KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?

22 Ağustos 2022   |    10 Ocak 2023    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Sağlık Sözlüğü Print

Kalori nasıl hesaplanır?

Gıdaların kalori içeriğini bilmek, ne kadar tükettiğinizin farkında olmanızı sağlar. Çoğu gıdanın kalori içeriği, ambalajın üzerinde beslenme etiketinin bir parçası olarak ‘enerji’ başlığı altında listelenmiştir. Porsiyon veya ağırlık başına içerdiği enerji miktarı genellikle kcal cinsinden verilir. 100 gram veya 100 mililitre yiyecek-içeceğin kaç kalori içerdiğini belirtir. Sağlıklı bir kiloyu korumak için, alınan kalori verilen kaloriye eşit olmalıdır. Bunu hesaplamak için, karbonhidrat, protein, yağ olmak üzere üç makro besini dikkate almak gerekir. 1 gr karbonhidrat 4 kcal, 1 gr protein 4 kcal, 1 gr yağ 9 kcal içerir. (1)

Kalori nedir? En çok hangi besinlerde bulunur? Fayda ve zararları

Toplam kalori alımınızın makro besinler için önerilen aralıkları; karbonhidratlar %45-65, yağlar %20-35 ve proteinler için %10-35’tir. Örneğin, günde 2 bin kalori alıyorsanız, yaklaşık 80 gram veya daha az yağ tüketmelisiniz. Her gün, yiyeceklerden aldığınız ve herhangi bir fiziksel aktivite yoluyla harcadığınız kalorileri hesaplamak için çevrimiçi bir uygulama ve egzersiz hesaplayıcı kullanabilirsiniz. (2)

Kalori açığı nasıl hesaplanır?

Kalori açığı, bir enerji açığıdır. Harcadığınızdan daha az kalori tükettiğiniz anlamına gelir. Bu durumda vücut, yakıt için depolanmış yağları (fazla kilo) yakar. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az yiyerek kalori açığı oluşturabilir, fiziksel aktivitenizi artırarak ekstra kalori yakabilirsiniz.

Kalori cetveli nedir?

Gıdaların 100 gramının ne kadar kalori içerdiğini gösteren tablodur. Gıda etiketlerinde belirtilen kalori içeriği kilokalori cinsinden verilir.

Kalori ve kilo ilişkisi nasıldır?

İlaçlar, yaş, genetik, hormonal değişiklikler, vücut kütlesi, genel sağlık durumu gibi, kişinin dinlenme metabolizma hızını etkileyen birçok faktör vardır. Her insanın, her gün yaktığı kalori miktarı kişiye göre farklılık gösterir. Vücudun bazı günlerde daha fazla kaloriye ihtiyacı varken, diğer günlerde daha az kaloriye ihtiyacı vardır. Alınan ve verilen kaloriler arasında bir denge olması gerekir. Sağlıklı bir kiloyu korumak için, alınan kalori, verilen kaloriye eşit olmalıdır. Tüketilen toplam kalori, yakılan kaloriden daha az olursa (kalori açığı), yani; vücudunuzun her gün yaktığından daha az kalori alırsanız, kilo verirsiniz. (3)

Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları

Öte yandan, kullandığınızdan daha fazla kalori tüketirseniz (kalori fazlası), kilo alırsınız. Düşük besin değerine sahip yüksek kalorili bir diyet kilo alımına katkıda bulunabilir. Herhangi bir kilo verme planının en önemli kısmı sürdürülebilirliktir ve bu şekilde kilo vermek zaman alır. Birçok uzman, hızlı kilo verme stratejilerinden ziyade, kademeli değişikliklerle, küçük kalori azaltmaları önermektedir.

Çünkü kalori alımını büyük ölçüde azaltmak metabolizmayı yavaşlatarak uzun vadede kilo vermeyi zorlaştırabilir. Egzersiz yapmak, bol su içmek, protein alımını artırmak, şekeri sınırlamak, rafine karbonhidrat ve işlenmiş gıda alımını azaltmak gibi basit değişiklikler günlük kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

Boş kalori nedir?

Enerjisi yüksek fakat besin değeri düşük gıdalar boş kalorili yiyecekler olarak adlandırılır. Genellikle yüksek yağ veya şeker içeriğine sahiptirler; neredeyse hiç diyet lifi, antioksidan, diyet minerali ve vitamin içermezler. Genel olarak katı yağlardan ve rafine şekerlerden gelir. (4)

Boş kalorili yiyecek ve içecekler

  • Gazlı içecekler, enerji içecekleri, hazır meyve suları gibi şekerli içecekler
  • Kekler, kurabiyeler, çörekler gibi karbonhidratlı tatlılar ve atıştırmalıklar
  • Çikolatalar, şekerler
  • Pastırma, sosis gibi işlenmiş etler
  • Ketçap, mayonez dahil çeşniler ve soslar
  • Pizza, hamburger, patates kızartması gibi hızlı yiyecekler ve abur cuburlar
  • Tereyağı gibi katı yağlar
  • Alkollü içecekler

Protein nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları

Besinlerin kalori değerleri

Ekmek kaç kalori?

Ortalama 25 gram ağırlığında bir dilim beyaz ekmek 72, çavdar ekmeği 65, kepekli ekmek 62, tam buğday ekmeği yaklaşık 63 kaloridir.

Çiğ köfte dürüm kaç kalori?

Ortalama bir porsiyon/150 gram çiğ köfte dürüm 360 kaloridir.

Bir somun ekmek kaç kalori?

Bir somun/250 gram beyaz ekmek 680 kaloridir.

1 tabak pilav kaç kalori?

100 gram haşlanmış sade pirinç pilavı 140 kaloridir.

Portakal suyu kaç kalori?

100 gram portakal suyu 45 kaloridir.

Haşlanmış yumurta kaç kaloridir? Besin değeri nedir?

Bir tabak makarna kaç kalori?

100 gram haşlanmış makarna 130, bir porsiyon spagetti bolonez 500, 70 gram tam tahıllı makarna 103, 4 yemek kaşığı/90 gram peynirli makarna ortalama 115 kaloridir.

Yumurta kaç kalori?

Ortalama 1 adet yumurta 80 kaloridir. Haşlanmış yumurta 78 kaloridir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla