İmmüniteyi kirletmek: Hijyen hipotezi için kanıt bulundu!

14 Kasım 2012   |    15 Mart 2022    |   Kategori: Pediatri Print

Daha önceki insan çalışmaları, mikroplar ile erken yaşta tanışmanın, ateş, astım ve inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi alerjik ve otoimmün hastalıklara karşı erişkinlikte gösterilen duyarlılık için önemli bir belirleyici olduğunu gösteriyordu. İmmüniteyi oluşturmak için erken yaşta mikroplarla tanışma kavramına, hijyen hipotezi deniyor. Yeni yayımlanan bir çalışmada, mikropsuz ortamda yaşayan farelerde akciğer ve kolonda astım ve koliti andıran aşırı düzeyde inflamasyon saptandı.

Sağlık çalışanları, hijyen hipotezinin kentlerde alerjik ve otoimmün hastalıkların tüm dünyada artışını açıklar nitelikte olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu hipotez, erken yaşta antibiyotik kullanımı gibi toplumsal ve çevresel alışkanlıklarda görülen değişikliklere de açıklık getiriyor. Ancak, bu tezin ne biyolojik desteği ne de mekanik temeli henüz kesin olarak oluşturulmamıştı.

Brigham and Women’s Hospital (BWH) araştırmacıları, hijyen hipotezini destekleyen kanıtlar elde ettikleri bir çalışma yaptı. Science on the Science Express dergisinde yayımlanan çalışmada, mikroplarla birlikte normal bir çevrede yaşayan fareler ile bakteri ve mikrop barındırmayan (mikropsuz fare) farelerin immün sistemleri karşılaştırıldı. Sonuç olarak, mikropsuz farelerde akciğer ve kolonda sırasıyla astım ve koliti andıran aşırı düzeyde inflamasyon saptadı. Bu hastalıklara, daha önce hem fare hem de insanlarda bu hastalıklar ile ilişkili olduğu gösterilen benzersiz bir T hücre sınıfının (immün hücreler) aşırı aktivitesinin neden olduğu belirlendi.

Daha da önemlisi, araştırmacılar, erişkinlik döneminde değil de, yaşamın ilk haftalarında mikroplu farelere kıyasla mikropsuz farelerin hastalıklara karşı normal bir immün sisteme sahip olduğunu belirledi. Ayrıca, erken yaşta mikroplarla tanışan farelerde koruma daha uzun süreliydi. Bu bulgu, hijyen hipotezi ile uyumludur. Çalışmanın kıdemli araştırmacısı BWH Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Endoskopi Bölüm Şefi Dr. Richard Blumberg, bu çalışmaların erken yaşlarda immün sistemin mikroplarla tanışması gerektiğinin önemini çizdiğini belirterek, “Artık potansiyel mekanizmayı biliyoruz; bu da bilim adamlarının yaşamın ileriki yıllarında alerjik ve otoimmün hastalıklara karşı korunmada mikrobiyal faktörlerin önemini anlamasına olanak sağlıyor” dedi.

KAYNAK: Microbial Exposure During Early Life Has Persistent Effects on Natural Killer T Cell Function. T. Olszak, D. An, S. Zeissig, M. P. Vera, J. Richter, A. Franke, J. N. Glickman, R. Siebert, R. M. Baron, D. L. Kasper, R. S. Blumberg. Science, 2012; DOI: 10.1126/science.1219328

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

Abstract
Exposure to microbes during early childhood is associated with protection from immune-mediated diseases such as inflammatory bowel disease (IBD) and asthma. Here, we show that in germ-free (GF) mice, invariant natural killer T (iNKT) cells accumulate in the colonic lamina propria and lung, resulting in increased morbidity in models of IBD and allergic asthma as compared with that of specific pathogen-free mice. This was associated with increased intestinal and pulmonary expression of the chemokine ligand CXCL16, which was associated with increased mucosal iNKT cells. Colonization of neonatal—but not adult—GF mice with a conventional microbiota protected the animals from mucosal iNKT accumulation and related pathology. These results indicate that age-sensitive contact with commensal microbes is critical for establishing mucosal iNKT cell tolerance to later environmental exposures.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla