İskemi, vücuttaki herhangi bir doku veya organa kan akışının azaldığı ya da kesildiği ciddi bir durumdur. İskemi sırasında, genellikle beyne kan ve oksijen sağlayan kan damarlarından biri bloke olur. Bu tıkanıklık kan pıhtısından, yağ birikmesinden veya hava kabarcığından kaynaklanabilir. Bu kesinti, organların işlevini engeller. Konuşma zorluğu, zihin bulanıklığı, kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi belirtileri vardır. Kalp krizi ve felç gibi yaşamı tehdit eden sorunlara yol açabilir. Sigara, aşırı alkol, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite, diyabet ve yaşlılık en önemli risk faktörleridir. İskemik atak geçiren kişilerde belirtiler birkaç dakika içinde kaybolsa da; kişi başka bir atak veya inme riski nedeniyle takip edilmelidir. Tedavide ilaç veya ameliyata ek olarak yaşam tarzı değişiklikleri gerekir.
İçindekiler
İskemi, kan akışında bölgesel bir azalma veya kesilme nedeniyle vücudun bir kısmının yeterince kan ve oksijen alamaması sonucu oluşur. Genellikle atardamarlarda birikme veya tıkanıklık nedeniyle olur; beyin, kalp, bacaklar ve bağırsaklar etkilenebilir. Belirtileri ve tedavisi gerçekleştiği yere ve beynin etkilenen bölgesine göre değişir.
Geçici iskemik atak sınırlı bir bölgede beyin fonksiyonlarının yitimi ile ilişkili olduğundan endişe verici klinik semptomlarla sonuçlanır. 60 yaş üzerindeki insanlarda risk daha fazladır. İskemik atağı önlemenin en iyi yolu; sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol tüketimini sınırlamaktır.
Ateroskleroz (damar sertliği) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
İskeminin ana nedenlerinden biri, plak adı verilen ve kolesterol içeren yağ birikintilerinin arterlerde toplanması sonucu oluşan aterosklerozdur. Diğer neden kan pıhtılaşmasıdır. Plak yavaşça oluşur, herhangi bir belirti olmadığından fark etmek zordur. Zamanla atardamarların sertleşmesi ve daralmasıyla organların fonksiyonlarını yitirmesine neden olabilir. Bazı insanlarda kalpte veya beyinde görülebilen bu duruma sessiz iskemi denir.
Kalbe giden bir veya daha fazla koroner arterdeki kan akışının azaldığı, yeterli oksijen alamadığı bir durumdur. Kardiyak iskemi olarak da bilinen miyokardiyal iskemi, kalp kasına zarar vererek pompalama kabiliyetini azaltabilir. Bu ani tıkanma düzensiz kalp atışı, kalp yetmezliği hatta kalp krizine yol açabilir. Göğüs ağrısına neden olarak ani kardiyak ölümle sonuçlanabilir. Belirtiler genellikle dinlenme ile geçer ancak tıbbi bir acil durumdur.
Koroner arter hastalığı nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Beyin dokusu metabolik olarak çok aktiftir ve çalışabilmesi için kalbin pompaladığı kanın % 20’sini alır. Beynin kendi enerji depoları olmadığından sürekli kan akışına bağımlıdır. Kan akışının kesintiye uğraması ve hızla yenilenmemesi halinde işlevlerini yerine getiremez ve bu durum beynin ölümüyle sonuçlanabilir.
Beyin dokusunun ölümü inme olarak adlandırılır. Bazen kan akışındaki kesinti gerçek bir felç yaratacak kadar uzun değildir. Bu duruma geçici iskemik atak denir. Belirtiler birkaç dakika veya en geç 1 saat içinde kaybolur ancak acil tıbbi yardım almak gerektirir.
Anevrizma nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Bacaklardaki atardamarlarda biriken plakla oluşan, tedavi edilmezse kalıcı sakatlığa neden olabilen ciddi bir durumdur. Periferik arter hastalığının ilk bulgusu olarak bacaklara kan sağlayan arterlerin sertleşmesiyle ortaya çıkar. Dinlenirken bile yoğun acıya neden olabilen uzuv iskemisinin en sık belirtisi aralıklı topallamadır.
Genellikle bağırsak arterlerinin sertleşmesiyle oluşan kronik bağırsak iskemisi; yetersiz kan akışı nedeniyle sindirim sırasında tekrarlayan semptomlara yol açar. Bağırsağı besleyen arterlerde emboli (pıhtı) kaldığında akut intestinal (bağırsak) iskemi oluşabilir. Emboli şiddetliyse, tıbbi acil bir durum olan bağırsak enfarktüsü gerçekleşebilir.
Bu belirtiler genel olarak görülen iskemi belirtileridir.
Omuz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Omuz ağrısına iyi gelen hareketler
Uzamış veya şiddetli göğüs ağrınız varsa acil yardım alın.
Sırt ağrısı neden olur, nasıl geçer? Pratik öneriler ve egzersizler
İskemi kısa süre devam edip kendi başına düzelebilir ancak hasarın kalıcı olmaması için mümkün olduğunca çabuk müdahale çok önemlidir.
Geçici iskemik atak yakın gelecekte bir inme riskiyle karşı karşıya olabileceğinizi gösteren bir uyarı işaretidir. Ayrıntılı tıbbi değerlendirme bu riski azaltmanın en iyi yoludur. Tedavi edilmezse hücre ve dokular üzerinde ciddi hasara, düzensiz kalp ritmi (aritmi), kalp yetmezliği, kalp krizi, beyin kanaması, felç, bağırsak tıkanıklığı, organ ölümü gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
İskeminin nedenini teşhis etmek ve tedavi yöntemine karar vermek için belirtilerin hızlı bir şekilde değerlendirilmesi hayati önem taşımaktadır. İskemiyi değerlendirmeye yönelik testler şunlardır:
Anjiyo nedir? Nasıl yapılır, ne işe yarar? Riskleri nelerdir?
Tedavi yaş ve tıbbi geçmiş gibi kişisel koşullara bağlıdır. Tedavideki ilk hedef kalp hızı ve kan basıncını normale getirerek nefesi düzenlemektir. Nedene, şiddetine ve tipine bağı olarak; kanın pıhtılaşma eğilimini azaltmak için ilaç reçete edilir, ameliyat veya anjiyoplasti önerilebilir.
İskemik inme; beyne kan ve oksijen sağlayan bir arterin, pıhtı veya yağ birikmesinden dolayı tıkanmasından kaynaklanır. Hızlı tedavi gerektirir; hemen tedavi edilmezse kan akışı bloke kalır, beyin hasarına veya ölüme yol açabilir. Birisinin inme geçirdiğini düşünüyorsanız, durumu şunları göz önünde bulundurarak değerlendirin:
Bu soruların cevabı evetse hiç zaman kaybetmeden tıbbi yardım isteyin.
Tedavi sonrasında motor becerilerini ve koordinasyonunu yeniden kazanmak için rehabilitasyon gerekebilir. Mesleki, fiziksel ve konuşma terapisi diğer kayıp işlevlerin yeniden kazanılmasına yardımcı olur. Bir yıl sonra hala bir sorun varsa, muhtemelen kalıcı olacaktır. Daha şiddetli bir inme türü olan global iskemi, beyne giden oksijen akışı tamamen durduğunda meydana gelir. Genellikle kalp krizinden kaynaklanır ancak karbonmonoksit zehirlenmesi gibi diğer durumlar da sebep olabilir.
Geçici iskemik atak (GİA); benzer semptomlar üreten bir inme gibidir ancak sadece birkaç dakika sürer ve kalıcı hasara neden olmaz. Mini inme de denen iskemik atak geçicidir ancak bir uyarıdır; gelecekte inme geçirme riskini arttırır. Beyinde geçici bir tıkanıklık veya azalan kan akışından kaynaklanır. Kan beslemesindeki bozulma beyinde oksijen eksikliği ile sonuçlanır.
Konuşma ve görme bozukluğu gibi inmeye benzer ani semptomlara; yüz, kol ve bacaklarda uyuşukluk veya halsizliğe neden olabilir. Kısa süre sonra semptomlar kaybolur, kan akışı normale döner.
Kan akışını engelleyen kan pıhtıları iskemik inme ve atakların en yaygın nedenidir. Kan pıhtıları; arterlerin sertleşmesi, kalp krizi veya anormal kalp ritimlerinin sonucu olabilir. Tıkanmanın sonrasında saniyeler içinde beyin hücreleri etkilenir ve bu hücreler tarafından kontrol edilen bölgelerde ciddi semptomlara neden olur. Dolaşım koşulları, iskemik inme ve geçici iskemik atak için ana risk faktörüdür:
Verem nedir, neden olur? Tüberküloz belirtileri, tedavisi ve aşısı
Geçici iskemik atak belirtileri inmeye benzer ve aniden başlayabilir. Tedavi edilebilen durumların hızlı değerlendirilmesi felçten korunmanıza yardımcı olabilir. Semptomlar bir saatten uzun sürerse, inme geçirmiş riski vardır.
İskemiye maruz bir organ iskemik olarak adlandırılır. İskemik organ ihtiyacı olan oksijen ve besinleri alamadığı için bozulmaya başlar ve bu durum sıklıkla semptomlara neden olur. İskemi şiddetli hale gelirse veya uzun sürerse etkilenen organın hücreleri ölmeye başlayabilir. İskemik organın tamamının veya bir kısmının ölümü enfarktüs olarak adlandırılır.
Geçici iskemik atak kalp krizi için risk artışı sinyali olabilir. Atardamarların sertleşmesi, kalbe ve beyne kan sağlayan atardamarlar dahil olmak üzere, vücuttaki kan damarlarını etkiler. Kalpteki kan damarlarını etkileyen ateroskleroz, göğüs ağrısına veya kalp krizine neden olabilir.
İskemik atak geçirdikten sonra başka bir atağın tekrarlama olasılığı yüksektir. Risk faktörlerini bilmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek iskemiyi önlemek için yapabileceğiniz en iyi şeydir.
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Ischemic Stroke2- What is ischemia and ischemic attack3- Transient ischaemic attack,4- Diagnosis and Management of Ischemic Attack5- Ischemic Heart DiseaseYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?