İrritabl Bağırsak Sendromu, (İBS) toplumun yaklaşık %15’inde görülen, yaygın sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Barsak alışkanlığınızda altta bir hastalık olmadan meydana gelen, karında rahatsızlık hissi, düzensiz barsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik ve ishal ile birlikte seyreden bir sendromdur. Diyetisyen Emre Uzun irritabl bağırsak sendromunda nasıl beslenmeniz gerektiği ve yeni bir bakış açısı FODMAP diyeti hakkında kapsamlı bilgiler verdi:
İçindekiler
İrritabl Bağırsak Sendromu’nun (İBS) nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak araştırmalar, IBS olan kişilerde kalın bağırsak hareketlerinde anormallik ve barsak duvarındaki kaslar ile sinirler arasındaki iletimde bozukluk olduğu tespit ediliyor. Bunun sonucunda bağırsak dışkıyı atabilmek için birbiri ile uyumsuz hareketler yapmakta ve kişide karın ağrısı, şişkinlik ve dışkı kıvamı ve miktarı ile ilgili sorunlar meydana geliyor. Kişiden kişiye şikayetlerin artma nedenleri farklılık gösterse de, sindirim sistemi ile ilgili bir bozukluk olduğundan, yiyecekler büyük önem taşıyor.
Yaygın olarak İBS tedavisinde “eliminasyon diyetleri” kullanılıyor. Bu diyetlerde kişiye özel duyarlılık gösterdiği belirtilen besinler diyetten çıkarılıyor. Ancak, eliminasyon diyetlerine özgü birkaç temel noktada sorun olabileceği bildiriliyor. Emre Uzun; Semptomları tetikleyen besinlerin bireylerde beslenme günlükleri tutularak tüketimlerinden kaçınılması önemli olduğununun altını çiziyor.
Bununla beraber en sık görülen tetikleyiciler:
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Diyetisyen Emre Uzun ; Çok yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulması gerektiğini, kahve ve alkol tüketimi kramplara ve ishale neden olabileceğini vurguluyor. Tatlandırıcılarda sıklıkla bulunan sorbitol ve doğal balda, bazı meyvelerde bulunan fruktoz barsaklardan iyi emilemeyebilir, bu durum yine kramplara ve ishale yol açabilir.
Fruktoz nedir? Hangi besinlerde bulunur? Zararları ve intoleransı
Araştırmalar; düşük fermente içerikli gıdaların İBS belirtilerini azalttığını gösteriyor. FODMAP`ın açılımı Fermente Oligo-sakkarit, Disakkarit, Mono-sakkarit ve Polyoller. Bunlar, bağırsaklarımızda kolayca sindirilemeyip, fermente olarak gaz ve şişkinliğe yol açan bileşikler arasında yer alıyor. Bu durum İBS olan kişilerde sıkça karşılaşılan bir problemdir.
Kısaca, 6 hafta boyunca FODMAP içeriği yüsek birçok yiyecek tüketilmiyor. Bunun sonucunda bu ağrı ve şişkinliklerin büyük ölçüde azalması bekleniyor. Bu 6 haftanın sonunda ise, tüketilemeyen bu yiyecekler az miktarlarda olmak üzere tek tek günlük diyete tekrar ekleniyor. Böylece bağırsak üzerindeki etkileri gözlenerek o gıdanın rahatsızlık verip vermediği saptanmaya çalışılır. FODMAP diyetine göre başlıca kaçınılması gereken FODMAP içeriği yüksek besinler ile alternatif gıdaların listesini şu şekilde sıralayabiliriz:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Arkadaşlar kalem defter alın yeni doğan bebeklere uygulanan üç günlük besin alerjisi yöntemini uygulayın. Herkese aynı yiyecekler dokunmayabilir. Benim gitmedigim goktor kalmadı en son buna geçtim şimdi biraz iyiyim
Yukarıda narenciye hariç ifadesi kullanılarak taze meyve ve sebze tavsiye edilmiş, altta Fodmap diyetinde bunlar uygun alternatif olarak gösterilmiş. Bunda bir çelişki var.
bilgiler yanlış fıstık çam fıstıgı beni mahfediyor. Bugday olarak çavdar yenmemesi gereken denilmiş bence bu bilgiler herkes için aynı olamaz
Herkesin bünyesi farklı ama
Alternatif gıdalar tüketiliyor mu demek ?
uygun alternatifler yemeniz gereken
Reçel de yiyebilirmiyiz?
Teşekkürler verdiğiniz bilgilerden dolayı ama bu diyeti uygularsak ne yiyecez söylermisiniz onlarıda yazsaydınız iyi olurdu.
uygun alternatifler grubu yemeniz gereken fodmad bakımından zengin olanlardan ızak durun
Yazmış listede var uygulanan inş