Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız; ‘Bugün dünyada düşük ve orta gelirli ülkelerde en az 100 bin çocuk tedavi ve tanı eksikliği nedeni ile kanserden kaybediliyor. Kanser tüm dünyada erişkinler kadar olmasa da ciddi bir sorun. Gelişmiş ülkelerde çocuk kanserlerinde sağkalım oranı yaklaşık% 80’leri bulur iken, düşük gelirli ülkelerde ise sadece %10. Ülkemizde ise kanser konusunda bilinç ve doktora ulaşım kolaylaştıkça tedavi başarısı da yıllar içinde yükselmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, kanserin dünyaya maliyeti yılda 1 trilyon dolar, Türkiye’ye maliyeti ise yılda 2,3 milyar avro’dur.” dedi.
Çocukluk çağında görülen kanserlerin %30’unu lösemiler oluşturur
Türkiye ve dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin %30’unu lösemilerin oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. İnci Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanser sıklığında ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer almaktadır. Bunları sinir sistemi tümörleri, böbreküstü bezi tümörleri, Böbrek tümörleri ve yumuşak doku ve bağ dokusu tümörleri izlemektedir. Çocuk kanserleri genellikle hızlı çoğalan, büyüyen kanserlerdir. Birkaç hafta hatta günler içinde hızla büyüyüp belirgin hale gelirler.
Hızlı büyüdükleri için de ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisine (radyoterapi) duyarlıdırlar. Çocuk kanserleri cerrahi, kemoterapi ve gereğinde radyoterapi ile tedavi edilir. Yurdumuzda halen çocuk kanserlerinin üçte ikisi tamamen şifa bulmaktadır. Vakfımızı kurarken kendimize ilke edindiğimiz “Nerede yaşam varsa, orada umut vardır” sözlerine inanıyoruz ve biliyoruz ki çocuklarımızın erken tanı ile doğru tedavi koşullarına sahip olabilmesi toplumsal duyarlılığı arttırmamız ile mümkün olacaktır. Hastalarımıza yardım edebilmemiz için sizlerin desteğine ihtiyacımız var.”
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, 2000 yılında hastalara ilaç desteği sağlamak, tedavilerine yardımcı olmak amacı ile kuruldu. İlk çalışmaları Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji-Onkoloji Servisi’nin yenilenmesi, çocukların ilaç ve tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması, psikolojik destek amacıyla çocuk oyun odası kurulması şeklinde oldu. 2012 Mart ayında ailelerin ve çocukların tedavi sürecinde sağlıklı ve temiz koşullarda barınma ihtiyacının ücretsiz karşılandığı Aile Evi hizmete açıldı ve tedavi ara dönemleri veya kontrol dönemlerinde hastanın veya ailesinin barınmasına destek sağlanarak büyük bir gereksinim bir ölçüde karşılanmış oldu.
Kuruluş aşamasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Servisi odaklı olarak başlayan faaliyetler son yıllarda diğer hastaneler ve genel kamuoyunu da içeren bir özellik kazanmış ve Vakıf son yıllarda ülke çapında kanserli çocuklara yönelik etkinlikler gerçekleştiren bir sivil toplum örgütü haline dönüşmüştür.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?