Kahveiçmek ölüm riskini azaltabilir mi? İşte 400 bin kişiyi kapsayan çalışma

26 Haziran 2012   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Sağlık ve kahve tüketimi konusunda yapılan ve New England Journal of Medicine’da yayınlanan yeni bir araştırmada kahvenin ölüm riskini azaltabileceği öne sürüldü. On dört yıl boyunca 400 bin kişiyi aşkın yetişkin insan üzerinde yapılan çalışmaya göre, araştırmaya katılanlar arasında kahve içenler içmeyenlerden daha uzun yaşadılar. Araştırma günde ortalama dört-beş fincan kahve içen kadınların ölüm riskinin %16, aynı miktarda kahve içen erkeklerin ölüm riskinin ise %12 oranında azaldığını ileri sürdü.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Ulusal Kanser Enstitüsü’nden epidemiyoloji uzmanı ve aynı zamanda araştırmanın lideri Dr. Neal Freedman, 50 ila 71 yaşları arasında 402 bin 260 yetişkinin gönüllü katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın, bugüne kadar yapılan en geniş analize işaret ettiğini belirtti. 1995 – 1996 yılında başlayan, 2008 yılına uzanan ve tüm bu süre boyunca gönüllü katılımcıların, yiyecek ve içecek alışkanlıklarını, hastalıklarını ve eğer hayatları sona ererse bunun nedenlerini takip eden araştırma, kahve içenlerin ölüm riskinin kahve içmeyenlerden daha düşük olduğunu ortaya koydu.

New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan araştırma raporu, günde ortalama 4-5 kupa kahve içen erkek ve kadınların, ölüm riskiyle en az karşılaşan grup olduğunu da ortaya koydu. Araştırmaya göre, günde 1 kupa kahve içen erkeklerin ölüm riski % 6, iki ya da üç kupa kahve içen erkeklerin ölüm riski %10, dört ya da beş kupa içen erkeklerin ölüm riski ise %12 oranında azalıyor.

Kadınlarda ise oranlar daha yüksek, günde 1 kupa kahve içen kadınların ölüm riski %5, günde iki ya da üç kupa kahve içen kadınların ölüm riski %13, dört ya da 5 kupa içen kadınların ölüm riski ise tam %16 oranında azalıyor. Amerika’daki “Ulusal Kahve Derneği”nin verilerine göre Amerikalı yetişkinlerin % 64’ü günlük olarak kahve tüketimi gerçekleştiriyor, ortalama kahve tüketim miktarı ise günde 3.2 kupa arasında bulunuyor.

KAYNAK: Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality. Neal D. Freedman, Ph.D., Yikyung Park, Sc.D., Christian C. Abnet, Ph.D., Albert R. Hollenbeck, Ph.D., and Rashmi Sinha, Ph.D. N Engl J Med 2012; 366:1891-1904May 17, 2012.

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Abstract
Background:
Coffee is one of the most widely consumed beverages, but the association between coffee consumption and the risk of death remains unclear.

Methods: We examined the association of coffee drinking with subsequent total and cause-specific mortality among 229,119 men and 173,141 women in the National Institutes of Health–AARP Diet and Health Study who were 50 to 71 years of age at baseline. Participants with cancer, heart disease, and stroke were excluded. Coffee consumption was assessed once at baseline.

Results: During 5,148,760 person-years of follow-up between 1995 and 2008, a total of 33,731 men and 18,784 women died. In age-adjusted models, the risk of death was increased among coffee drinkers. However, coffee drinkers were also more likely to smoke, and, after adjustment for tobacco-smoking status and other potential confounders, there was a significant inverse association between coffee consumption and mortality. Adjusted hazard ratios for death among men who drank coffee as compared with those who did not were as follows: 0.99 (95% confidence interval [CI], 0.95 to 1.04) for drinking less than 1 cup per day, 0.94 (95% CI, 0.90 to 0.99) for 1 cup, 0.90 (95% CI, 0.86 to 0.93) for 2 or 3 cups, 0.88 (95% CI, 0.84 to 0.93) for 4 or 5 cups, and 0.90 (95% CI, 0.85 to 0.96) for 6 or more cups of coffee per day (P<0.001 for trend); the respective hazard ratios among women were 1.01 (95% CI, 0.96 to 1.07), 0.95 (95% CI, 0.90 to 1.01), 0.87 (95% CI, 0.83 to 0.92), 0.84 (95% CI, 0.79 to 0.90), and 0.85 (95% CI, 0.78 to 0.93) (P<0.001 for trend). Inverse associations were observed for deaths due to heart disease, respiratory disease, stroke, injuries and accidents, diabetes, and infections, but not for deaths due to cancer. Results were similar in subgroups, including persons who had never smoked and persons who reported very good to excellent health at baseline.

Conclusions: In this large prospective study, coffee consumption was inversely associated with total and cause-specific mortality. Whether this was a causal or associational finding cannot be determined from our data. (Funded by the Intramural Research Program of the National Institutes of Health, National Cancer Institute, Division of Cancer Epidemiology and Genetics.)

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla