Lancester, İngiltere’deki Lancester Üniversitesi Sağlık ve Tıp Fakültesi Biyomedikal ve Canlı Bilimi Bölümü’nden araştırmacı Prof. Dr. David Allsop, yeni testle ilgili şu bilgileri verdi: “Parkinson hastalığı için bir kan testi demek, semptomlar başlamadan bir kişinin bu hastalığa yakalanma tehlikesini ortaya çıkartmak anlamına geliyor. Bu, yaşlı insanların yaşam kalitesi ve gelecekteki sağlıkları için daha iyi olacak ve beyni koruyacak ilaçların geliştirilmesine yardımcı olacaktır.”
Parkinson hastalığı neden olur? Belirtileri, teşhisi ve evreleri
Parkinson hastalığı için kan testi geliştirmek amacıyla, Prof. Dr. Allsop ve meslektaşları bir grupta hastalık tanısı almış, ikinci bir grupta da benzer yaştaki sağlıklı insanlarla çalıştı. Her bir gruptan kan örnekleri mevcut fosforlanmış alfa sinüklein düzeylerini belirlemek için analiz edildi. Parkinson hastalığı olanlarda bu maddenin yüksek düzeylerde olduğunu buldular. Bu bulgulara dayanarak, araştırmacılar beyin hasarı oluşmaya başladığında fakat semptomlar oluşmadan çok önce hastalığın tanısına imkan sağlayan, fosforlanmış alfa sinüklein varlığını saptayan bir kan testi geliştirdiler.
Yeni testi hakkında bilgi veren FASEB Journal yazı işleri müdürü Dr. Gerald Weissmann, “Pek çok kişi Parkinson hastalığını düşündüğünde, istemsiz hareketler gibi görünüşteki semptomları düşünüyor. Ancak Parkinson hastası pek çok kişi doğru şekilde belirlenmesi daha zor nörolojik sorunlar da geliştiriyorlar.
Böyle bir kan testine sahip olmak sadece görünüşteki semptomların diğer olası nedenlerini elemeye yardımcı olmakla kalmayacak, ayrıca hastalara ve bakıcılara hastalığın neden olabileceği mental, duygusal ve davranışsal sorunlara karşı hazırlıklı olmaya yardım edebilecek erken tayine de imkan sağlayacak” dedi.
KAYNAK: Phosphorylated α- synuclein can be detected in blood plasma and is potentially a useful biomarker for Parkinson’s disease. P. G. Foulds, J. D. Mitchell, A. Parker, R. Turner, G. Green, P. Diggle, M. Hasegawa, M. Taylor, D. Mann, D. Allsop. The FASEB Journal, 2011; 25 (12): 4127 DOI: 10.1096/fj.10-179192
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?