Kalp sağlığını korumak için yaşamsal öneriler

Kategori: Hipertansiyon, Kalp Hastalıkları Print

Prof. Dr. Ali OtoKalp ve damar hastalıkları halen dünyada ölüm nedenleri arasında en üst sıralarda yer almakta ve yılda 20 milyona yakın insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Kalp sağlığını korumak için ise risk faktörlerini tanımak ve buna yönelik önlemler almak yaşamsal önem taşımaktadır. Prof. Dr. Ali Oto, sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Önlenebilir risk faktörlerinden korunarak kalbinizi koruma altına alabilirsiniz

Erkeklerde 40, kadınlarda ise 50 yaş sonrasında özellikle ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanlar kalp ve damar hastalıkları açısından risk altındadır. Bunlar değiştirilemez ve önlenemez faktörlerdir. Ancak şişmanlık, kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon), sigara (tütün ürünleri), şeker hastalığı, hareketsiz yaşam, kan yağlarının yüksekliği (kolesterol yüksekliği) diğer risk faktörleri arasındandır ve pek çoğu önlenebilmekte ya da yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilmektedir.

Çocukluklarınızı kalp sağlığı konusunda bilinçlendirin

Kalp hastalıklarının temeli çocukluk çağlarında atılmaktadır. Çocuklara doğru davranış örnekleri gösterilmeli ve onlara sağlıklı yaşama prensipleri aşılanmalıdır. Çocukken edilen alışkanlıklar kalıcıdır ve tüm hayatı etkilemektedir.

Kalp yetersizliği hastaları için hayati öneriler

Kalp sağlığı için nasıl beslenmeli?

Ağır yağlı yiyecekler, yağda kızarmış besinler, katı yağlar ve şekerli besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Doymuş yağ gereksinimi (katı yağlar) genelde diğer besinlerden sağlanmalı bu nedenle ekstra katı yağ alınmamalıdır. Özellikle aşırı doymuş olan margarin gibi yağlardan uzak durulmalıdır. Şekerli besinler hem aşırı kalori değerlerine sahiptir hem de insülin yanıtını artırarak şişmanlama nedeni olup kan yağlarının kontrolünü güçleştirmektedir.

Kalbiniz için günde en az 3 porsiyon lifli besin tüketin

Günlük beslenme düzeninde öğün atlanmaması çok önemlidir. Çünkü vücut öğün atlandığında daha sonra da aç kalabileceğini düşünerek vücuttaki cimri genler aracılığıyla alınan besinlerden depolama yoluna gidecektir.

Ekmek tüketiminizi sınırlandırın

Ülkemizde ekmek tüketimi oranı çok yüksektir. Ekmeğin bir diliminin 70-100 kalori olduğu unutmamalıdır. Her öğünde ince bir dilimden fazla ekmek yenmemelidir.

Kalp hastaları nelere dikkat etmeli

Haftada 300 dakika egzersiz yapın

Hareketsiz yaşamla kalp ve damar hastalıkları arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Haftada 1 saatin altında hareket, kalp rahatsızlığına davetiye çıkarmaktadır. Düzenli ve sürekli fiziksel aktivite hem kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar, kilo kontrolünü kolaylaştır hem de kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunur.

Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun

Sigara ile kalp damar hastalıkları gelişimi ve ölümler arasında matematiksel bir ilişki vardır. Sigara damar sertliği hastalığının gelişmesi ve ilerlemesine neden olurken diğer yandan kalp krizini tetiklemektedir. Az miktarda sigara içmenin dahi zararlı olacağı akılda tutulmalıdır. Aşırı alkol tüketimi de hem aşırı kalori kaynağı olarak kilo kontrolünü engellemekte hem de kan yağlarını bozmaktadır.

Düzenli sağlık kontrollerini yaptırın

Kalp hastalığı riskini bilmek ve olası ciddi hrahatsızlıklara karşı önlem almak için düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması çok önemlidir. Erkekler 40, kadınlar 50 yaşından sonra yılda en az bir kez doktora giderek gerekli tetkikleri yaptırmalıdırlar. Tansiyon ilaçları konusunda doktor önerileri uygulanmalıdır. Tansiyon ilaçları alışkanlık yapmaz fakat tansiyon ancak ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir. Kan şekeri için ilaçların yanında diyet ve sporun öneminin de unutulmaması gerekmektedir. Kan yağlarını düşürmenin ve kontrol altında tutmanın birinci adımı, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamdır. Ancak gerekli olduğunda doktor kontrolünde kan yağlarını düşürücü ilaç kullanılabilmektedir.

Soğuk hava kalp krizi riskini 2 kat artırıyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla