Dünya genelinde ölümle sonuçlanan hastalıkların başında kalp hastalıkları gelmektedir. Modern hayatın hızı nedeniyle giderek daha fazla kişinin fast- food tipi beslenmeyi tercih ettiği için kalp hastalıkları hızla artıyor. Kalbinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız, kalp dostu yiyecekler ile sağlıklı beslenmeniz gerekiyor. Kalp sağlığı için çok koruyucu olduğu kanıtlanmış beslenme tazının Akdeniz tipi beslenme olduğunu belirten uzmanlar özellikle haftada bir kaç kez balık yenmesini ve zeytinyağı tüketilmesini öneriyor. Her gün bir diş sarımsak, haftada birkaç kez avuç dolusu fındık içeren çerez, haftada üç gün kuru fasulye ve nohut yiyin yenmesi öneriliyor. Bol yeşilli mevsim salatasını sofranızdan eksik etmeyin. Çayın yeşilini, üzümün kırmızısını tercih edin. Buna karşı kalbinize zarar veren fazla tuz, şeker ve alkolden de uzak durun.
İçindekiler
Kalp damar hastalıkları; sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliğiyle önlenebiliyor. Ayrıca oluştuktan sonra da tıbbi tedavi, doğru beslenme ve yaşam tarzı değişikliği ile iyileşebiliyor. Sağlıklı beslenme; kalp hastalıklarından korunmada ve önlenmesinde çok önemli bir işleve sahip.
Akdeniz diyeti nasıl yapılır? Faydaları ve örnek diyet menüsü
Günümüzde koroner kalp hastalığı, ölüm nedenleri arasında dünyada ilk sırada yer alıyor. Arterioskleroz (damar sertleşmesi), hipertansiyon (yüksek kan basıncı), koroner arter bozuklukları ve darlıkları, kalp kapakçık bozuklukları ve kalp yetmezliği gibi kalp hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada geliyor. Kalp hastalıklarına yakalanmamak için uzmanların önerdiği doğru beslenme tüyolarına kulak vermekte fayda var.
Kalp dostu yiyeceklerin başında sebze ve meyveler geliyor. Her gün bol miktarda sebze ve meyve tüketmeniz kalp hastalıklarından korunmada çok önemli. Sebzeler yüksek lif içerikleri sebebiyle tüketildiklerinde kolesterol, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Aynı zamanda kalori içerikleri bakımından da yoğun olmayan sebzeler, bir yandan tokluk hissini yeterince tatmamıza bir yandan da kilo almamızı engelleyici özellikleriyle ortaya çıkarlar. Yine de sebze yemeklerini yaparken kullandığımız yağlara ve miktarına dikkat etmeliyiz. Zeytinyağı ile yaptığınız bir sebze yemeği daha hafif bir öğün geçirmenize ve vücudunuza yararlı yağ asitlerinin girmesine yardımcı olacaktır.
Ortalama 1 kg. Sebzeye 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyarak pişirebilirsiniz. Meyvelere gelince meyveler de yine lif içerikleri ve vitamin içerikleri sebebiyle günlük beslenmemizin mutlaka içinde bulunması gereken besinlerdir.
Aynı zamanda meyveler ciddi antioksidan kaynakları oldukları için hem kalp rahatsızlıklarından hem de kanserden korunmada önemli besinler arasına girerler. Ancak yine miktar ayarlaması şart. Çünkü meyvelerde de fruktoz adı verilen şeker vardır ve fazla tüketimi yarar sağlamaktan ziyade trigliseritler dediğimiz kan yağlarının artışına sebep olabilirler.
Haftada en az 2 kere balık tüketimi omega 3 yağ asitlerini alımını sağlayarak kalp ve damar sağlığımızı korumaya yardımcıdır. Omega 3 yağ asitleri vücudumuzdaki trigliserit düzeyini azaltarak damar tıkanıklığına yol açan plakların oluşumunu engeller. Ve omega 3 ün en iyi kaynaklarından biri de yağlı balıklardır. Somon, ton balığı, sardalya gibi balıklar ciddi oranda omega 3 yağ asidi içerirler.
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
Elbette balığı da kızartmak yerine ızgara veya buğulama şeklinde pişirirsek yararlarından en iyi şekilde faydalanmış oluruz. Eğer balık tüketiminiz sınırlıysa doktorunuza danışarak hap ya da şurup şeklinde de omega 3 alımı sağlayabilirsiniz.
