Kanal tedavisi (endodonti), diş enfeksiyonunu tedavi etmek ve dişi kurtarmak için uygulanan etkili bir çözüm yöntemidir. Diş köklerinde iltihap olduğunda yapılır ve kanal tedavisi risk altındaki dişleri kurtarmak için uygulanır. Lokal anestezi altında yapıldığı için ağrılı bir işlem değildir. Tedavi sırasında enfeksiyona neden olan bakteriler temizlendikten sonra, kök kanalı doldurulur ve diş bir kronla kapatılır. Kanal tedavisi genellikle bir endodontist veya genel diş hekimi tarafından, 2 veya 3 randevuda gerçekleştirilir ve ortalama 1 saat sürer. Kanal tedavisi uygulanmış bir diş ömür boyu kullanılabilir, ancak doğal dişlere göre daha kırılgan olabilir. Tedavi sırasında ve hemen sonrasında hassas olan dişlerinize zarar vermemek için sert veya sıcak yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
İçindekiler
Kanal tedavisi, hasar görmüş veya iltihap olmuş bir dişin çekilmesine engel olmak, o dişi onarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş kökünün içindeki iltihaplı kanalların temizlenmesi ve dişin muhafaza edilmesi işlemidir. (1)
Kökün içerisinde, dişin tepesinden (kuron – dişin görünen taç kısmı) diş kökünün ucuna kadar uzanan ve dişi besleyen bir damar-sinir dokusu (pulpa-diş özü) bulunmaktadır. Pulpa dişin gelişiminden ve savunmasından sorumlu ve dişe canlılığını veren dokudur.
Diş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Diş ağrısına ne iyi gelir?
Bir diş çatladığında veya derin bir oyuğa sahip olduğunda bakteriler içine girebilir. Tedavi edilmeyen çürükler nedeniyle bu doku iltihaplanır ve bakteriler tarafından istila edilen diş özü ölmeye başlar; bunun sonucunda diş kaybedilir.
Kanal tedavisi ile iltihaplı doku uzaklaştırılır, kök kanalı şekillendirilir, temizlenir ve ardından dolgu maddeleriyle doldurulur. Daha sonra, tam işlevini korumak ve eski haline getirmek için dişe bir taç yerleştirilir.
Kök kanal sistemi dişin büyümesine yardımcı olan sinirlerden ve kan damarlarından oluşan yumuşak diş özü ile doludur. Bir hasar veya iltihap durumunda doğal dişi kurtarmak genellikle en iyi seçenektir ve tercih edilen tedavi yöntemi kanal tedavisidir.
Kanal tedavisinin alternatifi hasarlı dişin çıkarılması ve yerine diş implantı, köprü veya çıkarılabilir kısmi protez takılmasıdır. Ancak bu prosedürler kanal tedavisinden daha pahalıdır ve genellikle çevredeki dişleri ve dokuları tedavi etmek için daha fazla zaman ve ek prosedürler gerektirir. (2)
Diş implantı nasıl yapılır? İmplant çeşitleri, tedavisi ve ameliyatı
Kanal tedavisinin en büyük avantajı dişi ve etrafındaki kemiği korumasıdır. Genellikle enfeksiyonu temizlemek ve dişi kurtarmak konusunda başarılıdır; tedaviden sonra diş yıllar boyunca normalde olduğu gibi işlev görebilir. (3)
Tedavi edilmezse, diş içindeki enfeksiyon diş kaybına neden olabilir ve kök kanalının uçlarına yayılırsa çene kemiğini (lokalize kemik kaybı) aşındırabilir, hatta hayatı tehdit edici hale gelebilir.
Ancak doğru tedavi yapılsa bile uzun dönemde enfeksiyonun tekrar etme riski yine de vardır. Bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler kök kanalı enfeksiyonlarının tedavisinde etkili değildir.
Bazı durumlarda tedaviden sonra, diş hafifçe renksizleşebilir veya iç kısmında sarı lekeler oluşabilir. Bununla birlikte içten ağartma yoluyla diş beyazlatılabilir.
Andorex sprey ve gargara ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Yan etkileri
Tedaviden önce, kök kanalının net bir resmini oluşturmak ve hasarın derecesini değerlendirmek için etkilenen dişin röntgeni çekilir. Daha sonraki adımlar şunlardır: (4)
Apse nedir, neden olur? Diş apsesine ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Dişin durumuna bağlı olarak kanal tedavisi 1–3 seans arasında sürebilir. Enfekte olmuş bir diş için, enfeksiyonun tamamen ortadan kaldırılması için birkaç seans gerekebilir.
Komplike olmayan bir kanal tedavisi genellikle tek seansta tamamlanır. İlk randevu, enfekte olmuş diş özünün alındığı prosedürdür. İkinci veya üçüncü randevu, kök kanalının temizlenmesi, doldurulması ve bir taç ile kapatılmasıdır.
Her randevu yaklaşık 90 dakika sürer. Özellikle kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, bakterileri yok etmek amacıyla kök kanallarına ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır.
Çocuklarda ön bölgedeki süt dişleri 6-8 yaşa kadar, arkadaki dişleri ise 12 yaşına kadar muhafaza etmek gerekir. Bu süre içinde eğer süt dişlerinde çürük oluşursa dolgu yapılır, eğer iltihap gelişir ve çürük ilerlerse kanal tedavisi gereklidir. (5)
Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir. Özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyon varsa dişiniz daha hassas olabilir. Bu rahatsızlık reçetesiz veya reçeteli ilaçlar ile giderilebilir.
Yirmilik diş belirtileri ve çözüm önerileri! 20’lik diş ağrısına ne iyi gelir?
İlerleyen zamanlarda ağrı hala devam ediyorsa kanal dolgusu eksik veya yetersiz yapılmış olabilir. Bu durumda genellikle retreatment adı verilen; kanal dolgusunun sökülerek, kök kanalının temizlenip yeniden doldurulması işlemi uygulanır.
Eğer bu tedaviden de sonuç alınamamışsa kök ucu rezeksiyonu adı verilen cerrahi yöntemle diş tedavi edilebilir.
Kanal tedavisinin maliyeti dişin ne kadar etkilendiğine bağlı olarak değişir. Çoğu diş sigortası kısmen endodontik tedaviyi kapsar.
Genel olarak, endodontik tedavi ve doğal dişin restorasyonu, dişin çıkarılması alternatifinden daha ucuzdur. Çiğneme işlevini eski haline getirmek ve bitişik dişlerin kaymasını önlemek için çıkarılan diş, bir implant veya köprü ile değiştirilmelidir. (6)
Bu prosedürler endodontik tedavi ve uygun restorasyondan daha maliyetlidir. Kanal tedavisi, kök sayısına göre dolgu hariç 200 – 600 TL arasında değişen fiyatlardadır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?