İşitme kaybı olan kişilere cihaz takılmasıyla tedavi sürecinin sona ermediğini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan, “İşitme cihazın takılmasından sonra hastaya aşamalı olarak adaptasyon eğitimi verilmelidir. İşitme cihazı uzun zamandır ses gitmeyen ve fonksiyonlarını unutmaya başlamış bir kulağa ses gönderiyor. Hastanın cihazla duymayı öğrenmesi için odyolog rehberliği çok önemlidir” dedi.
İşitme kayıplarının doğumdan kaynaklanabildiği gibi hastalık, travma ya da yaş gibi sonradan oluşabilecek nedenlerden ötürü ortaya çıkabildiğini ifade eden Odyolog Ceyhan, şu bilgileri verdi: “İşitme kaybının nedeni ve düzeyini belirlemek için odyoloji bölümü olarak çeşitli testler yapıyoruz. Bunu belirledikten sonra tedavi şekline karar veriliyor. Tedavi medikal ya da cerrahi çözümler gerektirebilir. Medikal ve cerrahi tedavinin cevap vermediği vakalarda, gerekli olduğunda işitme cihazı kullanılmasnı öneriyoruz.”
“Belirli derecelerde işitme kaybı olan kişilerin en büyük problemi ses duyamamak değil, birden fazla sesin olduğu gürültülü ortamlarda sesi ayırt edememektir” diyen Odyolog Ceyhan, hastaların çoğunun duyduğunu düşünerek, işitme cihazına ihtiyacı olmadığını dile getirdiğini söylüyor: “Oysa problem duymamak değil, sesleri ayırt edememektir. Hastaya ilk önce bu farkındalığın kazandırılması gerekir. İşitme cihazları, sesin beynin ilgili merkezlerine gürültüden ayrılarak daha temiz bir şekilde ulaşmasını sağlar.”
İşitme cihazlarının artık teknolojik olarak oldukça gelişmiş durumda olduğuna dikkat çeken Odyolog Ceyhan, “Özellikle ileri yaştaki hastalarda cihaza uyum sağlamak konusunda sorunlar ortaya çıkabiliyor. Beyin bir süre sonra duyulmayan sesleri unutuyor. Unutulan sesler işitme cihazıyla hastaya ulaştığında, hasta kulağındaki duymaya alışık olmadığı seslerden şikayet edebiliyor. Hastanın çoğu kez cihazdan geldiğini sandığı bu sesler zamanla unuttuğu ortam sesleri olabiliyor.”
İşitme cihazının takılmasından sonra hastaya kademeli olarak cihazı kabullendirme programı verilmesi gerektiğini söyleyen Odyolog Ceyhan, “Bu noktada hekimin ve odyoloğun rehberliği çok önemlidir. İşitme cihazı uzun zamandır ses gitmeyen ve fonksiyonlarını unutmaya başlamış bir kulağa ses gönderiyor. Bu nedenle asıl gereken cihazın takılmasından sonra doğru dinleme davranışı kazanmaktır. Hastanın cihazla duymayı öğrenmesi önemli bir aşamadır. İşitme cihazı işitme kaybını yok etmez.
İşitme cihazı takmak yeterli değil. Cihazın takılmasından sonraki sürecin kontrol edilmesi ve hastanın bu süreçte tek başına bırakılmaması gerekir. Biz odyologların görevi kişiye sesi iletişimde nasıl kullanacağını öğretmek. İşitme cihazı takmak bir araç, amaç değil. Hedef, hastanın işitme yeteneğini iletişimde tekrar nasıl kullanacağını öğrenmesi.”
İşitme kaybı olan kişilerin cihaz kullanması demans riskini azaltabilir
İşitme cihazı kullanımı konusunda bir diğer sıkıntının da önyargılar olduğunu belirten Odyolog Ceyhan, “Kişiler çevrelerinde işitme cihazı kullanan diğer kişilerin tecrübelerini kendilerine rehber kabul ediyorlar. Oysa bu fazlasıyla kişiye özel bir rehabilitasyon şeklidir. Herkesin kendine özgü bir işitme deneyimi var. Cihazların tipi de bir diğer önemli sorundur. İster istemez estetik kaygılar olduğu için çoğunlukla kulak içine yerleştirilen küçük cihazlar tercih ediliyor. Ancak bazı işitme kayıplarında daha büyük cihazları kullanmak gerekiyor” diye konuştu.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?