K2 Vitamini kullanmak gece kramplarının sıklığını ve şiddetini azaltıyor

4 Kasım 2024   |    5 Kasım 2024    |   Kategori: Fizik Tedavi, Güncel / Literatür Print

Gece yarısı ansızın ortaya çıkan bacak krampları, birçok insanın uyku düzenini bozan, rahatsız edici bir durum olarak bilinir. Özellikle yaşlı bireylerde yaygın görülen bu kasılmalar, kişinin ağrı ve kasılmayla uykusundan uyanmasına neden olur. Çin’deki Chengdu Üçüncü Halk Hastanesi öncülüğünde yapılan ve JAMA Internal Medicine’da yayınlanan yeni bir çalışma, K2 vitamin takviyesinin gece kramplarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltabileceğini gösteriyor.

Gece Krampları ve Çözüm Arayışı

Gece krampları, yetişkinlerin %50-60’ını sık karşılaşılan bir sorundur ve bu kişilerin yaklaşık %20’lik bir kesimi sorunun çözümü için tıbbi desteğe ihtiyaç duymaktadır. Ancak mevcut tedavi seçenekleri genellikle yan etki riskleri taşır. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, gece krampları için güvenli ve etkili bir çözüm arayışında K2 vitamini takviyesinin faydalı olup olmadığını inceleyerek iyi bir seçenek olabileceğiniz saptadılar.

K2 Vitamini ve Plasebo Karşılaştırması

Araştırma kapsamında, yaş ortalaması 72 olan 199 katılımcı, iki hafta boyunca belgelenen en az iki gece krampı geçirmiş olan bireyler arasından seçildi. Katılımcılar rastgele olarak iki gruba ayrıldı ve sekiz hafta boyunca her gün ya 180 μg K2 vitamini içeren kapsüller ya da plasebo kapsülleri aldılar. Çalışmanın birincil amacı, her iki gruptaki ortalama kramp sıklığını karşılaştırmaktı; ikincil amaçlar ise kramp süresi ve şiddetini değerlendirmekti.

Kramp (kas spazmı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Sonuçlar: Sıklık, Şiddet ve Sürede Azalma

Çalışmanın başlangıcında, her iki gruptaki katılımcılar haftada yaklaşık 2.6 kramp geçiriyordu. Sekiz haftalık sürecin sonunda K2 vitamini alan grupta bu sayı haftada 0.96’ya düşerken, plasebo grubunda haftalık kramp sıklığı 3.63 olarak kaldı. Bu fark, istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca, K2 vitamini alan grupta kramp şiddetinde ortalama 2.55 puanlık bir azalma kaydedilirken, plasebo grubunda bu azalma 1.24 puanda kaldı. Kramp süresi ise K2 vitamini grubunda ortalama 0.90 dakika azalırken, plasebo grubunda sadece 0.32 dakika azaldı.

Güvenli ve Yan Etkisiz Bir Destekleyici Tedavi

Araştırma, K2 vitamini kullanımının herhangi bir yan etkiye yol açmadığını gösterdi. Bu sonuçlar, gece kramplarından muzdarip olan yaşlı bireyler için K2 vitamininin güvenli ve etkili bir destekleyici tedavi olabileceğini düşündürüyor. Araştırmacılar, K2 vitamininin etkinliğini doğrulamak ve gece kramplarının uyku ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini araştırmak için daha fazla klinik çalışma yapılmasını öneriyor. Bu araştırma, Vitamin K2’nin gece krampları için umut vadeden bir çözüm olabileceğini gösteriyor ve uyku kalitesini artırmak için yeni bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

Araştırmanın Özeti

Vitamin K2 in Managing Nocturnal Leg Cramps
Importance: Currently, there are no treatments for nocturnal leg cramps (NLCs) that have been proven to be both safe and effective. Seeking safe and effective approaches for managing NLCs is of crucial importance.
Objective: To determine whether vitamin K2 is better than placebo in managing NLCs.
Design, Setting, and Participants: This multicenter, double-blind, placebo-controlled randomized clinical trial was conducted in China between September 2022 and December 2023. This study used a volunteer sample comprising community-dwelling individuals 65 years and older with 2 or more documented episodes of NLCs during 2 weeks of screening. Researchers performed a history and physical screening of candidates recruited from the community through advertisements, and eligible participants were randomized in a 1:1 ratio to receive vitamin K2 or a placebo for 8 weeks.

K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Interventions: Patients orally took capsules containing either vitamin K2 (menaquinone 7), 180 μg, or a similar-looking placebo every day for 8 weeks. The study products were custom manufactured to have identical packaging and for the capsules to have matching appearance and identical excipients that shared similar taste and weight.
Main Outcomes and Measures: The primary outcome was the mean number of NLCs per week between the vitamin K2 and the placebo group. Secondary outcomes included the duration of muscle cramps measured in minutes and the severity of muscle cramps assessed using an analog scale ranging from 1 to 10.
Results: Among the 310 participants, 111 participants were excluded. Of the 199 enrolled individuals, 108 (54.3%) were female, and the mean (SD) age was 72.3 (5.5) years. A total of 103 patients (51.8%) were randomly assigned to receive vitamin K2 and 96 (48.2%) were assigned to placebo. The mean (SD) baseline weekly frequency of cramps was comparable in both the vitamin K2 group (2.60 [0.81]) and the placebo group (2.71 [0.80]). During the 8-week intervention, the vitamin K2 group experienced a reduction in the mean (SD) weekly frequency of cramps to 0.96 (1.41). Meanwhile, the placebo group maintained mean (SD) weekly frequency of cramps at 3.63 (2.20). The between-group difference was statistically significant (difference, −2.67; 95% CI, −2.86 to −2.49; P < .001). The vitamin K2 group had a more significant mean (SD) reduction in NLC severity (−2.55 [2.12] points) compared with the placebo group (−1.24 [1.16] points). The vitamin K2 group exhibited a more pronounced mean (SD) decrease in the duration of NLCs (−0.90 [0.88] minutes) than the placebo group (−0.32 [0.78] minutes). No adverse events related to vitamin K2 use were identified.
Conclusions and Relevance: This randomized clinical trial showed that vitamin K2 supplementation significantly reduced the frequency, intensity, and duration of NLCs in an older population with good safety.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla