Dünyanın en büyük medikal teknoloji şirketleri arasında yer alan Medtronic, Türkiye’de inovasyon ve medikal eğitim alanında yapılan en geniş çaplı yatırımlardan biri olma özelliği taşıyan ‘İstanbul Medtronic İnovasyon Merkezi’nin ikinci faz açılışı, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tarafından yapıldı. 2014 yılında kurulan ve toplamda 65 milyon dolar yatırım değerine ulaşan eğitim merkezi, aynı zamanda Medtronic’in tüm teknolojilerini kapsayan en büyük tesisi oldu. Merkeze çok sayıda ülkeden yabancı hekimlerin geldiği, eğitim alanların yüzde 60’ından fazlasının yabancı olduğu kaydedildi. Merkezde yapılan genişleme yatırımı ile robotik cerrahi, nörobilim, KBB ve sanal gerçeklik, kardiyak ve cerrahi disiplinlerindeki eğitim kapasitesi ikiye katlanarak, Medtronic’in dünyadaki 6 eğitim merkezi içinde en büyüğü İstanbul İnovasyon Merkezi oldu.
Açılışta konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Memişoğlu, Medtronic İnovasyon Merkezi’nin sadece Türkiye için değil, çevre ülkeler için de önemli bir eğitim merkezi olacağını belirterek, “Medtronic ekibini tebrik ediyorum ve onlara teşekkür ediyorum. Çok vizyoner bir eğitim merkezi. Sadece Türkiye için değil Türkiye’nin çevresindeki bütün bölgeler için. Esasında herşey hastalarımız için insanlara daha iyi hizmet verebilmek için. Sağlık öyle bir şey ki, mezuniyetten sonra da teknolojiyi, bilgiyi, bilimi öğrenmek ve onu uygulamak zorunluluğu olan bir alan. Siz bir şeyi öğrenmiyorsunuz, öğrenmeye devam ediyorsunuz.
Yapay zeka cerrahide tüm operasyon ve bakım süreçlerini değiştirebilir
Böyle olunca da bu eğitim merkezleri, mezuniyet sonrası daha iyi sağlık hizmetinin en önemli unsurlarından bir tanesi. Böyle bir merkezin Türkiye’de olması bizim için çok büyük bir şans. Hem eğiticiler anlamında ülkemizden birçok eğitici burada görev alıyor hem de yurt dışından da birçok kişi eğitilmek için buraya geliyor” dedi.
Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde özellikle insan gücünün kalitesiyle konumunda ve bölgesinde lider olabilecek bir ülke olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Memişoğlu, sağlığın eğitimini ve bilimini de üreterek, etraflarındaki ülkelere ve insanlara bunu öğretmekle mükellef olduklarını kaydetti.Global anlamda olan yatırımı bilgiye de dönüştürmek gerektiğine işaret eden Memişoğlu, “Sağlıkta, bunun bilgisini ve eğitimini verebilecek kapasitede insan gücü ve altyapısı olan bir ülke haline geldik. Olan bilginin eğitimini vermek değil sadece, yeni bir şeyler de söylemek durumundayız. Onun için bu global yatırımı da bilgiye dönüştürmemiz lazım. Bilim insanlarının bu tür yerlerde eğitim verdiği gibi aynı zamanda üretip, ekonomik olarak da kendilerine yol çizmelerini bekliyoruz” dedi.
Türkiye’deki sağlık ekosistemine değer katmak için işletme maliyeti de dahil olmak üzere 65 milyon dolardan fazla yatırım yaparak önemli adımlar attıklarını belirten Medtronic Türkiye, Rusya, Orta Doğu ve Orta Asya (TURMECA) Bölge Başkanı Ayhan Öztürk ise yaptığı konuşmada, “Türkiye bölgesinde büyük bir güce sahip.
Sağlıkta dijitalleşmeye yön verecek girişimler Roche HealthCare Lab’te belirlendi
Bizim de sağlık yatırımımızın, dünyadaki 6 merkezden bir tanesinin İstanbul’da olmasının en büyük nedeni, Türkiye’nin sahip olduğu çok kıymetli bir sağlık hizmeti sunumu, bunu sunmayı bilen ve sürdürebilen sağlık sektörünün hekimleri, teknisyenleri, hemşireleri ve bütünüyle bu ekosistem bizim buradaki yatırımımızın ana itici güçlerinden bir tanesi. Bu merkez, dünyadaki 6 merkezden birinin olmasının ötesinde Medtronic’in neredeyse tüm tedavilerini ve teknolojilerini tek çatı altında barındıran en son ve tek merkez şu anda. Bu da ülkemiz için ayrı gurur verici bir nokta” dedi.
Medtronic İnovasyon Merkezi’nde Türkiye ile bölgedeki diğer ülkelerin doktorlarına ve sağlık profesyonellerine son teknoloji eğitim fırsatları sunulduğunun altını çizen Ayhan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkezde yaklaşık 10 bine yakın sağlık çalışanını bir yıl içinde ağırlayabiliyoruz. Her ay yaklaşık 300’e yakın eğitim bu merkezde oluyor.
Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Afrika, Orta Asya, Rusya gibi çok büyük bir coğrafyadan hekimleri eğitim için ağırlıyoruz. Burada eğitim alan hekimlerin profiline bakarsak, yaklaşık yüzde 60’ı yurtdışından katılımcılar. Ülkemize gelen bu hekimlerin eğitim verenler tarafına baktığımızda ise, en az yüzde 50’si Türkiye’deki hekimler tarafından veriliyor. Merkez; 12 tane ameliyathane, yoğun bakım laboratuvarı, kateter laboratuvarı- simülasyon laboratuvarları, 125 kişilik oditoryum, Ar-Ge laboratuvarı ve toplantı salonları ile donatıldı. Beş bin metrekareden fazla bir alanda hizmet veriyoruz.”
İstanbul Medtronic İnovasyon Merkezi’nin büyük bir hizmet ihracat noktası olduğunu, burada bilgi ve eğitim hizmeti ürettiklerini dile getiren Ayhan Öztürk, “Bunu hem Türkiye’ye hem Türkiye dışına ihraç ediyoruz. Bu açıdan baktığımız zaman Türkiye’de bir üretim üssümüz var diyebiliriz. Dokunulamıyor belki ama ürettiği değer çok kıymetli.
Diyabet hastalarının sadece %3’ü yeni teknolojilerden yararlanabiliyor
Verilen eğitimin çok büyük bir kısmının bu ülkedeki kaynaklar tarafından verildiğini düşünürseniz, ekonomiye katkısı bu anlamda çok daha iyi anlaşılacaktır. Yeni yaptığımız kapasite yatırımı ile de Medtronic’in bütün teknolojilerini tek çatı altında toplayabildik. Medtronic’in neredeyse dokunmadığı bir tedavi alanı yok gibi. Bu yatırımımız, bundan sonra yapacağımız diğer yatırımlar için de bir ön adım olacaktır diye umut ediyoruz” dedi.
Son yıllarda hastaların daha fazla araştırma yaptığını ve kendileri için en iyi hekime ulaşmak ve en iyi sağlık kuruluşlarında tedavi olmak istediklerini ama bunun yanında o tesislerde sunulan teknolojinin de önemini anlamaya başladıklarına dikkati çeken Medtronic Avrasya Bölge Başkanı Majid Kaddoumi, ne gibi teknolojilerin, ekipmanların kullanıldığı konusunda hastalar tarafından hekimlere sorular sorulduğunu, bu yönde bir talep olduğunu anlattı. Kaddoumi, “En yeni teknolojileri adapte eden hekimler sonuçta öne çıkıyor ama bunun için de en son teknolojiyi hastaya yönelik sonuçlarla birleştirebilecek, onun daha iyi olmasını sağlayacak böyle merkezlere ihtiyaç var” dedi.
Majid Kaddoumi, yeni gelişen tıbbı teknolojiler sayesinde dünyada yüz milyonlarca kişiyi etkileyen hipertansiyon tedavisi için yeni adımlar atıldığını kaydetti. Bu yeni teknolojiler sayesinde hipertansiyon hastalarının daha az ilaç kullanacaklarını belirten Kaddoumi, “Hatta bizim klinik çalışmalarımızın gösterdiği birtakım sonuçlara göre potansiyel olarak artık ilaç bile kullanmayacaklar. O yüzden de ne kadar erken bu teknolojiler benimsenirse, o kadar daha önemli hale gelecek” bilgisini verdi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?