Türkiye’de ilk kez kadavradan alınan akciğer ısıtılıp 3.5 saat özel solüsyonlarla yıkandıktan sonra, bir KOAH hastasına nakledildi. Böylece yine ilk kez bu işlemle sınırda olan bir akciğer kazanıldı ve bir hastaya daha yaşama şansı verildi. Dünyada ilk kez 2003 yılında İsveç’te uygulanan ve son yıllarda giderek yaygınlaşan ‘Ex-viv lung perfusion’ yöntemi, Türkiye’de ilk kez Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Yücel Kabadayı (56) adındaki KOAH hastasına ‘hayat’ verdi.
Hürriyet’ten Mesude Erşan’ın haberine göre, yöntemi Türkiye’de ilk kez kullanan göğüs cerrahisi uzmanları Doç. Dr. Asım Kutlu ve Dr. Erdal Taşçı oldu. Verilen bilgiye göre, Gaziantep’te beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan 35 yaşındaki donörden alınan ve soğutularak korunan akciğer, hastaneye getirildikten sonra ameliyathanede yeniden ısıtıldı.
Kapasite arttırıldı
Daha sonra, akciğerin ana damarlarına bağlanan kanüllerden, İsveç’ten getirilen özel bir solüsyon verildi, organ, nefes borusundan da solunum cihazına bağlandı. Böylece, kadavradan alınan akciğere, insan vücudundaki gibi dolaşım sağlandı. Sözkonusu solüsyon içinde yer alan özel ilaçlarla, akciğer hızla tedavi edildi. Belli aralıklarla yapılan testlerle kapasitesine bakılan akciğer, 3.5 saat sonunda yeterince oksijenlendiği anlaşılınca, Yücel Kabadayı’ya nakledildi. Kapasitesi artırılan yeni akciğeriyle solumaya başlayan Kabadayı, 5 gün sonra yoğun bakımdan servise alındı.
Akciğer nakillerini arttırıyor
Doç. Dr. Asım Kutlu, bu yöntemle dünya çapında akciğer nakillerinin giderek arttığını belirterek şu bilgileri verdi: “Bu yöntem akciğerin kötü değil ama kullanılacak kadar da iyi olmadığı durumlarda çok ideal. Akciğer düzelirse nakledilebiliyor. Beyin ölümünden sonra hasar gören ilk organ akciğer. İşlem organın birkaç saat içinde iyileştirilmesi.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?