Organ kaybına neden olabilir
Atardamar hastalıklarında rahatsızlık; kalp, böbrek gibi organlar olmak üzere birçok damarı tutabilir. Atardamar hastalıkları, risk faktörleri ortadan kaldırılmadığı ve tedavisi yapılmadığı sürece ilerleyici özelliğe sahiptir. İlerleyen hastalık, damarı zamanla ciddi derecede daraltarak ya da tamamen tıkayarak, bu durumdan etkilenen organ veya dokunun kaybına ya da fonksiyon bozukluğu/kaybına neden olabilir.
Atardamarı daraltan hastalıkların risk faktörlerinden korunun
Atardamarlarda darlıklar sıklıkla görülür. Atardamarı daraltan hastalıklar için risk faktörleri genel olarak : Lipid metabolizması bozuklukları ( kolesterol, trigliserid) diyabet (şeker hastalığı), sigara, ailesel yatkınlık, ileri yaş, hareketsiz yaşantı ve strestir. Bu hastalıklarda tüm damar sistemlerinde tutulmalar olabilmektedir. Kalp, boyun, karın ve bacak damarlarında darlıklar görülebilmektedir.
Boyun damar darlıklarında felç olma riski var
Boyun damar darlıkları olan hastalar genellikle baş dönmesi, gözlerde kararma gibi şikayetler ile nöroloji kliniğine başvurmaktadırlar. Bazen ilk bulgu felç olabilmektedir. Bacağı tutan atardamar hastalığında ise yürürken bacakta yorgunluk, ağrı ve kramplar olabilir. İlerleyen vakalarda geceleri yatarken de kramplar ve ayakta yaralar oluşabilir. Risk faktörlerinden uzak kalarak ya da risk faktörleri olan kişilerin düzenli hekim kontrolüne gitmesi ile hastalık aşamaları kontrol altına alınarak istenmeyen durumlardan korunma olanağı vardır.
Atardamar hastalığına bağlı sorunlardan korunmak için düzenli kontrollerinizi yaptırın
Atardamar darlıklarında hastalıklı bölge temizlenerek ya da bypass edilerek ameliyat yapılmaktadır. Bypass, yapay damar ya da kişinin kendinden damar alınarak yapılabilir. Atardamar darlıklarında bu damarların bypass yapılması hastalığı ortadan kaldırılmamakta, tıkanıklığın arkası ile önü arasında yeni yol oluşturulmaktadır. Bu hastalıklarda ameliyat olsun ya da olmasın hastalarda damar daralma sürecini (ateroskleroz) yavaşlatacak ya da durduracak tedaviler düzenlenmektedir. Önerilen tedavilere uyulmadığı sürece özellikle tütün tüketiminde hastalık ilerleyerek ameliyatla yerleştirilen yeni damarı da tıkayabilmektedir. Tıkanan yeni damar için ek cerrahi girişimler gerekebilir ve her yeni cerrahi girişimde başarı oranı azalmaktadır. Uygun hastalarda damar içinde balon şişirilerek darlıklar açılabilmektedir. Ayrıca atardamarlarda balonlaşmalar (anevrizma) görülebilir, bu balonlaşmalar ilerleyerek damarın yırtılmasına neden olabilir. Hayatı tehdit edici bir durumdur ve ani kan kaybı ile ölüme neden olabilir. Bu durumda hastalar sıkı takip edilmeli tansiyon kontrol altına alınmalıdır.
Retrospektif yeni bir çalışmada, biyoprotez kapakçık takılan diyabetiklerde yapısal kapakçık dejenerasyon riskinin arttığı belirlendi. Çalışmaya göre, doku replasman kalp kapakçıkları, tip 2 diyabet hastalarında vücut yapısını önemli düzeyde bozuyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?