Diş taşı temizliği kalp krizi riskini %24 azaltıyor!

Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı, Güncel / Literatür Print

Tayvan’da gerçekleştirilen ve Amerikan Kalp Derneği Bilimsel Oturumu’nda sunulan bir çalışmaya göre, profesyonel diş temizliği kalp krizi ve inme riskini azaltıyor. Çalışmada diş hekimi tarafından yapılan diş temizliğinin (diş taşı temizliği), kalp krizini riskini %24; inme riskini ise %13 oranında azalttığı belirlendi. Çalışmaya katılanlar ortalama 7 yıl süreyle takip edildi. Araştırmacılar, 2 yıl içinde ≥2 kere tekrarlanan diş temizliğinin “sık” olduğunu; 2 yıl içinde ≤1 kere tekrarlanan diş temizliğinin “normal” olduğunu kabul etti. Çalışmaya, en az bir kere tam veya kısmi diş temizliği yaptıran 51.000’den fazla erişkin dahil edildi.

Cinsiyet ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak, daha önce diş temizliği yaptırmamış kişilerden benzer sayıda bir kontrol grubu oluşturuldu. Çalışmanın başında katılımcıların hiçbirinde kalp krizi veya inme öyküsü mevcut değildi. Çalışmada kilo, sigara ve ırk gibi kalp krizi ve inme risk faktörleri için ayarlama yapılmadı. Bu veriler, Taiwan Ulusal Sağlık Sigorta Sistemi veri tabanında mevcut değildi.

Taiwan Taipei Veterans General Hospital’da kardiyoloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Emily Chen, yılda en az bir kere diş temizliği yaptıran kişilerde kalp hastalığı ve inmeden korunma düzeyinin daha yüksek olduğunu ve bunun muhtemel nedeninin diş temizliğinin inflamasyona neden olan bakteriyel artışı azaltması olduğunu belirtti. Çalışmada çıkar çatışması ifşaları ve alınan finansal destekler açıklandı.

Periodontal hastalıklar kalp hastalığı, inme ve kalp yetmezliği riskinin derecelerini hesaplamada kullanılır. Başka bir çalışmada da,  dişeti hastalıklarının bazı belirteçlerinin farklı şekillerde ve farklı düzeylerde kalp krizi ve inmeyi öngördürebileceğini bulmuştu.

Ağız ve diş sağlığınız genel sağlığınızı da etkiliyor!

Çalışma kapsamında İsveç Gävleborg Eyalet Konseyi Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nden Diş hekimi Anders Holmlund, periodontal hastalığı olan 7999 hastayı incelemiş ve şu bulgulara ulaşmıştı:

•    21 kişiden az hastanın kalp kriz riski %69 oranında artmıştı.
•    Derinlemiş periodontal cebe (dişeti iltihabı) sahip hastaların kalp krizi riski %53 oranında artmıştı.
•    Bu hastalarda konjestif kalp yetmezliği riski 2.5 kat artmıştı.
•    En yüksek dişeti kanama insidansı, 2.1 kat artmış inme riskine eş değerdi.

KAYNAK: Bu haber American Heart Association -Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin Aralık 2011 tarihinde Florida’da yapılan yıllık kongresindeki sunumdan derlenerek hazırlanmıştır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla