İshal çok önemli bir sağlık sorunudur ve özellikle çocuklarda ciddi sonuçlar yaratabilir. Beş yaşından küçükler arasında ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Bir günde üç defadan fazla sulu dışkılama ishal olarak kabul edilir. En ciddi komplikasyon nedeni vücutta oluşabilecek su kaybıdır. Çok ağır vakalarda günde 13-14 litre kadar sıvı kaybedilebilir. Aşırı su kaybı nedeniyle özellikle bebeklere bol su verilmelidir. İshal çoğunlukla, kısa ömürlüdür, birkaç günden fazla sürmez. Uzun sürmesi genellikle başka bir sağlık sorununu işaret eder. Böyle bir durumda mutlaka doktor kontrolü gerekir. İshal basit beslenme değişiklikleri ile tedavi edilebilse de bakteriyel enfeksiyon durumunda antibiyotik kullanmak gerekebilir. Ayrıca tedavi kadar ishali önlemek de son derece önemlidir.
İçindekiler
İshal, bağırsaklarda bulunan sıvının yeterince emilmemesi veya bağırsakta ekstra sıvının serbest bırakılması nedeniyle oluşan aşırı ve sık dışkılama durumudur. İshal genellikle bağırsak enfeksiyonunun bir semptomudur, nedenleri arasında norovirüs veya rotavirüs gibi bir virüsler, Campylobacter, Escherichia coli (E. coli), salmonella veya shigella gibi bakteriler bulunur. (1)
Enfeksiyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
İshal, kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesi nedeniyle oluşur. Yemekler kalın bağırsağa varmadan önce sindirilmiş olarak sıvı durumdadır. Kalın bağırsak suyu emerek kalan malzemeyi yarı katı bir hale getirir. Kalın bağırsak zarar görmüşse su emilmesi engellenir ve sulu dışkı meydana gelir. (1)
Suyun sağlık için önemi ve faydaları! Günlük su tüketme miktarı ne olmalı?
Bu belirtileri ishalin şiddetine göre sıralayabiliriz. Az miktarda sıvı kaybedildiğinde susuzluk ortaya çıkar. Vücut ağırlığının ortalama %4’ü kaybedilmiştir. Orta derecede sıvı kaybedildiğinde ağızda kuruma, idrar miktarında azalma, huzursuz bir ruh hali görülür. Sıvı kaybı, vücut ağırlığının %7-8’i kadardır. Fazla sıvı kaybedildiğinde ise belirtiler şiddetlidir ve vücut ağırlığının %10’u kadar sıvı kaybı vardır.
İshal, genellikle evde tedavi edilebilse de aşağıdaki daha ciddi durumlarda acil servise başvurmak gerekebilir:
Aşağıdaki durumlarda ise bir doktora başvurun:
Ayrıca:
İshal, vücutta su dahil sıvı kaybına neden olur (dehidrasyon). Bunun sonucunda vücut sodyum ve klorür gibi elektrolitleri kaybeder. Bu nedenle vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırmak hayati önem taşır. Dehidrasyon özellikle çocuklarda ve yaşlılarda tehlikelidir.
İçme suyu kaybedilen sıvıyı kazanmak için ilk adımdır. Ancak 1 litre suya yarım çay kaşığı tuz ve 6 çay kaşığı şeker karıştırarak “oral rehidrasyon çözeltisi” de hazırlayabilirsiniz. Bu çözelti bağırsakların sıvıları daha iyi emmesine yardımcı olur.
Ayrıca sporcu içecekleri ya da meyve suları da kaybedilen potasyum ve sodyumu yeniden kazanmaya yardımcı olabilir. (3)
Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?
Bazı reçetesiz ilaçlar akut gelişen ishal tedavisinde işe yarayabilir. Ancak mutlaka doktor kontrolünde kullanılmaları gerekir. Bu ilaçlar: (3)
Bu ilaçlar sadece belirtileri hafifletir, altta yatan nedeni tedavi etmez. Eğer 2 haftadan uzun süren ishaliniz varsa altta yatan nedeni bulmak önemlidir, ilaç kullanmak işe yaramayabilir. Mutlaka bir doktora danışmanız gerekir. Ayrıca reçetesiz ilaçlar çocuklarda ishalin tedavisi için önerilmez.
Reflor nedir? Ne işe yarar? Kullanım şekli, dozu ve yan etkileri
Eğer ishalin nedeni bakteriyel enfeksiyon veya parazit ise antibiyotik kullanımı gerekebilir. Ancak antibiyotiklere nadiren ihtiyaç duyulur çünkü ishalin nedeni çoğunlukla bakteriyel değildir ve antibiyotikler bağırsak florasını bozup ishalin daha da kötüleşmesine neden olabilirler. (3)
İshal sırasında düzenli olarak, sık ve küçük öğünler şeklinde yemek yemek gerekir. Bazı yiyecekler, ishal belirtilerinin hafiflemesini ve kaybettiğiniz besinleri geri kazanmanızı sağlayabilir. Özellikle düşük lifli yiyecekler önerilmektedir: (4)
Dışkının sertleşmesi ve sindirim sisteminin normale dönmesi için düşük lifli, bağlayıcı gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Beyaz pirinç düşük lifli bir gıdadır. Ancak sadece haşlanarak, yağsız tüketilmesi gerekmektedir.
Muz, hafif ve sindirimi kolay bir meyvedir. Ayrıca ishal sırasında kaybedilen potasyum muzda bol miktarda bulunur.
Muzun faydaları nelerdir? Muz kaç kaloridir? Sağlıklı tarifler
Doğal bir antiseptik olan elma sirkesii bağırsakların ve tüm sindirim yolunun temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca içinde bulunan “pektin” maddesi dışkının sertleşmesini ve ishalin hafiflemesini sağlayabilir.
Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak ortamı oluşturan “iyi” bakteri kaynaklarıdır. Probiyotik içeren yiyecekler: (5)
Probiyotikleri ayrıca takviye olarak eczanelerde de bulabilirsiniz.
Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
İshale iyi gelen diğer yiyecekler elma püresi, kızarmış ekmek, yulaf ezmesi, haşlanmış veya fırında patates (kabukları soyulmuş), derisiz fırında tavuk ve tavuk çorbası ishalde kolay tolere edilebilen yiyeceklerdir.
Sindirim sistemini tahriş edebilecek veya yoracak yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Örneğin:
Birçok ishal vakası kişiden kişiye bulaşarak yayılır. Aşağıdaki önlemlerle ishalin bulaşmasını ve yayılmasını önlemek mümkün:
Gıda zehirlenmesi neden olur? Belirtileri, ilk yardım ve tedavisi
Seyahat ishalini önlemek için kaçınılması gereken yiyecekler ve içecekler:
Güvenli yiyecekler:
Ayrıca bazı sindirim sistemi hastalıklarında ishalden korunmak için beslenme düzeni değişikliklerine ihtiyaç olabilir. Örneğin; Çölyak hastaları buğday ürünlerinden kaçınmalıdır. Spastik kolon sendromu olan hastalar ishale neden olan gastrokolik reflekse aşırı tepkiyi azaltmak için diyetlerini değiştirebilirler. Çözünür lifli gıdalar almak, süt ürünleri yerine soya ve pirinç ürünleri kullanmak, posalı (çözünmeyen) lif oranı yüksek olan meyve ve sebzeleri yerken dikkatli olmak, düzenli ve küçük öğünler yemek yardımcı olur.
Çölyak hastalığı nedir? Nedenleri, belirtileri, testi ve tedavisi
Çocuklarda ve bebeklerde ishal aşağıdaki tedbirlerle hafifletilebilir Ancak eğer geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. (6)
Biberonla beslenme ve ilk 6 ay anne sütü dışında besinler alma, bebeklerde ishal riskini arttıran faktörlerdir. Ayrıca bebeklerde rotavirüs nedeniyle ishali önlemenin tek yolu rotavirüs aşısıdır. (7)
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?