Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

26 Haziran 2024  |   Kategori: Haberler, Kalp Hastalıkları Print

Kalp krizi, koroner arter damarların tıkanması ya da daralması nedeniyle kalbe giden kan akışının durması ile ortaya çıkan durumdur. Kalp, böyle bir tabloda yeterli oranda oksijen alamaz. Ani bir şekilde kalp bölgesinde göğüs ağrısı başlar. Kalp kası, vücudun en güçlü kasıdır ve kalpten dakikada 5 litre dolaylarında kan geçmesini sağlar. Bu nedenle kalp krizi çok acil bir şekilde tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Genellikle sadece göğüs ağrısı olduğu düşünülse de kalp krizi belirtileri daha farklı semptomlar olarak da kendini gösterebilir. Aynı zamanda her bireyde belirtilerin aynı olmayabileceğini de eklemek gerekir. Genel olarak kalp krizinin belirtilerine şu örnekleri verebiliriz:

Göğüs Ağrısı

Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı olması en yaygın belirtidir. Bu ağrıya çoğu zaman kalp bölgesinde ya da göğüste baskı hissi, sıkışma hissi ve ağırlık hissi de eşlik eder. Ağrının birkaç dakika sonra hafiflemesi mümkündür ve bu durum tıbbi yardım gerekmediği anlamına gelmez. Göğüs bölgesindeki ağrı gün içerisinde hafifleyip artabilir. Ağrının karın ya da sırt bölgesine de yayılım göstermesi mümkündür. Ancak genellikle ağrının vücudun sol bölümüne yayıldığını söyleyebiliriz. Kollarda, omuzlarda, çenede ve boyun bölgesinde de ağrı hissedilebilir.

Nefes Darlığı

Kalp krizinin tipik belirtilerinden biri de nefes darlığıdır. Nedeni ise kalp kasının yeterli düzeyde oksijen alamıyor olmasıdır. Bu da kişinin nefes almakta zorlanmasına yol açar. Kısa ve kesik nefesler alınabilir ve nefes alınsa da kişinin yeterli oksijen almadığı hissi oluşur.

Çarpıntı

Eğer kalp yeterli seviyede oksijen alamazsa kalbin ritmi de değişir ve çarpıntı hissi oluşur. Çarpıntı da kalp krizinin en karakteristik özelliklerinden biridir. Kişinin kısa ve sık nefes alıp vermesi de çarpıntı göstergelerinden biri olarak kabul edilir.

Terleme

Kalp krizi yaşayan kişilerde terleme de meydana gelir. Aşırı terleme sorunu hava sıcaklığından ya da kişinin o anki aktivitesinden bağımsız olarak meydana gelir. Soğuk soğuk terleme de oldukça sık yaşanan belirtilerden biridir.

Halsizlik

Halsiz hissetme ve aynı zamanda baş dönmesi yaşanmasının da belirtiler arasında bulunduğunu ekleyelim. Bitkin hissetme ve baş dönmesi yaşanmasının nedeni kalbin yeterli oranda kan pompalayamıyor olmasıdır.

Mide Bulantısı ve Kusma

Mide bulantısı, kusma, midede hazımsızlık hissi ya da yanma hissinin olması kalp krizi semptomları arasında yer alıyor. Sindirim sisteminden kaynaklanan bazı sorunlar da yaşanabilir. Sıraladığımız bu belirtiler yaşandığında zaman kaybetmeden doktora başvurulması son derece önemlidir. Çünkü kalp krizi hayatı tehdit eden önemli bir durumdur.

Kalp Krizi Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın şikayetleri ve EKG değerleri kalp krizi tanısı konmasında önemli bulgulardır. Ancak kimi zaman EKG yeterli olmayabilir ve bu durumda anjiyografi tetkiklerine gerek duyulabilir. Ek tetkiklerin yapılmasına da ihtiyaç olabiliyor.

Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı?

İlk olarak bir sağlık kuruluşundan ambulans talebinde bulunulması gerekir. Bu süreçte sakin kalınmalıdır. Aspirin içilmesi ya da çiğnenmesi ise kanın pıhtılaşma riskini azaltır ve bu nedenle önerilen yöntemlerden biridir. Düşme riski nedeniyle kalp krizi geçiren kişinin ayakta kalmaması gerekir. Uzanması ve ayakların kalp seviyesine kaldırılması gereklidir. Kişinin nabzı kontrol edilmelidir. Eğer nabız yoksa ve kalp masajının nasıl yapıldığı biliniyorsa kalp masajı yapılabilir. Kalp krizi geçiren kişiye bilinçsiz müdahaleler yapılmamalıdır. Bu konuda daha detaylı ve en doğru bilgileri almak isterseniz hemen Acıbadem internet sitesine tıklayın. Kalp krizi hakkında sıklıkla gündeme gelen tüm soruların yanıtları bu sitede yer alıyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla