Isırgan otu çayı, pek çok sağlık sorununa iyi gelen faydalı bir içecektir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Antioksidan ve antibakteriyel özellikleriyle idrar yolu enfeksiyonundan soğuk algınlığına dek birçok sağlık sorununa iyi gelir. Başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendir. Isırgan otunun toz, krem, yemek gibi çeşitli kullanım şekilleri olsa da en faydalı kullanımı çay olarak tüketilmesidir. Güçlü bir bitki olduğu için ilaç kullanan veya kronik hastalığı olan kişiler doktora danışmadan kullanmamalıdır.
İçindekiler
Isırgan otu çayı, faydaları nedeniyle son yıllarda çok popüler hale gelmiş bir içecektir. Taze ya da kuru ısırgan otu yapraklarının sıcak suda demlenmesiyle yapılır. Zengin bir antioksidan kaynağı olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Isırgan otu çayı, A, C ve K vitaminlerine ek olarak demir, selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller içerir. Ayrıca pek çok amino asit, polifenoller ve pigmentle içerir. (1)
Isırgan otu neye iyi gelir? Faydaları ve zararları nelerdir?
Yapılan bir çalışmada ısırgan otunun, kan şekeri seviyeleri üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. İnsülin ve oral diyabet ilaçları alan Tip 2 diyabetli bir grup hastada yapılan araştırmada, kan şekerini ve A1C’yi düşürdüğü görülmüştür. Isırgan otu çayı, pankreasın kan şekerini düşüren insülün hormonun artmasına yardımcı olabilir. (2)
Isırgan otu çayı, kalbin kasılma kuvvetini azaltarak rahatlama sağlayan çeşitli bileşiklere sahiptir. İçerisindeki C vitamini ve demir sayesinde kırmızı kan hücresini arttırırken kan basıncını düşürmeye katkı sağlar. Ancak kalp damar hastalığı olan kişiler doktora danışmadan kullanmamalıdır.
Isırgan otu çayı, içerdiği antioksidanlar ve vitaminler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre hasarına karşı korur ve kanser gelişimini engeller. İçeriğinde bulunan polifenoller, meme ve prostat kanserine karşı faydalı bulunmuştur. Fakat kesin bulgular için daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. (3)
C vitamini ve mineraller açısından çok zengin olan ısırgan otu çayı, girp ve soğuk algınlığı sürecini daha kolay geçirmenizi sağlar. Antibakteriyel özelliği ile mevsim değişikliklerinde yaşanan kırgınlığa ve hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle öksürüğü hafifletmek için çok etkili bir içecektir.
Isırgan otu çayının idrar yolu enfeksiyonlarında, böbrek ve prostat sorunlarında tedavi edici etkisi vardır. İdrar söktürücü özelliği olan ısırgan otu, sağlıklı idrara çıkmayı kolaylaştırır. İdrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşına neden olan patojenlerin çoğalmasını engeller. Yapılan bir araştırma, böbrek taşına neden olan kalsiyum oksalat oluşumunu azalttığını göstermiştir.
A, C, D vitaminleri ve yüksek oranda antioksidan içeren ısırgan otu çayı, bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir.
Kiraz sapı çayı nasıl yapılır? Neye iyi gelir? Faydaları ve zararları
Isırgan otu çayı yapmak için sadece bir miktar kurutulmuş ısırgan otu temin etmeniz yeterlidir. Bir bardak çay için, 1 çay kaşığı ısırgan otunu kaynamış suya eklemeniz yeterli olacaktır. Demleme süresine dikkat etmelisiniz. Yaklaşık 10 dakika boyunca demlenen ısırgan otu çayını içmeniz daha sağlıklıdır. Tam demini almayan çay, mide ağrısına neden olabilir ve dilinizde de acı bir tat bırakabilir. 10 dakika sonrasında çayınızı süzerek içime hazır hale getirebilirsiniz. Tatlandırmak için bal ve limon ekleyebilirsiniz.
1 tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ısırgan otunu, 1 su bardağı kaynar suya ekleyin. 10 dakika kadar demleyin. Kokusu çıkan ısırgan otunu süzüp 2-3 dakika bekledikten sonra içebilirsiniz. Tercihe göre bal ile tatlandırabilirsiniz.
Hamilelerin ısırgan otu çayı içmesi çok sakıncalı olabilir. Çocuklar ve emziren kadınlar için ısırgan otu kullanımına dair bir güvenlik yönergesi yoktur. Bu nedenle, her üç grup da ısırgan otu kullanmadan önce mutlaka bir doktordan onay almalıdır. Isırgan otunun bazı ilaçlarla etkileşime girme olasılığı vardır. Özellikle kan inceltici, tansiyon ilacı, idrar söktürücü, diyabet ilacı ve lityum kullananlar, ısırgan otu tüketmeden doktora danışmalı.
Hibiskus çayı nasıl demlenir? Hibiskus çayının faydaları ve zararları
Isırgan otu çayı için önerilen miktar, günlük 1 – 2 bardaktır. Aç veya tok karnına içilmesinde bir sakınca yoktur.
Isırgan otu tüketmek genellikle güvenlidir ancak alerjik bünyelerde bazı yan etkilere yol açabilir. Kronik hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler doktora danışmadan kullanmamalı. Isırgan otu çayının nadiren görülen bazı yan etkileri şunlardır:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Nettles - Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties2- A comprehensive review on the stinging nettle effect and efficacy profiles.,3- Stinging Nettle, 4- Urtica dioica (stinging nettle)YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?