Kalp hastalıkları geçmişte orta yaş ve üzerindeki insanların hastalığı olarak görülürken; günümüzde genç yaşlı demeden her yaştaki insanda görülebilir hale geldi? Neden bu hale geldiğini ve kalp sağlığını korumak adına atılması gereken adımları Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Güneş’ten öğrendik…
Ülkemizde kalp damar hastalıklarının sıklığının giderek arttığını ve genellikle 40-50 yaş grubunda görülen kalp krizi yaşının giderek düştüğünü belirten Doç. Dr. Güneş; ‘Ülkemizde kalp damar hastalıkları giderek sıklığı artan ve tehdit unsuru olarak karşımıza çıkan bir durum. Bu nedenle kalp damar hastalıklarını oluşturacak risk faktörlerini uzun soluklu olarak önlememiz gerekiyor. Toplumumuzun genel yapısına baktığımızda çok fazla oturan bir toplum olduğumuzu görebiliriz. Dolayısıyla az yiyip çok yürümemiz, yaygın ama bir o kadar da kötü bir alışkanlık olan sigarayı bırakmamız gerekiyor. Çünkü pek çok hastamız, kan basıncı, kolesterol gibi risk faktörleri normal olmasına rağmen, sigara içtiği için kalp kriziyle karşımıza gelebiliyor.’ açıklamasında bulundu.
Kalp sağlığınızı korumak için öneriler
- Belli bir yaşın üzerindeyseniz sağlık kontrollerinizi kesinlikle ihmal etmeyin.
- 30 yaşında en azından bir defa lipit panel, kolesterol ve şekerinize baktırın.
- İlaçlarınızı düzenli olarak kullanın.
- Her türlü gıdadan ama az miktarda tüketin.
- Akşam geç saatlerde yemek yemeği bırakın. Kalp hastasıysanız aşırı yemek yediğinizde, üstüne bir de aşırı miktarda alkol alırsanız tansiyonun çok düşmesi ya da çok yükselmesiyle karşı karşıya kalırsınız.
- Yediğinizi yaktığınızdan eminseniz yiyebilirsiniz (Daha az yemek daha çok aktivite).
- Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenin.
- Hayvani gıdalardan ve katı yağlardan mümkün olduğunca uzak durun.
- Cips, kuruyemiş gibi tuzdan zengin olan besinlerden uzak durun.
- Sigarayı bırakın.
- Düzenli bir şekilde en az her gün yarım saat yürüyüş yapın (Daha fazlasının da sakıncası yok).
- Sağlıklıysanız bile en az 5 yılda bir kontrollerinizi tekrarlayın.
Kalp sağlığınızı korumak için bu önerilere kulak verin
- Kalbin için sigarayı bırak: Sigarayı bırakmak ve sigara dumanlı ortamlardan (pasif içicilikten) uzaklaşmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor.
- Kalbin için dengeli beslen: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4’ü ile doğrudan bağlantılı. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı oluyor.
- Kalbin için tuzu azalt: Türkiye sağlıklı tuz tüketim sınırının 3 katını her gün yalnızca ekmekten alıyor. Bu tüketim düzeyi başta kan basıncı olmak üzere sağlık üzerinde bir dizi olumsuz gelişmeye yol açıyor.
- Kalbin için içkiyi ve şekerli, işlenmiş içecekleri azalt: Alkollü ya da alkolsüz, şekerli şişelenmiş, işlenmiş içecekler fazla kalori, fazla şeker içerir; bunlar kalp ve damar sağlığına düşmandır.
- Kalbin için belini incelt: Bu sonuç sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli egzersizin bileşkesidir.
- Kalbin için stresten kurtul: Stresin tütün ve içki tüketimi, aşırı yeme gibi doğrudan risk faktörleriyle bağlantısı kesindir, kalp damar hastalıklarını da arttırdığını düşündüren çalışmalar vardır.
- Sağlıklı kalp için oyun oyna, spor yap, dans et: Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor. Kaslarınızı ve eklemlerinizi her gün yeterince hareket ettirin. Çocuklarınızın televizyon, bilgisayar ya da telefon başında geçirdikleri süreyi sınırlayın; onları fiziksel oyunlara ve spora yönlendirin.
Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Güneş
YORUMUNUZ VAR MI?