Kalp ağrısı yaygın bir sorundur. Kalp ile ilgili ciddi bir hastalığın belirtisi olmakla birlikte; solunum, sindirim, kemik, kas veya sinir problemleri gibi çok çeşitli nedenlerden de kaynaklanabilir. Kalp krizinin yanı sıra, zatürreden pankreatite, asit reflüden panik atağa kadar birçok faktör kalp ağrısını tetikleyebilir. Altta yatan nedene göre kalp ağrısının şiddeti ve süresi değişebilir. Semptomları birbirine çok benzediği için, kalp krizini diğer durumlardan ayırt etmek zordur. Göğsün tam ortasında aniden ortaya çıkan, bıçak saplanır gibi keskin ağrı, nefes darlığı, baskı ve sıkışma hissi büyük olasılıkla kalp krizi geçirdiğinizin işaretidir. Kalp krizi acil müdahale gerektiren ölümcül bir durumdur. Öte yandan tüm göğüs ağrıları önemsenmeli ve ağrının ciddi bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olmak için tıbbi bir teşhis almalıdır.
İçindekiler
Kalp ağrısı, nedeni kalp, akciğerler, kaslar, sindirim sistemi veya psikolojik faktörlerle ilgili olabilen bir semptomdur. Ağrının yoğunluğu, belirtileri, hissedilen bölge ve süresi kişiden kişiye değişebilir.
Kalp krizi gibi ciddi bir duruma işaret ettiğinde acil müdahale şarttır. Kalp krizini her birey farklı şekilde deneyimler; bazılarında yalnızca göğüs ağrısı, bazılarında kalp ağrısının yanı sıra, çene ve sırt ağrısı veya nefes darlığı, halsizlik ve bulantı görülebilir.
Bununla birlikte asit reflü, disfaji, astım veya anksiyete bozuklukları gibi birçok yaygın sorunun bir belirtisi de olabilen kalp ağrısı gerekli tedavilerle iyileşebilir.
Göğüs ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi hastalıkların belirtisidir?
Kalp ağrısı, nedenine bağlı olarak boyundan karnın üst kısmına kadar olan bölgede hissedilebilir. Tipik olarak birkaç dakika boyunca göğüste merkezlenen, sol kola, omuzlara, boyuna veya çeneye yayılabilen amansız bir ağrıdır. Keskin, bıçaklanma gibi bir ağrı, göğüste baskı, ezilme, yanma ve sıkışma hissi oluşur. Kalp çarpıntısı veya kalp atışında hızlanma olabilir. Bazı kalp hastalıkları üst boyun ve omuz kası boyunca keskin, sabit bir ağrıya neden olur, hatta hazımsızlık gibi de hissettirebilir.
Astım nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi ve hastalara öneriler
Anksiyete nedir? Kaygı neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Omuz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Omuz ağrısına iyi gelen hareketler
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Kalp ağrısı, nedenine bağlı olarak kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Tipik olarak 2-5 dakika veya biraz daha uzun sürebilir. Bazı durumlarda yarım saat hatta iki saate kadar da uzayabilir. Her birkaç dakikada bir veya birkaç günde bir ortaya çıkabilir.
Kalp ağrısının tam olarak nerede ve nasıl olduğu çok önemlidir. Öncelikle bir bardak su içmeyi ve derin nefes almayı deneyebilirsiniz. Kalp krizi genellikle göğsün tam ortasında veya sol tarafında şiddetli, ezici bir ağrıdır ve istirahatle geçmez. Ağrıya yanma hissi, terleme, bulantı, nefes darlığı veya şiddetli halsizlik eşlik edebilir. Aynı zamanda ağrı enseye, kollara, omuzlara, çeneye ve sırta yayılabilir. Bu belirtiler beş dakikadan uzun sürerse hemen ambulans çağırmalısınız.
Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?
Kalp ağrısı, kalp krizinin en yaygın belirtisi olsa da, daha az ciddi birçok durumdan da kaynaklanabilir:
Kalp hastalığı için başlıca risk faktörleri; yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara, diyabet, obezite, metabolik sendrom, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmedir. Aşağıdaki kalp hastalıkları kalp ağrısına neden olabilir:
Koroner arter hastalığı nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kalp ağrısının solunum yolu nedenlerinin çoğu, akciğerlerdeki yaralanmalardan, enfeksiyonlardan veya akciğerlere giden ve gelen hava yollarındaki sorunlardan kaynaklanır. Kalp ağrısına neden olabilecek akciğer hastalıkları:
Akciğer (pulmoner) embolisi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kalp ağrısının sindirimle ilgili nedenlerinin çoğu yemek borusundaki problemlerden kaynaklanır; çünkü kalp ile yemek borusu birbirine yakın konumdadır ve aynı sinir ağını paylaşır. Kalp ağrısına neden olabilecek gastrointestinal hastalıklar:
Disfaji nedir? Yutma güçlüğünün nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Elektrik çarpması olarak karakterize edilen ani kalp ağrısı daha çok kas-iskelet sistemi yaralanmalarından veya sinir problemlerinden kaynaklanır. Kalp ağrısı, derin nefes alma veya öksürükle daha da kötüleşebilir. Sert öksürük bile kaburgalar arasındaki kasları ve tendonları yaralayabilir ve kalp ağrısına neden olabilir.
Fibromiyalji (ağrı hastalığı) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Kalp ağrısı oluştuğunda endişelendiğimiz ilk şey kalp krizidir ancak tüm göğüs ağrıları kalp hastalığı belirtisi değildir. Göğüste ağrı solunum yolu enfeksiyonları, akciğer hastalıkları, sindirim bozuklukları, kas ve kemik problemleri, psikolojik rahatsızlıklar olmak üzere pek çok hastalığın habercisi olabilir.
Ateroskleroz (damar sertliği) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kas gerilmeleri, anksiyete veya gaz sancısı gibi nedeni bilinen kalp ağrısı evde uygulanan basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bu zararsız ağrılarla daha ciddi durumlar arasındaki farkı anlamak her zaman kolay olmayabilir. Bunun nedeni semptomların birbirine çok benzemesidir.
Aşağıdaki yöntemler bir doktor muayenesinin ardından, kalp ağrısının ciddi bir durumdan kaynaklanmadığından emin olunduğunda uygulanmalıdır.
Coraspin nedir, ne için kullanılır? Dozu, faydaları ve yan etkileri
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Genel olarak tüm kalp ağrıları ciddiye alınmalı ve acilen bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Doktorunuz öncelikle kalple ilgili bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışacaktır. Detaylı bir fizik muayene sonrasında, belirtilerinizi, tıbbi geçmişinizi ve ailenizin kalp hastalığı öyküsü ile birlikte risk faktörlerinizi değerlendirecektir.
Sonrasında bir kalp rahatsızlığınız olduğunu düşünürse tanı koymaya yardımcı olacak aşağıdaki testleri veya prosedürleri isteyebilir:
Akciğer grafisi nedir? Nasıl çekilir? Raporu ve sonucu nasıl yorumlanır?
Tomografi nedir, nasıl çekilir? BT ne işe yarar, zararları nelerdir?
Kalp ağrıları ilaçlarla, invazif olmayan prosedürlerle, ameliyatla veya bu yöntemlerin bir kombinasyonu ile tedavi edebilir; tedavi, göğüs ağrısının nedenine ve şiddetine bağlı olacaktır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?