Kan testiyle Alzheimer teşhisi mümkün hale geliyor

12 Mart 2011   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür, Psikiyatri / Nöroloji Print

Alzheimer ve pek çok hastalık IgG antikor testiyle tespit edilebiliyor
Scripps Araştırma Enstitüsü bilim adamları, Alzheimer hastalığına özgü immün molekülleri kan testi ile tespit edebilecek yeni bir teknoloji geliştirdi. Henüz çok yeni olmakla birlikte, bu teknoloji sayesinde birçok hastalığın biyobelirteci de geliştirilebilir. Scripps Araştırma Enstitüsü bilim adamlarından Prof. Dr. Thomas Kodadek tarafından yürütülen çalışma, geçtiğimiz ay Cell dergisinde yayımlandı.

Bir virüsün veya bakterinin taşıdığı ve immün yanıtı uyaran protein benzeri bir madde olan antijenler, antikor biyobelirteçlerinin geliştirilmesi için gereklidir. Önceleri antikorları (hedef immün molekül) saptamanın, üretimini tetikleyen antijeni öğrenmekten başka bir yolu yoktu. Bu çalışma ile konvansiyonel bakış açısı sarsıldı ve hastanın kan örneğinde hastalığın sinyallerini tespit eden sentetik moleküller kullanıldı. Bu sentetik moleküllerin birçok avantajı var; kolaylıkla modifiye edilebiliyorlar ve düşük bir maliyetle kolaylıkla üretilebiliyorlar.

Ulusal Sağlık Enstitüleri Program Koordinasyon, Planlama ve Stratejik Girişimler Departman Direktörü Dr. James M. Anderson, Dr. Kodadek’in insanlarda görülen hastalıklara özgü antikor biyobelirteçlerini geliştirmek için yeni bir yol izlediğini ve çalışma sonuçlarının çeşitli hastalıklar için tanısal biyobelirteçlerin geliştirilebileceğini işaret ettiğini belirtti. Dr. Kodadek ise, bu çalışmanın kan örneklerinden spesifik bir antijen ile kullanışlı bir antikor elde edilebileceğini gösterdiğini ve antijen saptamak çok zor olduğu için, denklemi bu şekilde kuracaklarını açıkladı.

İmmün sisteme bakış
Bu konsepti test etmek için Dr. Kodadek ve meslektaşları, “peptoid” adı verilen bir dizi sentetik molekülü ve MS benzeri hastalıklara sahip farelerden ve sağlıklı kontrollerden alınan serum numuneleri karşılaştırmalı olarak taradı. Sentetik moleküllerin, başlıca bir antikor olan immünglobülin (IgG) düzeyi daha yüksekti ve bu moleküller tanısal bir araç olarak kullanılabiliyordu.

Ardından araştırma ekibi, 6 Alzheimer hastasından, 6 sağlıklı kişiden ve 6 Parkinson hastasından aldığı serum örneklerini inceledi. Diğer hastalara kıyasla, Alzheimer hastalarının tümünde en az 3 kat daha yüksek IgG antikoru mevcuttu. Çalışma sonuçları, iki peptoidin aynı IgG antikoruna bağlandığını, üçüncüsünün ise farklı antikorlara bağlandığını gösterdi. Bunun sonucunda hastalık için en az iki yeni biyobelirteç saptanmış oldu. Dr. Kodadek, IgG antikorlarını yakalamak için peptoidleri kullandıklarını ve bu sentetik moleküllerin, esas antijenler kadar bağlanmasa da, bazılarının hastalığa özgü antikorların antijen bağlanma bölgelerini tanıdığını belirtti. Çalışma ilerletilirse, bu sayede doğal antijenler keşfedilebilir.

KAYNAK:M. Muralidhar Reddy, Rosemary Wilson, Johnnie Wilson, Steven Connell, Anne Gocke, Linda Hynan, Dwight German, Thomas Kodadek. Identification of Candidate IgG Biomarkers for Alzheimer’s Disease via Combinatorial Library Screening. Cell, 2011; 144 (1): 132-142 DOI: 10.1016/j.cell.2010.11.054

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21215375

Abstract
The adaptive immune system is thought to be a rich source of protein biomarkers, but diagnostically useful antibodies remain unknown for a large number of diseases. This is, in part, because the antigens that trigger an immune response in many diseases remain unknown. We present here a general and unbiased approach to the identification of diagnostically useful antibodies that avoids the requirement for antigen identification. This method involves the comparative screening of combinatorial libraries of unnatural, synthetic molecules against serum samples obtained from cases and controls. Molecules that retain far more IgG antibodies from the case samples than the controls are identified and subsequently tested as capture agents for diagnostically useful antibodies. The utility of this method is demonstrated using a mouse model for multiple sclerosis and via the identification of two candidate IgG biomarkers for Alzheimer’s disease.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla