İmplant yaptırırken kullanılacak ürünün lot numarası mutlaka sorgulanmalı!

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı Print

Son yıllarda kullanımı giderek artan implantların hastaların diş sorunlarının çözümünde çok faydalı olduğunu ancak bunların kalite ve doğru uygulanmasının önemli olduğunu söyleyen Miadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Tıbbi Direktörü Diş Hekimi Şener Tan, özellikle gece diş sıkan kişilerin dikkatli olması gerektiğini kaydederek, uykuda diş sıkmanın normal dişleri dahi çok zorladığını, implant kullananların ise bunları kaybetme riskinin çok daha yüksek olduğunu belirtti. Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’nın sorularını yanıtlayan Diş Hekimi Şener Tan, diş sağlığı ve implant kullanımı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Diş hekimine düzenli gitme oranı çok düşük

Diş hekimine gitme sıklığı (hasta olmadan, sağlık kontrolü amaçlı) Türkiye’de binde 9, Avrupa’da ise %5 düzeyinde olduğunu ve bu nedenle diş sorunlarının Türkiye’de daha sık görüldüğünü dile Şener Tan, 65-74 yaş arasında total dişsizlik (ağızda hiç diş olmayanlar) oranının %48, en az bir diş kaybı olan hasta oranının da %98 olduğunu bildirdi. 35-44 yaş arasındaki bireylerin yaklaşık %90’ında en az bir tane diş eksikliği olduğunu belirten Diş Hekimi Tan, yine 35-44 yaş grubunda diş taşı görülmesinin %70 olduğunu vurguladı.

Ağızda bakteri çeşidi çok fazla, sağlık açısından ağız hijyeni önemli

Diş Hekimi Şener Tan, ağızda bulunan bakteri çeşidinin çok fazla olduğunu, hatta elde bulunan bakteri çeşidinden daha yüksek olabildiğine işaret ederek, ağız sağlığının sadece diş değil insan sağlığı açısından da önem taşıdığını vurguladı. “Ağızda pek çok bakteri olduğu ve enfeksiyon oluştuğu için diş kaynaklı kronik hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Mesela; ülsere yol açıyor, başka hastalıklara yol açıyor. Ağızdaki bakteri sayısı çok yüksek. Ağız içinde 300’den fazla çeşit bakteri var ve sayıları milyonlarca.

Diş implantı nasıl yapılır? İmplant çeşitleri, tedavisi ve ameliyatı

Bazı şeker hastalarında dahi dişteki enfeksiyonları ortadan kaldırdığınız zaman ciddi oranda şekerin düştüğünü görüyorsunuz. Çünkü enfeksiyon şekeri tetikler. Şeker ve enfeksiyonun birebir ilişkisi vardır. Dişteki bir enfeksiyon da doğal olarak şekeri tetikleyecektir. Özellikle ciddi enfeksiyonlu bir ağız ise temizlendiği zaman gerçekten şekerin belli bir oranda düştüğünü görüyorsunuz” bilgisini verdi.

Koruyucu hekimlik maliyetleri çok düşürür

Diş Hekimi Şener Tan, bireylerin dişlerini koruması ve düzenli kontrolün sağlık yanında mali olarak da avantaj sağladığını vurguladı. “Gelişmiş ülkelerde bu kadar çok çürük olmamasının, bu kadar çok dişsizlik olmamasının sebeplerinin en önemlisi, koruyucu diş hekimliği dediğimiz daha işin başlamadan çözülmüş olması” diyen Şener Tan, dişlerin çürümeye başladığı anda fark edilmesinin önemine işaret ederek,

“Daha çürümenin ilk aşamasında fark edilmesi, doğal olarak hem maliyeti düşürüyor, hem ihtiyaçları azaltıyor, hem iş yükünü azaltıyor ama bizim ülkemizde diş ağrıyana kadar hatta diş son noktasına gelene kadar gidiyor. Gittikten sonra da işte oraya diş koymak için implant yapmanız gerekiyor. Mesela; bir dişi dolgu ile kurtarmanın maliyeti yaklaşık 200 TL ise implant ile kurtarmanın maliyeti 3500 TL. Arada çok ciddi bir fark var” diye konuştu.

Diş hekimliğinde bireylerin kendi dişlerinin korunmasının öncelikli olduğunu hatırlatan Şener Tan, kanal tedavisi ve benzeri yöntemlerle tedavinin öncelikli olduğunu vurguladı.

Hasta, doktor ve ulusal servet için implantta kalite önemli

Diş Hekimi Şener Tan, Türkiye’de dişsizlik oranının Avrupa ve ABD’den çok yüksek olması nedeniyle, implant uygulamalarının daha fazla talep gördüğünü hatırlatarak burada da implantın kalitesinin öne çıktığını kaydetti. Şener Tan, “Bizim yüksek kaliteli ürünlerle çalışmamız gerekiyor. Düşük kaliteli ürünler ile çalışırsak hasta için de sıkıntı, doktor için de sıkıntı, milli servet için de sıkıntı” dedi.

Diş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Diş ağrısına ne iyi gelir?

İmplant uygulamasının en önemli avantajlarından birinin, diğer dişleri koruyan, onlara müdahale gerektirmemesi olduğunu anlatan Şener Tan, “Doğal yapıyı kullanarak oraya çene kemiğinin içine bir tane vida yerleştiriyorsunuz, o vidanın üzerinde bir tane diş yapıyorsunuz. Doğal olarak hastanın fonksiyonunu sağlıyorsunuz, estetiğini sağlıyorsunuz, hastanın doğal dişlerine veya doğal dokularına hiçbir şekilde zarar vermiyorsunuz” diye konuştu.

LOT numarasına bakılmalı

Tüketicilerin hekimin kullandığı implantın kalitesini görerek anlamasının mümkün olmadığını vurgulayan Diş Hekimi Şener Tan, Türkiye’de her implantın ulusal bilgi bankasına kayıtlı olduğunu, bu kaydın olup-olmadığının kontrol edilmesini tavsiye etti. Tan, ayrıca implantların üzerindeki lot numarasının internette aranarak, implantla ilgili detaylı bilgiye ulaşılarak kontrol edilmesini önerdi.

“Merdiven altı” tabir edilen tam yetkinliğe sahip olmayan imalatçılar tarafından üretilmiş ya da Uzakdoğu ülkelerinden kalitesiz ithal implantlardan kaçınmayı tavsiye eden Şener Tan, “Kalitesini, markasını bildiğimiz implantları yapmak, yaptırmak bizim için de hasta için de çok önemli. Normal şartlarda standartlara uygun üretilen implantların hemen hemen hepsinin hammaddesi aynı. Yani metal aynı ama işleme tarzı, pürüzlendirme tarzı, dezenfekte, sterilizasyon şartları, onların korunması, saklanması her firmada kendine özgü ve ticari sır olarak saklıyorlar. Kaliteyi belirleyen şey bu” dedi.

İmplant ithal eden firmaların güvenilirliğinin de önemli olduğunu hatırlatan Şener Tan, kısa süreler ithalat yapıp sonra da faaliyetini durduran firmalardan alım yapılması halinde, her biri özel yapım olan ara parça temininin ciddi sorun olduğunu kaydetti.

16 yaş öncesine yapılmasını önermiyoruz

Miadent Tıbbi Direktörü Diş Hekimi Şener Tan, ciddi rahatsızlığı olmayan, tedavi altında bulunmayan, kemikleri uygun kişilere implant yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığını vurgularken, kemik rahatsızlığı, ciddi kalp hastalığı ve radyoterapi görmüş hastalara implant yapılamayacağını hatırlattı. Bunun yanında 16 yaş öncesindeki kişilere implant yapılmadığını belirten Tan, kendisinin ise erkeklerde 20, kadınlarda 21-22 yaşlarından sonra implantı tavsiye ettiğini bildirdi.

Diş sıkma ve sigara implantın ömrünü çok etkiliyor

Şener Tan, uykuda diş sıkmanın hem normal, hem de implant olarak uygulanmış dişler için ciddi bir risk oluşturduğunu da belirtti. Normal bir bireyin günde yaklaşık 17 dakika dişlerinin birbiriyle temas ettiğini, oysa uykuda diş sıkmanın 2-3 saat aralığında olduğunu, üstelik normalden çok daha yüksek basınçla dişlerin birbirine temas ettiğini belirten Şener Tan, bunun dişlere çok büyük zarar verebildiğini kaydetti ve şunları söyledi:

“Eğer gece uykunuzda diş sıkıyorsanız, implant kayıp riskiniz çok daha yüksek. Belki de üç kat kadar daha yüksek. Ağız hijyeni de kötüyse, beş kat kadar daha yüksek. Gece koruyucusu dediğimiz apareyler var. Diş sıkan hastalar mutlaka eğer implant yaptırmışsa, implant yaptırmamışsa bile ve gece dişini sıkıyorsa, gece koruyucusu öneriyoruz.”

Çene ağrısı neden olur? Tedavisi ve pratik öneriler

Sigaranın da implantın ömrünü etkilediğini bildiren Şener Tan, normal şartlar altında, iyi bakımla 30-40 yıla kadar implantların kullanılabileceğini ancak sigara, bakım ve ağız hijyeninin bu süreyi çok daha kısalttığını kaydetti.

İmplant uygulamalarını her hekim yapmamalı

Türkiye sisteminde, diş hekimlerinin tamamının implant uygulayabildiğini belirten Şener Tan, kendi görüşünün ise her diş hekimine bu yetkinin verilmemesi yönünde olduğunu söyledi. Tan, “Bu uygulama için kişinin yeterli tecrübede, yeterli bilgide, yeterli teknik donanımda olması şart. Kanunlarımız her diş hekiminin implant uygulamasına izin veriyor ama her diş hekimi implant yapmalı mı diye bana sorarsanız, bence yapmamalı.

Çünkü bir diş hekiminin implant yapabilmesi için gerçekten belli bir birikiminin olması şart. Bu, uzman olmuş olmamış ayrı bir şey. Çene cerrahının yapması veya bu alanda eğitim almış birinin; diş eti hastalıkları uzmanı olabilir, çene cerrahı olabilir, bu konuda mastır yapmış birisi olabilir. Bunların implant yapması çok daha doğru ama Türkiye’de hemen hemen her diş hekimi neredeyse implant yapıyor” dedi.

Şener Tan, hatalı implant uygulaması nedeniyle geri dönüşler konusunda net bir istatistik olmadığını ancak kendi hekimliğinde gerek kötü kullanım, gerekse hatalı uygulamalar nedeniyle implant kurtarma işlemi yaptığını da belirtti.

İmplanta yönelik sağlık turizmi talebinde artış var

Son dönemde TL’nin değer kaybının Türkiye’deki implant uygulamalarına olan yabancı talebini artırdığını da dikkati çeken Şener Tan, sadece yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları değil, başka ülke yurttaşlarının da Türkiye’ye diş tedavisi için geldiğini kaydederek, “Bu sene daha belirgin hissedilecek şekilde yurtdışından gelen gurbetçi hastalarımız var ve bunlar daha fazla. Hatta bu sene biz daha fazla yabancı hasta baktık yani direkt yabancı, gurbetçi değil, Fransız, Amerikalı hasta baktık.

Ayrıca, yurtdışındaki tedavi kalitesi ile Türkiye’deki tedavi kalitesi arasında ciddi fark var. Diş hekimliği olarak şu anda dünyada ne varsa, Türkiye’de aynısı var. Doğal olarak insanlar aynı kaliteyi çok daha ucuza burada bulabiliyorlar. Sonuçta bu da Türkiye’ye bir akışın olmasını sağlıyor” bilgisini verdi.

Dişlerin sağlık yanında estetik olarak da önem taşıdığını hatırlatan Şener Tan, bu yönde de hizmet sunduklarını bildirdi. Toplumda bilincin artması ve özellikle çocuklarda sedasyon uygulamaları ve diğer ağrıyı hissettirmeyen uygulamalar nedeniyle geçmişte yoğun olan diş hekimi korkusunun azaldığını da sözlerine ekledi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla