Araştırmayı yürüten Dr. Navneet Sharma, koklayarak havadaki kimyasal moleküllerin tespit edilebileceğinden yola çıktıklarını belirterek, “Bunu üzerinde döner ışın tahlil cihazı bulunan elektronik bir burunla neden yapmayalım? Bu cihaz, geniş bir frekans aralığında ilettiği elektromanyetik dalgaları kullanarak nefes içindeki düşük seviyelerdeki kimyasalları bile tespit edebiliyor. Nefes sırasında ortaya çıkan gazlar vücudun neredeyse her yeriyle ilgili bilgiler içeriyor” diyor.
Soluk testiyle kolorektal kanser teşhisi mümkün hale geliyor!
Ayrıca araştırmacılar, elektronik burunun standart bir alkol ölçerden çok daha doğru ölçümler yaptığına dikkat çekiyorlar. Onlara göre hastalıkları önceden teşhis etmeye yarayacak olan bu cihaz sağlık masraflarını da önemli ölçüde düşürecek.
Araştırmacılar, üzerinde çalıştıkları programlanabilir tamamlayıcı metal-oksit yarı iletken (CMOS) tabanlı elektronik burun prototipini, klinik ve hastanelerden önce endüstriyel kullanım için test etmeyi planlıyorlar. Cihazın ilk testlerinin 2018 başında tamamlanması hedefleniyor. Projeyi Semiconductor Research Corporation (SRC) (Yarıiletken Araştırma Kurumu) üyeleri, Texas Instruments Inc. ve Samsung Global şirketleri destekliyor.
SRC Baş Direktörü David Yeh, SRC ve üyeleri Texas Instruments, Intel, IBM, Freescale, Mentor Graphics, ARM ve GlobalFoundries’in bu proje üzerinde birkaç yıldır çalıştıklarını vurgulayarak, “Yeni teknolojinin olanaklarından heyecan duyuyor ve kullanımlarını ve uygulamalarını hızla keşfetmek için çalışıyoruz. Bu önemli bir kilometre taşı olacak ancak gerçek potansiyeline ulaşması için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var” diyor.
Kaynak: https://futurism.com/goodbye-blood-tests-electronic-noses-can-analyze-your-breath-and-diagnose-diseases/
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?