Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran hastaların %60-70’i kalp krizi geçirmez. Bu hastaların birçoğu, kalp krizi olasılığı tamamen ekarte edilene kadar, hastaneye yatırılır. Bu da önemli düzeyde zaman kaybı ve masrafa tekabül ediyor. Küçük değil fakat büyük çaplı kalp krizlerinin teşhisinde elektrokardiyografi yöntemi kullanılır. Bununla birlikte, kalp krizi ile ilişkili, kanda bakılan çeşitli proteinler de vardır. Ancak bu proteinlerin birçoğu kalp fonksiyonlarının doğrudan bir göstergesi değildir.
Yükselmiş düzeyler, kalp krizinden ziyade, kas zedelenmesi gibi başka bir hastalığa da işaret edebilir. Kalp spesifik olan ve kardiyak troponin-I adı verilen yalnızca bir protein mevcuttur. Bu protein günümüzde kan testlerinde de kullanılıyor. Ancak bu proteinin kanda görünmesi kalp krizinden en az 4-6 saat sonra mümkün oluyor. Bu nedenle, kalp krizini gösteren başka bir protein aranıyordu.
Loyola Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, cMyBP-C’nin kalp krizi ile ilişkili olduğunu gösteren ilk çalışma niteliğine sahip. Bu protein, kalp fonksiyonlarının doğrudan bir göstergesi olarak biliniyor. Araştırmacılar, bu proteinin büyük olması ve kan konsantrasyon düzeylerini artırması nedeniyle, bu proteinin kullanıldığı bir kan testinin geliştirilmesinin yararlı olacağı kanısında. Ayrıca, araştırmacılar çalışma kapsamında kalp krizi geçiren fareler üzerinde de bir çalışma yaptı ve hem insanlarda hem de farelerde cMyBP-C’nin kalp krizini takiben kanda önemli düzeyde yükseldiğini gözlemledi.
Doç. Dr. Sadayappan, cMyBP-C’nin kalp kasını ve yapısını stabilize eden ve kalp fonksiyonlarını düzenleyen büyük bir protein olduğunu açıkladı ve ekledi: “Kalp krizi sırasında koroner arter tıkanır ve kan akışı ve oksijen eksikliği nedeniyle kalp kası hücreleri ölmeye başlar. Kalp hücreleri ölürken cMyBP-C de parçalara ayrılır ve kana karışır.”
Araştırmacılar, ileride yapılacak çalışmalardan bu proteinin dolaşım sistemindeki yarılanma ömrü, pik konsantrasyon düzeyleri ve salınım süresine ilişkin verilerin elde edilebileceğini söyledi.
KAYNAK: Cardiac myosin binding protein-C is a potential diagnostic biomarker for myocardial infarction. Suresh Govindan, Andrew McElligott, Saminathan Muthusamy, Nandini Nair, David Barefield, Jody L. Martin, Enrique Gongora, Kenneth D. Greis, Pradeep K. Luther, Saul Winegrad, Kyle K. Henderson, Sakthivel Sadayappan. Journal of Molecular and Cellular Cardiology, 19 September 2011 DOI: 10.1016/j.yjmcc. 2011.09.011
Çalışmanın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.mcponline.org/content/8/12/2687.full
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?