Kan grubu, ebeveynlerden miras alınan genler tarafından belirlenir. A, B, AB, O olmak üzere dört ana kan grubu vardır, ancak her grup Rh pozitif veya Rh negatif olabildiğinden, toplamda sekiz farklı kan grubu sınıflandırılmıştır. Son derece eski olmasına rağmen, Karl Landsteiner tarafından 1901’de keşfedilene kadar tüm kan gruplarının aynı olduğu düşünüldüğünden kan nakli denemeleri başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunun nedeni bağışıklık sisteminde bulunan antikorlardır. Antikorlar virüs ve bakterilere karşı korurlar, ama kanınızda olmayan antijenlere de saldırırlar. A grubundan birine B grubu kan verilirse pıhtılaşmalar oluşur ve bu durum kan akışını kesintiye uğratarak ölüme neden olur. Vericinin, alan kişiyle aynı kana sahip olması gerekmez ancak tipleri uyumlu olmalıdır.
İçindekiler
Kan, plazma denilen sıvı içinde kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar), beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşur. Kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen verir, karbondioksiti temizler. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşır. Trombositler kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Plazma, protein ve tuzlardan oluşan bir sıvıdır. Kan grubunuz kandaki antikorlar ve antijenler tarafından tanımlanır. Kanınız duruma göre, A antijenleri, B antijenleri veya A ve B antijenleri içerebilir
Protein nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Kan grubu terimi, aynı kromozom üzerinde birbirine bağlı olan bir dizi gen tarafından kontrol edilen, kırmızı kan hücresi antijenleri içeren tüm kan grubu sistemine karşılık gelir. Bütün insanlarda kanın yapısı ve görevleri aynıdır. Alyuvarlarda ve kan plazmasında bazı proteinlerin bulunup bulunmamasına göre farklılık gösterir. Bu farklılık kan gruplarını oluşturur. 33 farklı kan grubu sistemi vardır ancak iki tanesi yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bunlar AB0 ve Rhesus(Rh) sistemleridir. Bu iki grup bilinen sekiz temel kan grubunu oluşturur. Kan gruplarının keşfiyle kan nakli daha güvenli hale gelirken, miras olarak alınan ilk insan özelliklerinden biri olan kanın sağlığımız üzerindeki etkileriyle ilgili çeşitli ipuçlarına ulaşılmıştır. Kan grupları; avukatlar ve polis tarafından adli tıpta, antropologlar tarafından farklı popülasyonların çalışmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak halen kan gruplarına dair gizemler varlığını sürdürmektedir.
Kan ve organ naklinde en önemli kan grubu sistemidir. Kırmızı hücrelerin yüzeyindeki antijen tipi genetik olarak belirlenir. Alyuvarlarında; A antijeni varsa A kan grubu, B antijeni varsa B, A ve B antijenleri varsa AB kan grubu, hiç antijen yoksa 0 kan grubu oluşur. Kanın sıvı kısmı olan plazmada anti-A ve anti-B antikorları vardır. Bağışıklık sistemi, alyuvarlarda bulunmayan kan grubu antijenlerine karşı antikorlar oluşturur. Bu nedenle, A grubu kan anti-B antikorlarına ve B grubu anti-A antikorlarına sahiptir. 0 grubunun plazmasında anti-A ve anti-B vardır. AB grubunun plazmasında antikorları yoktur.
Rh sistemi yaklaşık 50 farklı kan grubu antijenine sahiptir. Kırmızı hücreler üzerinde 5 ana Rh antijeni vardır, en önemlisi RhD grubudur. D antijeni varsa A, B, AB veya 0 harfinden sonra pozitif (+), yoksa negatif (-) olarak belirtilir.
H-antijeni: AB0 kan grubu antijenlerinin öncülüdür, tüm alyuvarlarda mevcuttur. Kan gruplarının belirlenmesinde etkilidir.
Kan gruplarını bulan Landsteiner, bir kan grubunun diğerinden farkını tam olarak bilmiyordu. Sonraki yıllarda, her kan grubundaki kırmızı hücrelerin yüzeyinde farklı moleküller bulunduğu keşfedilmiştir. A grubu kan hücrelerinde bu moleküller iki katlıdır. İlk katta H antijeni, üstünde ise A antijeni oluşturulur. B grubunda, ikinci kat farklı şekilde inşa edilir. 0 grubunda tek kat halinde yalnızca H antijeni üretilir.
Her bireyin bağışıklık sistemi, kendi kan grubuna aşinadır. Araştırmalar sonucunda kan grubunun ikinci katını inşa etmeden sorumlu olan AB0 geni bulunmuştur. Kan tipleri, A, B ve Rh antijenlerinin varlığına veya yokluğuna göre belirlenir.
Gruplar, iki spesifik antijeniniz olup olmadığına dayanır. AB0 sistemi tarafından tanımlanan dört ana kan grubu vardır: A, B, AB ve 0’dır. Aynı zamanda Rh faktörüne göre kan grubunuz pozitif veya negatiftir. Bu, sekiz farklı kan grubundan biri olabileceğiniz anlamına gelir: 0 Rh(+), 0 Rh(-), AB Rh(+), AB Rh(-), A Rh(+), A Rh(-), B Rh(+), B Rh(-)
Sekiz kan grubu dışında nadir kan türlerini oluşturan 600’den fazla antijen vardır. Belirli kan türleri etnik veya ırksal gruplara özgüdür.
Kan grupları AB0 ve Rh sistemlerinin yan yana yazılmasıyla belirtilir. Harflerle tanımlanmış grup isimlerinin sonuna (+) veya (-) eklenir. Belirtilen kanda Rh değeri negatifse; 0 Rh(-), A Rh(-) şeklinde gösterilir. Rh değeri pozitifse B Rh(+), AB Rh(+) şeklinde yazılır.
AB pozitif kan grupları evrensel alıcılar olarak bilinirler çünkü kanlarının tüm antijenleri vardır ve antikor içermezler.
0 Rh (-), tüm AB0 ve RhD kan gruplarıyla uyumlu olduğundan kan tipinin bilinmediği acil durumlarda kullanılır. Ancak son araştırmalar, bazen ek antikorların mevcut olduğunu ve transfüzyon sırasında ciddi reaksiyonlara neden olabileceğini düşündürmektedir.
Rh faktörüne göre; Genel verici 0 Rh (-) ve Genel alıcı AB Rh (+)
Sedimantasyon (ESR) nedir? Düşüklüğü ve yüksekliği ne tür sorunlar yaratır?
Nötrofil (NEU) nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur, belirtileri nedir?
Aloe veranın 0 kan grubu için zararlı olduğuna dair iddiaların henüz bilimsel bir dayanağı yoktur. Bazı natürel tıp uzmanları, kan grubuna göre beslenme teorilerinde 0 tipi diyette aloe veradan uzak durulmasını öneriyorlar. Alerjik bir bünyeye sahipseniz aloe vera kullanmadan önce doktora danışın.
Kan testi hastanede veya klinik laboratuvarda yapılabilir. Kolunuzdan veya elinizden alınan kan örneği farklı antikor solüsyonlarıyla karıştırılır. Çözelti anti-B antikorları içeriyorsa ve hücrelerinizde B antijenleri varsa birlikte kümelenir (B kan grubu).
Kan grubu ile kalp krizi riski arasında ilişki var mı? 90 bin kişiyi kapsayan araştırma
Kan, anti-A veya anti-B antikorlarından herhangi birine tepki göstermezse, kan grubu 0’dır. Daha sonra kanınız bir anti-Rh serumu ile karıştırılır. Kan hücreleriniz anti-Rh serumuna tepki olarak bir araya gelirse, Rh pozitifsiniz.
A ve B’nin dışında 600’den fazla antijen vardır. Genetikle bağlantılı olduklarından belirli kan türlerinin oranları dünyanın farklı bölgelerinde değişmektedir. Genel olarak, AB Rh negatif en nadir kan türü kabul edilir.
O Rh(+) çoğu popülasyonda en sık rastlanan kan türüdür ve hastaneler tarafından yüksek oranda talep edilmektedir. Türkiye’de Kızılay’ın verilerine göre en fazla bulunan, en çok ihtiyaç duyulan grup A Rh(+)’dir.
Hastalıklara yakalanma riskini azaltmak, genel sağlığı iyileştirmek ve kan şekerini dengelemek için kan grubu diyeti uygulanır. Bazı natürel tıp uzmanları evrimsel mirasımızla uyum yakalamak için kan grubumuza göre beslenmemiz gerektiğini, her kan grubunun atalarımızın genetik özelliklerini temsil ettiğini düşünüyorlar.
Lenfosit (LYM) nedir? Neye yarar? Düşüklüğü ve yüksekliği neden olur?
A kan grubunun; tarımın gelişmesiyle ortaya çıktığını iddia ediyorlar. Sebze, meyve ağırlıklı bir diyet yapmalı ve kırmızı et yememelidirler. Daha çok vejetaryen diyetine benzeyen A tipi diyet, yapılan bir araştırmada daha iyi sağlık koşulları ile ilişkilendirilmiştir. Kan tipi diyet sağlıklı gıdalara dayanır, işlenmiş yiyeceklerden uzak durmayı gerektirir. Bu diyetle iyi hissetseniz bile kan grubunuzla ilgisi olmayabilir. Öncekinden daha sağlıklı beslendiğiniz için metabolizmanız doğru çalışmıştır. Kan diyetinin iddia edilen sağlık yararlarını doğrulamak için henüz bir kanıt bulunmamaktadır.
Bazı kan gruplarına sahip kişilerin birtakım hastalıklar için daha yüksek veya daha düşük risk taşıyabileceklerine dair güçlü kanıtlar mevcuttur. H antijeninin mutasyona uğramış hali olan Bombay fenotipi, kan gruplarına sahip olmanın hayati bir durum olmadığını gösteriyor ancak bazı kan grupları bizi farklı hastalıklardan koruyor olabilir.
Trombosit nedir? PLT düşüklüğü ve yüksekliği ne tür sorunlar yaratır?
Kan gruplarının karakter özelliklerini etkilediğine dair Japon kültüründe 1920’li yıllardan beri süregelen yaygın bir inanış vardır ve bu inanış tüm Asya kültürüne yayılmıştır. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre 20 ila 49 yaşları arasındaki Japonların %74,8’i kan grubu kişilik teorisine inanıyor. Kumamoto üniversitesinden bir grup bilim insanı tarafından yürütülen bir çalışma, çok sayıda sağlıklı Japon deneğinde AB0 kan grubu genotipi ve kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varmıştır.
Ancak bu teorinin çok daha fazla araştırmayla desteklenmesi gerekmektedir. Kan grubu kişilik sistemine göre karakterleri incelediğimizde:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Blood2- Blood groups3- Blood Groups and Red Cell Antigens4- Blood groups systemsYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Çok faydalı
Fggggg