İyileşmeyen yaralara karşı kök hücre tedavisi ne kadar başarılı

Kategori: Güncel / Literatür Print

serdar-gunaydin-kalpKök hücre uygulaması ile 40 dakikada kronik yara tedavisi
Diyabetik ayak, bası yarası, dolaşım bozukluğu, enfeksiyon gibi nedenlerle iyileşmeyen yada çok geç iyileşen kronik yara tedavisinde uygulanmaya başlanan kök hücre tedavisinin oldukça etkili sonuçlar verdiğini söyleyen Özel Medline Eskişehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Günaydın, “Dünyada her yıl 18 milyon hasta iyileşmeyen yaralar nedeniyle tedavi oluyor. Bu yaraların tedavisinde kullanılan kök hücre uygulaması; hastanın kendi kanı ile yapıldığı için hiçbir yan etkisi yok ve imkânsız denilen yaraları 40 dakikalık bir uygulama ile iyileştirebiliyor” dedi.

Yaşlanan nüfus, damar hastalıkları, diyabet, kronik varis oranlarındaki yükselmeyle birlikte iyileşmeyen kronik yara vakalarında da her yıl artış yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Günaydın, bu yaraların tedavisinde kullanılan kök uygulamasının hastanın kendi kanından üretildiğini, hiçbir yan etkisi olmadığınıve imkânsız denilen yaralarda kısa sürede iyileşme sağladığını söyledi.

kok-hucreKök hücrelerin henüz özelleşmemiş hücreler oldukları için kendilerini yenileme yeteneğine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Günaydın, şu bilgileri verdi: “Kaynaklandıkları dokuların hücrelerine farklılaşabildikleri gibi, özel biyolojik sinyallerle kaynaklandıkları hücreden başka özel hücreye de farklılaşabilirler. Erişkin kök hücre olarak adlandırılan hücreler; insanlarda kemik iliği, kalp, böbrek, beyin, deri, göz, gastrointestinal sistem, karaciğer, pankreas, akciğer, meme, over, prostat ve testis gibi organlarda bulunur. Bir organizma olgunlaşırken, kök hücrelerin sayısı azalır. Dolayısıyla, erişkin kişilerdeki dokular az sayıda kök hücre içerir. Bu nedenle, bir organın yenilenme kapasitesi, yaşla birlikte ve etkin biçimde bölünebilen kök hücrelerin sayısıyla orantılı olarak azalır. Yeni kuşak iyileşmeyen yara tedavi yöntemlerinden kök hücre tedavisinin amacı vücuttaki az miktarda yer alan kök hücre sayısını artırıp, yoğunlaştırmaktır. Hastanın kendisinden alınan 20 ml kandan özel filtrelerle 8 katına kadar artırılan kök hücreler, iyileşmeyen dokulara uygulanarak dokudaki iyileşme ivmelendirilir ve yaraların kapanması sağlanır.”

Promising stem cell therapy for leukemia patientsSon dönemde gerçekleştirdikleri kök hücre tedavileri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Günaydın, “Bacağındaki iyileşmeyen varis ülseri nedeniyle hastanemize başvuran 50 yaşındaki kadın hastamıza kök hücre tedavisi uyguladık.  Hastaya daha önce 4 farklı yöntemle yara tedavisi uygulanmış ve maalesef başarılı olunamamış. Eskişehir’de ilk kez uyguladığımız yöntem ile kendisinden alınan 20 ml’lik kandan özel filtrelerle 4.5 milyon erişkin kök hücre elde ederek yara üzerine uyguladık. Bir hafta içinde yara alanının yüzde 85 oranında orijinal cilt dokusu ile kaplandığını izledik. Erişkin kök hücre uygulamalarının iyileşmeyen yara tedavisinde geleceği olan başarı şansı yüksek bir yöntem olarak kullanılacağına inanıyoruz” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla