25 yıldır yaşlanma süreci üzerinde çalışan, araştırmayı yürüten İskoç bilim adamı Prof. Gordon Lithgow, “Eğer yaşlanma sürecini hedef alıp yaşlanmayı yavaşlatabilirseniz, tüm hastalıkları ve yaşlanma patolojisini de yavaşlatabilirsiniz” diyor. ABD’de ilaçlarla ilgili deneysel çalışmalara onay veren Gıda ve İlaç İdaresi’nin de destek verdiği Metformin testinde yaşlanmayla ilgili sırların çözüleceğini belirten Lithgow, “Bundan 20 yıl önce yaşlanma biyolojik bir bilinmezlikti, ancak şimdi bu sürecin nasıl oluştuğunu anlayabileceğiz” diye konuştu.
YENİ NESLİN UMUDU
Uzmanlar, bağırsak solucanı ve fareler üzerinde denenen Metformin’in solucanlarda yaşlanmayı geciktirip, daha uzun süre sağlıklı kalmalarına, farelerde ise yaşam süresini yüzde 40 oranında artmakla kalmayıp kemiklerini güçlendirdiği belirtiliyor. Bu verilerden yola çıkan uzmanlar, sözgelimi İngiltere’de bugün doğan bir kız bebeğin ortalama bebeğin yaşam ömrünü 82.2, erkek bebeğin ise 78.8 olarak öngörürken, testlerin olumlu çıkması halinde yaşam süresinin yaklaşık yüzde 50 artacağı hesabını yapıyor.
3 BİN DENEK ÜZERİNDE TEST EDİLECEK
Önümüzdeki yıl Buck Enstitüsü’nde testleri başlayacak olan ‘Metformin ile Yaşlanmayı Önleme Hedefi’ isimli klinik çalışmada 3 bin kadar denek 70-80 yaşları arasındaki kanser hastası olan veya olma riskine sahip olanlarla, kalp rahatsızlıkları ve bunama hastaları arasından seçilecek.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?