Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar. Ayrıca kan şekerini düşürebilir, hipertansiyon ve yüksek kolesterole karşı koruyabilir. Şeker, karbonhidrat ve kalori oranı düşük olduğu için uzun vadede kilo vermenize yardımcı olabilir. Pek çok tariflerle iyi bir uyum sağlayabildiği için mutfağın bukalemunu olarak da bilinir. Bu yazımızda kabağın faydaları ve son günlerde popülerlik kazanmış kabak detoksu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Kabak, çeşitli vitaminler, mineraller ve faydalı bitki bileşikleri içerir. Bir kâse (yaklaşık 223 gr) haşlanmış kabakta aşağıdaki besinler bulunur:
Çiğ ve haşlanmış kabağın besin değerleri benzerdir. Ancak çiğ kabakta daha az A vitamini ve pişmiş olanda ise daha fazla C vitamini bulunur. Kabak ayrıca Lutein, zeaksantin ve beta-karoten gibi antioksidan açısından da zengindir.
Kabak yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olur. Ayrıca bu antioksidanlar cilt ve göz sağlığı için de vazgeçilmezdir ve bazı kanser türlerinden korunmamızı sağlayabilir. Kabağın kabuğu, antioksidanın en yüksek olduğu kısmıdır. (1)
Kabağın içerdiği yüksek oranda su, dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı önleyebilir. Kabak ayrıca çözünür ve çözünmez lifler açısından da zengin bir sebzedir. Çözünmez lif, dışkıya hacim kazandırır ve yiyeceklerin bağırsaklarda daha kolay hareket etmesine yardımcı olarak kabızlık riskini azaltır. (2)
Çözünür lif ise bağırsaktaki faydalı bakterileri besler. Bu bakteriler bağırsağın iltihabik hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilir. (3)
Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir. Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruyabilir. (4)
Yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol kalp hastalığı riskini arttıran durumlardır. Kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan damarlarını genişleterek kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür. (5)
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Kabakta, A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein dahil olmak üzere göz sağlığını koruyan antioksidanlar ve bitkisel besinler bulunur. (6)
A, C vitamini ve beta-karoten göz sağlığı için özellikle önemli besinlerdir. Zeaksantin ve lutein, retinada toplanarak serbest radikallerle savaşır ve özellikle glokom, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz rahatsızlıklarının gelişme riskini azaltır. (7)
Katarakt nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Genellikle düzenli karbonhidrat ve şekerli gıda tüketimi kilo almamıza neden olur. Kabak bol su ve lif içeren, düşük kalorili bir besindir. Şeker ve karbonhidrat oranı düşüktür. Tüm bu özellikleriyle tok tutar ve uzun vadede kilo vermenize yardımcı olabilir. (8)
Kabağın kabuğunda bolca bulunan antioksidanlardan olan karotenoidler, düzenli tüketildiğinde ciltte birikirler ve cildi UV ışınlarından ve kirlilikten koruyan bir tabaka oluştururlar. Bu tabaka ayrıca cildin nemli ve elastik kalmasına yardımcı olarak yaşlanmasını yavaşlatabilir.
Bunun dışında göz altı torbalarını ya da gözlerdeki şişliği tedavi etmek için gözlerin üzerine çiğ kabak dilimleri koyun ve yaklaşık 30 dakika yerinde bırakın. Bunu her gün yapabilirsiniz.
Kabak çekirdeği faydaları ve zararları nelerdir? Neye iyi gelir?
Kabak detoksu genellikle hızlı kilo vermek istendiğinde ya da vücudu toksik maddelerden arındırmak amacıyla uygulanan 3 günlük bir detoks yöntemidir. Bazen diyet sırasında kilo vermemiz durduğunda da, bu süreci kırmaya yardımcı olabilir.
Her bünye farklı olsa da bu detoksla genellikle 3 kilo verilebilir. Ancak 3 günden fazla uygulanması sakıncalıdır. Ayrıca kronik hastalığınız varsa, hamileyseniz ya da emziriyorsanız bu detoks size uygun olmayabilir.
Bu detoks süresince bol su içmek (günde 2,5-3 litre), kahve veya siyah çay yerine bitki çayı tüketmek ve şekerden uzak durmak son derece önemlidir.
Bu detoksta doyurucu, protein ağırlıklı bir kahvaltıyı tercih edin. Örneğin 2 yumurta (haşlanmış ya da omlet), peynir, zeytin, bolca yeşillik ve domates ideal bir detoks kahvaltısıdır.
Domatesin faydaları nelerdir? Domates nasıl kurutulur? Suyu nasıl yapılır?
Az zeytinyağında sotelenmiş 2 orta boy rendelenmiş kabağı 1 kâse yoğurt ile karıştırın. Yoğurda dilediğinizce baharat, yeşillik (nane, maydanoz, dereotu vb) ve ceviz ekleyebilirsiniz.
Genellikle önerilen; 1 porsiyon meyve ya da 7-8 adet çiğ badem veya 2 bütün cevizdir.
Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Sağlıklı ceviz tarifleri
Malzemeler
Zeytinyağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Havucun faydaları nelerdir? Havuç suyu nasıl yapılır, neye iyi gelir?
Yapılışı
Malzemeler
Yeşil çayın faydaları nelerdir? Nasıl demlenir, neye iyi gelir?
Yapılışı:
Soğanın faydaları nelerdir? Soğan hangi hastalıklara iyi gelir?
Yapılışı
Kabak cilt ve göz sağlığı için çok önemli antioksidanlar içerir. Ayrıca lifli ve bolca su içeren bir besin olduğu için kabızlığı önler ve sindirim sistemini iltihaplı hastalıklardan korur. Kalp sağlığını destekler. Düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için kan şekerini düşürebilir, kilo vermeye yardımcı olur.
Kabak çok sulu ve lifli bir besindir. İçerdiği su dışkıyı yumuşatır. Lifler ise dışkıya hacim kazandırarak bağırsaklardaki hareketini kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Ayrıca bu lifler bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyerek bağırsağın iltihaplı ve kronik hastalıklardan korunmasını sağlayabilir.
Kabak detoksu hızlı kilo vermeyi ve vücudu toksinlerden arındırmayı amaçlayan 3 günlük bir uygulamadır. Bu detoksu 3 günden fazla sürdürmek yan etkilere neden olabilir. Ayrıca hamileler, emziren anneler ve kronik hastalığı olan kişiler için sakıncalıdır.
Çiğ kabak yemek çoğu zaman güvenlidir ve pişirme işleminden dolayı oluşan vitamin kaybını engeller. Ancak bazen toksik bir bileşik olan kukurbitasin oranı yüksek olursa kabak çok acı olabilir. Acı kabakları çiğ yemeyin. Ayrıca şişkinlik ve gaza neden olabilir. Kabuğunu soyarak yiyin.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Zucchini2- Heart Health3- Higher intake of fruits, vegetables or their fiber reduces the risk of type 2 diabetes4- Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease a meta-analysis of prospective studiesYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?