaperone-mediated autophagy (CMA). Changes in macroautophagy activity have been described in cancer cells and in solid tumors, and inhibition of macroautophagy promotes tumorigenesis. Because normal cells respond to inhibition of macroautophagy by up-regulation of the CMA pathway, we aimed to characterize the CMA status in different cancer cells and to determine the contribution of changes in CMA to tumorigenesis. Here, we show consistent up-regulation of CMA in different types of cancer cells regardless of the status of macroautophagy. We also demonstrate an increase in CMA components in human cancers of different types and origins. CMA is required for cancer cell proliferation in vitro because it contributes to the maintenance of the metabolic alterations characteristic of malignant cells. Using human lung cancer xenografts in mice, we confirmed the CMA dependence of cancer cells in vivo. Inhibition of CMA delays xenograft tumor growth, reduces the number of cancer metastases, and induces regression of existing human lung cancer xenografts in mice. The fact that similar manipulations of CMA also reduce tumor growth of two different melanoma cell lines suggests that targeting this autophagic pathway may have broad antitumorigenic potential.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?