Omega – 3 yağ asitlerinden zengin olan keten tohumu ve ceviz, balık tüketemeyenler için iyi birer alternatiftir. Badem, fındık yer fıstığı gibi yemişler de tekli doymamış yağ asitleri içerir ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin düşmesine yardımcıdır. Günlük 1 avuç kadar yararlı kuru yemişlerden tüketebilirsiniz. Kuru yemişlerin kalbi koruduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ceviz, fındık, badem yüksek oranda E vitamini ve selenyum bulunur.
Bundan dolayı hepsi iyi birer antioksidandır. Özellikle ara öğün alternatifi olarak 1 porsiyon meyvenin yanında tükettiğiniz bir avuç yemiş kalp damar hastalıklarından korumanın yanı sıra kan şekeri dengenizi korumanıza da yardımcı olacaktır.
Zeytinyağı akdeniz tipi beslenmenin temelini oluşturur. Doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağ yeterli miktarı aldığınız sürece sizi kalp ve damar hastalıklarından korur. Kalp- damar hastalıklarından korunmak için günlük alınan kötü yağ miktarında kısıtlamaya gitmek gerekir. Fazla tüketirseniz zarar verebilir.
Kurubaklagiller yüksek posa içeriklerinden dolayı kalp-damar rahatsızlıklarından koruyucudur. Kan kolesterol seviyelerinizin dengelenmesinde önemli bir rol oynarlar. Haftada 1-3 kere muhakkak kurubaklagil tüketiniz. Beslenmenizde kuru baklagillere (nohut, kuru fasulye, mercimek vb.) daha çok yer verin. Kuru baklagiller; kolesterolden fakir kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağıdır. İçerdikleri fitokimyasal maddeler nedeniyle kan kolesterolünü düşürücü pozitif etkileri vardır.
Düzenli kahve içenlerin damarları ‘daha temiz’ ve kalp krizi rikleri daha az
Yemeklerinizde katı yağları az kullanın: Margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağları az tüketin. Bunun yerine zeytinyağı tercih edin.
Doymuş yağ alımının kısıtlanması ve diyetle kolesterolün azaltılması; kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcıdır. Kolesterol içeren besinlerin diyetten çıkarılması gerekmez, sınırlamak yeterlidir. Süt, peynir, tavuk, balık ve kırmızı et; kolesterol içeren besinler olup, aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan birçok besin öğesini içerir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini az/yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca karaciğer gibi kolesterol içeriği yüksek sakatatlardan uzak durulmalı.
Kalp sağlığı için protein grubu besinler de (balık, kümes hayvanları eti, yumurta ve kırmızı et) beslenmede yer almalı. Ancak bu besin grubunun tüketiminde önemli olan miktar ve sıklıktır. Kalp sağlığının korunması açısından yağsız kırmızı etin haftada en fazla 1 kez, tavuk etinin 1 kez, balıketinin 2 – 3 kez, kuru baklagillerin de 2 – 3 kez yenilmesi gerekir.
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Kırmızı et tükettiğinizde günlük 60 – 100 gr (3-4 adet köfte veya 1 ince biftek), tavuk tükettiğinizde günde toplam 100 – 120 gr (yarım tavuk göğüs), balık yediğinizde 200- 250 grama kadar ızgara veya buğulama yiyebilirsiniz. Yumurta kolesterolden zengindir; ancak, haftada 2 kez 1 dilim peynirinizin yerine haşlanmış 1 tam yumurta yiyebilirsiniz. Yumurta sarısının iyi kolesterolü arttırıcı özelliği de unutulmamalıdır.
Eğer kolesterolünüz yüksek seyrediyor ise öğlen veya akşam kurubaklagil yenilecek olan günlerde yumurta tercih edebilirsiniz. Posa tüketimini arttırın, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi, haftada 2 kez kuru baklagillerin kullanımı, kepekli, yulaflı ekmeklerin ve tam tahıllı kahvaltılıklar ile günlük posa tüketiminizi arttırın.
Tansiyonunuz kontrol altında olmalı! Eğer kan basıncınız yüksek ise (hipertansiyon), kan basıncınızı kontrol altına alın. Hipertansiyon, tüm organlar için zararlıdır; kalp krizi ve felç için risk yaratır. Vücut ağırlığını korumak, eğer şişmansanız ideal vücut ağırlığına ulaşmak, fiziksel olarak aktif bir yaşam şeklini benimsemek, sigarayı bırakmak, tuz ve sodyumu (2000mg/gün) orta düzeyde içeren bir beslenme şeklini uygulamak; hipertansiyonu kontrol altına almanızda önemlidir.
Zeytinyağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Keten tohumunun faydaları nelerdir? Yağı nasıl tüketilmelidir?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?