Kendi işletmesini kuran kadın girişimci, tıbbi ve aromatik bitkiler üretmeye başladı

23 Mart 2023   |    2 Eylül 2024    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Bundan yaklaşık beş yıl önce Düzce Üniversitesinde Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş’ın yürüttüğü bir projede danışmanlık yapan ziraat mühendisi Gülnur Erol, proje için ihtiyaç duyduğu fideleri bulamayınca kendi işletmesini kurmaya karar verdi. Tıbbi ve aromatik bitki fideleri üretiminde eksiklik olduğunu gören Erol, “Artemisia” adını verdiği işletmesinde akla gelebilecek her tür tıbbi ve aromatik bitki fidesinin üretimini gerçekleştirmeye başladı.Yalova doğumlu olan ve günümüzde Yalova’da ikamet etmekte olan Erol, lise yıllarından beri iç ve dış mekan bitkileri ile peyzaj alanları ile ilgili çalışmalarda bulunmakla birlikte kendi bitki fidelerini üretme fırsatını 2019 yılında buldu.

Devlet desteğiyle kiraladığı 14 dekarlık arazisinde tıbbi ve aromatik bitki fidesi üreten ve ürettiği fidelerin satışını yapan Erol aynı zamanda bir devlet okulunda özel çocuklarla tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği üzerine bir proje yürütüyor ve bu alanda yüz yüze ve online eğitimlerine de devam ediyor. Yıllar boyunca çeşitli firmalarda ziraat mühendisliği yapan Erol, uzun bir süredir kendi işletmesini kurma hayaline sahip olmakla birlikte bu hayalini gerçekleştirme fırsatını danışmanlık yaptığı proje sayesinde elde etti. Çiftçilerin tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine eğitim almasıyla ilgili olan bu proje sayesinde bu alandaki eksikliği gören Erol, girişimci ruhu sayesinde işletmesini kurdu ve birbirinden değerli bitkileri hiçbir kimyasal kullanmadan üretmek için harekete geçti.

Bitkilerini kimyasal üretmeden yetiştiren Erol bunu tıbbi ve aromatik bitkilerden hazırladığı bitki çayları ile başarıyor. Bu çaylar sayesinde bitkilerini hastalık ve zararlılardan korumayı başaran Erol aynı zamanda bahçesindeki ve mutfağındaki atıklardan kompost yaparak bitkilerini organik madde ile beslemiş oluyor. Üstelik Erol’un bitkilerinde kimyasal kullanmamasının tek nedeni organik bitkiler yetiştirmek değil. Erol aynı zamanda doğaya geri dönüşüm sağlamak ve doğaya katkıda bulunmak için hiçbir kimyasal kullanmıyor ve gelecekte işletmesini büyütüp yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı hedefliyor.

Ada çayından kekiğe, lavantaya, altın otuna ve melisaya kadar 40’ın üzerinde bitki fidesi üreten Erol’un yetiştirdiği tıbbi ve aromatik bitki fidelerine artemisia.com.tr’den ulaşmak mümkün. Ürettiği fideleri internet sitesi üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına ulaştıran Erol’un gelecek hedefleri arasında yıllık 3 milyon fide üretimi yapmak ve yurt dışına satış yapmak yer alıyor.

Erol’un işletmesine Artemisia adını vermesinin ardında kadın girişimciliğini vurgulamak bulunuyor. Erol, tıbbi ve aromatik fide üreticiliği yapan sınırlı sayıda işletme arasında kadın fideci sayısının az olması nedeniyle işletmesine isim koyarken Yunan mitolojisinde doğa tanrıçası olan Artemis’ten ilham aldığını söylüyor. Erol’un en sevdiği bitkilerden biri olan pelin otunun Latincesi de artemisia olunca işletmesinin adı ortaya çıkmış oluyor.

Erol’un tıbbi ve aromatik bitki üretimi alanındaki faaliyetleri yalnızca kendi işletmesiyle de sınırlı değil. Geçtiğimiz yıl diğer kadın üreticilerle birlikte Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kuran Erol, kooperatif kapsamında organik aronya üretimi yapıyor.

Kooperatif kapsamında organik Yalova aronyası üreten kadın çiftçiler, sağlık üzerinde çeşitli faydaları olduğu bilinen bu meyveyi tüketicilerle taze olarak buluşturmanın yanı sıra meyveyi kurutarak, suyunu sıkarak, sirkesini yaparak ve çayını hazırlayarak aronyanın çeşitli şekillerde satışını gerçekleştiriyor. Yalova’daki 14 dekarlık arazisine yakın zamanda 3 dekarlık sera kurmak isteyen Erol bir yandan personel sayısını arttırarak daha fazla üretim yapmayı hedefliyor. Erol, tıbbi ve aromatik bitkilere olan talebi karşılamak için önümüzdeki 10 yıl boyunca istediği gibi üretim yapmayı ve bu alandaki eksikliği kapatmak istiyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla