Sistit; mesanenin yani idrar kesesinin iltihaplanmasıdır. Kadınlar anatomik yapı olarak erkeklerden farklıdır. Bu nedenle kadınlarda daha çok rastlanan sistit, tedavi edilmediğinde kronikleşerek boşaltım sisteminde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bakteriyel sistitler genellikle 20-40 yaş aralığındaki genç kadınlarda görülmektedir. Dünyada yaşayan kadınların ortalama %25’i hayatı boyunca mutlaka bir kez bu hastalığa yakalanmaktadır. Koli basili isimli bakteri sistit vakalarında en sık görülen sebeptir. Koli basili bakterilerinin vücutta en çok bulunduğu kısım kalın bağırsaktır. Birden farklı sebepten dolayı bu bakteriler mesaneye ulaşarak sistite neden olur.
Sistit deyip geçmeyin! Kronik hale geldiğinde ciddi sorunlara neden olabilir
Sistit tanısı koyulabilmesi için hastanın geçmişine bakılmalıdır. Ayrıca hastaya sistit tanısı koyulabilmesi için idrar örneğinde incelemeler yapılır. Sistit hastası olan kişinin idrarında kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve çeşitli bakteriler bulunur. Son aşama olarak enfeksiyona neden olan bakterinin tanımı için idrar kültürüne başvurulur. Sistit hastalığının nedeni eğer kan damarlarında görülen iltihap ise kişiye, üreme sistemi ultrasonu, ilaçlı böbrek filmleri ve sistiskopi uygulanır. Tedaviye başlanmayan sistit rahatsızlığı ilerleyen dönemlerinde bağışıklık sisteminde zarara yol açarak hastanın hayati fonksiyonlarını tehdit edebilir.
Kadınların yüzde 50’si yaşamlarında en az 1 defa sistit geçiriyor
Hastalığın belirlenmesiyle beraber antibiyotik kullanımına başlanır ve genellikle 48 saat içerisinde hastalığın belirtileri diner. Hastalar iyileştim diye antibiyotik tedavisini kesmemeli ya da yarıda bırakmamalıdır. Bırakılan antibiyotik tedavisiyle beraber enfeksiyon daha da şiddetli hale gelebilir. Hekimin tavsiyesine göre 1 ya da 2 hafta sürecek bir antibiyotik tedavisi hastalığın tekrar etme riskini büyük ölçüde düşürecektir.
Cinsel ilişki sonrası sistit olan ve bunu sık yaşayan kişiler uzun süreli koruyucu antibiyotik tedavisi görmektedir. Bu türde uygulanan tedavi birkaç ay sürebilen, uzun soluklu bir tedavidir.
Hamilelikte sistitin ortaya çıkmasında birçok neden olabilir. Bunlar; hormonlardaki değişim, vücut direncinin zayıflamış olması, büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması ve idrarın mesaneden çok birikmesi olabilir. Hamilelikte görülen sistit diğer hastalarda görülenle aynı belirtilere sahiptir. Gebelikte farklı olan, anne adaylarına diğer hastalara önerilen antibiyotik tedavisinin önerilmemesidir. Hamilelik sürecinde güvenle kullanılabilecek, özel sınıf antibiyotikler bulunur. Bunlar mutlaka doktora danışılarak, doktor reçetesiyle ve belirlenen süre içerisinde kullanılmalıdır.
Bebek sahibi olmak isteyen kadınlar sistitten şüpheleniyorlarsa, ilkönce tedavi olmalıdır. Tedavi olunmadığı zaman enfeksiyon hamile kalmayı ya da hamilelik sürecini zorlaştırabilir.
Sistit antibiyotik ile tedavi edilir. Tedaviye başlanmadan önce idrar kültürü yapılmalıdır. Sonuçlar çıkına kadar geçen sürede idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalıdır. Kronik olan enfeksiyonlarda tedavi süresi uzayabilmektedir.
Korunma yolları,
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?