Jinekomasti, erkek meme dokusundaki büyümedir, erkeklerde en sık rastlanan meme rahatsızlığıdır. Erkeklerde çok sık görülen bir sorundur ve yaygınlığı %30 oranlarına ulaşabilmektedir. Çoğunlukla psödoginekomasti ile karıştırılsa da pek çok yönden bu rahatsızlıktan ayrılır. Obezlerde görülen psödoginekomasti, memede glandüler proliferasyon olmadan yağ birikimidir. Jinekomastide ise memedeki büyüme daha çok glandüler dokuda görülür. Nedenleri arasında hormonal bazı dengesizlikler, alkol, bazı antidepresan ve vücut geliştirme ilaçları bulunmaktadır. İlerlememiş vakalarda ilaçla tedavi ile meme dokusundaki ilerleme durdurulabilir. İlaçla tedaviden yanıt alınamayan hastalarda ameliyat, liposuction vb. farklı alternatiflerden yararlanılabilir.
İçindekiler
Jinekomasti, erkek meme dokusunun genişlemesi ve şişmesidir. Genişleme yağ dokunun yanı sıra glandüler dokuda da görülebilir. Jinekomasti, kendi içerisinde glandüler tip, yağlı jinekomasti ve karışık tip olacak şekilde üçe ayrılır. Meme dokusundaki şişlik, tek bir memede olabileceği gibi her iki memede de görülebilir. Yeni doğan bebekler ve ergenlik dönemindeki erkeklerde hormonal değişiklikler sonrasında ortaya çıkabileceği gibi tıbbi bir durum sonrasında da gelişebilir. Çoğu zaman ciddi bir sağlık sorunu olmasa da bazen erkeklerde meme bölgesinde ağrı ve acıya neden olabilir.
Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılır? Göğüs küçültme hareketleri
Hormon bozuklukları; testesteron azlığı ile seyreden rahatsızlıklar ve bazı sendromlar, östrojen artışı yapabilen durumlar; testis tümörleri, böbrek üstü bezi tümörleri, tiroid bezi hastalıkları (hipertiroidi veya guatr), bazı kanser türleri özellikle akciğer ve karaciğer, karaciğer sirozu, bazı ilaç ve maddelerin uzun süre kullanımı (alkol, amfetamin antidepresanlar, uyuşturucu maddeler) ve aşırı kilo alımı jinekomastinin bilinen nedenleri arasında. Dolayısı ile şikayeti olan kimselerin öncelikle doktor kontrolünden geçerek zeminde yatabilecek hastalıklar açısından detaylı bir tarama yapılması gerekir.
Jinekomasti kendi içinde üç farklı tip olarak sınıflandırılıyor. Belirttiğimiz hastalıklar genellikle ‘Glanduler jinekomasti’ olarak ortaya çıkabilir. Bu tip, kadın memesi benzeridir ancak süt üretmeyen meme bezleri bulunur ve sadece bu bezlerin artışında glanduler tip söz konusudur. ‘Yağlı jinekomasti’ olarak adlandırılan bir diğer tipte ise meme bezi dokusunda artış olmaz, sadece meme bölgesi yağlanmasından artış olur ve genellikle alkol veya sık kilo alıp verme nedeniyle oluşur. Sonuncusu ise her iki tipin birlikte görüldüğü ‘karışık tip’tir.
Jinekomastiyi tetikleyen en önemli faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?
Bu belirtiler, meme kanseri olabileceğinizi düşünmenize de neden olabilir. Ancak, erkeklerde meme kanseri genelde meme başı etrafında merkezlenmez. Ayrıca meme kanserinin dokuda sertlik, meme ucunun geriye doğru çekilmesi, koltuk altı lenf düğümlerinin büyümesi, deri çukurlaşması gibi farklı belirtileri de bulunur. Yukarıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı ile karşılaşmanız durumunda vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmeniz gerekir.
Ergenlik dönemindeki meme büyümesi hormonal bir durum olduğundan rahatsızlığın önlenebilmesi pek de mümkün değildir. Ancak birtakım önlemler alınarak, jinekomasti riski azaltılabilir. Bu noktada tüm erkeklerin yasa dışı uyuşturucu ve alkol kullanımını en kısa sürede bırakmaları gerekir. Eroin, marihuana, androjen kullanımının bırakılması ile jinekomasti ciddi oranda önlenebilir.
Kullandığınız ilaçların meme dokusunda aşırı büyümeye neden olduğunu düşünüyorsanız, kullandığınız tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlarla ilgili olarak doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Doktorunuza danışarak, size başka bir reçete etmesi talebinde bulunabilirsiniz.
Hastalığı doğru bir şekilde teşhis edebilmek adına doktorunuz, öncelikle size tıbbi sağlık geçmişiniz ve kullandığınız ilaçlara dair birtakım sorular sorar. Ardından meme dokunuzu, cinsel organınızı ve karın bölgenizi de içeren fiziksel bir muayeneye sizi tabi tutar.
Daha kolay ve net bir teşhis koyabilmek için kan testlerinden ve mamogramdan yararlanabilir. Bilgisayarlı tomografi taramaları(CT), doku biyopsileri, manyetik rezonans görüntüleme (MRI); jinekomasti teşhisinde yararlanılan diğer yöntemlerdir. Bu yöntemler ile doktorunuz, meme kanseri, meme apsesi gibi diğer olasılıkları da saf dışı bırakmış olur.
Mamografi nedir? Ne için, nasıl çekilir? Sonucu nasıl değerlendirilir?
Jinekomasti tedavisinde hastanın yaşı ve sağlık durumu belirleyicidir. Yeni doğan bebeklerdeki ve ergenlik dönemindeki meme dokusundaki büyümeler genelde kendiliğinden geçer ve tıbbi bir müdahale gerektirmez. Bununla birlikte jinekomasti, ergenlik dönemindeki erkeklerde depresyon, endişe, özgüven kaybı, yeme bozukluğu gibi psikolojik sorunlara neden olabilir. Tedavi ve çözüm aşamasında ilaçla tedavi, hormonla tedavi, liposuction ile tedavi ve ameliyatla tedavi gibi farklı yöntemlerden yararlanılabilir.
Meme kanserinin tedavisinde reçete edilen tamoksifen, raloksifen, aromatoz inhibitörleri tedavide işe yarayabilir. Ancak bu ilaçların işe yarayabilmesi, jinekomastinin erken dönemde teşhis edilmesine ve ilaçların düzenli olarak kullanılmasına bağlıdır.
Şiddetli ve ağrılı jinekomasti tedavisinde selektif östrojen reseptör modülatörleri, meme dokusundaki şişkinliği tam olarak ortadan kaldırmasa da azaltabilir. SERM’ler olarak bilinen bu ilaçların arasında Evista, Soltamax yer alır. Östrojen miktarını azaltan ve testosteron türevi olan Danazol, tedavide kullanılan bir diğer ilaçtır. İlaçların 6 ay boyunca kullanılması gerekebilir.
Testosteron replasman tedavisi olarak bilinen hormonla tedavide amaç, erkeklerdeki düşük testosteron seviyesini yükseltmektedir. Testosteron miktarı düşük olan yaşlı hastalarda meme dokusu büyümesinin tedavisinde daha çok bu yönteme başvurulur. Yani testosteron miktarı normal olan hastalarda bu yöntem pek bir işe yaramaz.
Liposuction nedir? Yağ aldırma ameliyatı nasıl yapılır, riskli midir?
İlaçla tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ameliyat ile jinekomasti tedavi edilir. Direk eksizyon teknikleri ile meme dokusu cerrahi olarak yerinden çıkarılabilir. Psikolojik olarak mutsuz hisseden, uzun süredir jinekomasti şikayeti bulunan kişilerde ameliyat tek çıkar yoldur. Ancak testis boyutu erişkin boyutuna ulaşmamış yani ergenliğini henüz tamamlamış olanlara bu ameliyat yapılmaz. Çünkü yapılan ameliyatın ardından hastada tekrar jinekomasti görülebilir.
Mastektomi ismi verilen cerrahi ameliyat genelde endoskopik bir şekilde yapılır yani çıkarılacak meme dokusu öncelikle küçük bir kamera yardımıyla görüntülenir. Mastektomi sonrası hastanın iyileşme süresi de oldukça kısadır. Ameliyat ile meme dokusu başarı ile temizlenir. Ameliyat esnasında lokal ya da genel anesteziden yararlanılabilir.
Meme büyümesinin meme bezlerinden kaynaklandığı durumlarda mastektomi tercih edilir. İşlem ile meme altında dolgunluğa neden olan kitle, meme başının hemen altından yarım çember şeklinde bir kesi ile çıkarılır.
Göğüsteki büyümenin aşırı yağ dokusuna bağlı olduğu durumlarda çoğunlukla liposuction tek başına yeterlidir. Yani liposuction ile meme yağı temizlense de meme bezi dokusu temizlenmez. Liposuction esnasında yağlar, ince kanüller yardımıyla vakumlanır. İşlem öncesinde ise göğüs bölgesine özel solüsyonlar enjekte edilir. Bu özel solüsyonlar işlem sırasında kanamanın olmamasını ya da çok az miktarda olmasını sağlarlar.
Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi
Memede belirgin bir grand dokusunun da var olduğu durumlarda liposuction yanı sıra gland eksizyon da yapılır. Son dönemlerde jinekomasti ameliyatlarında yararlanılan bir diğer yöntem ise lazer liposuctiondur. Lazer ışınları ile hem memedeki yağ dokusu yakılabilir hem de meme bezleri eritilebilir. Bu yöntem sayesinde deriye herhangi bir kesme ve çıkarma işlemi uygulanmadığından meme altında ameliyat izi de kalmaz.
Liposuction ve gland eksizyon tekniklerinin birlikte uygulandığı ameliyatlarda başarı oranı oldukça yüksektir. Ameliyatın başarılı olabilmesi için alanında uzman bir estetik cerrah tarafında yapılması da son derece önemlidir.
Ameliyat öncesi süreçte doktorunuzun size önerdiği tüm direktifleri yerine getirmeli, ameliyata eksiksiz bir şekilde hazırlanmalısınız. Ameliyat öncesi ve sonrası dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:
Jinekomasti ameliyatı, genelde herhangi bir sakınca ve risk taşımaz. Özellikle liposuction ile ameliyat sonrası hastanın komplikasyonlarla karşılaşma olasılığı oldukça nadirdir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün içerisinde hasta, ödem, ağrı, morluk ile karşılaşabilir. Bu şikayetler, birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Nadir olmakla birlikte kanama ve kan toplaması, ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapması, göğüs kafesi düzensizlikleri, liposuction sonrası uyuşukluk, deride renk değişikliği, karıncalanma gibi olası komplikasyonlar görülebilir.
Ameliyat fiyatları üzerinde ameliyat şekli, ameliyatın hangi hastanede ve hangi uzman tarafından yapılacağı belirleyicidir. Ortalama fiyatlar ise 5 bin TL ile 9 bin TL arasında değişiklik gösterir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Enlarged breasts (gynecomastia),2- What is Gynecomastia,3- Gynecomastia treatmentsYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?